Blog

Pilula de a doua zi – ce este, de câte ori o poți lua, reacții adverse

pastila de a doua zi

Una dintre cele mai sigure metode contraceptive este pilula de a doua zi. Acest medicament are rolul de a întârzia sau împiedica ovulația, ceea ce ajută pacientele să nu aibă parte de o sarcină nedorită. Pastila de a doua zi prezintă avantaje și dezavantaje, însă cel mai important beneficiu este că oferă o protecție suficient de mare dacă este administrată după primele ore de la contactul sexual neprotejat.

Ce este pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este o pilulă contraceptivă care se poate administra la câteva ore după ce a avut loc contactul sexual neprotejat. Pastila se mai poate administra și în situația în care alte metode de contracepție folosite nu au fost eficiente. 

Rolul pastilei de a doua zi este de a preveni o sarcină nedorită, ajutând la inhibarea unui ovul care ar putea fi fecundat de un spermatozoid. Eficacitatea pastilei de a doua zi este de peste 95%, în special dacă va fi administrată în primele ore după contactul sexual neprotejat. 

Un alt aspect important de menționat este acela că pastila de a doua zi nu provoacă un avort, ci doar împiedică o sarcină nedorită.

Cum funcționează pilula de a doua zi

Dacă a avut loc contactul sexual neprotejat în apropierea perioadei de ovulație, spermatozoizii ajung în vagin, uter și în trompa uterină, acolo unde pot penetra ovulul, ceea ce produce fertilizarea și rezultă sarcina. Pentru a împiedica acest proces, pilula de a doua zi conține, de regulă, o substanță numită levonorgestrel, însă există și alte pastile pe bază de ulipristal acetat. Rolul pilulei este de a împiedica secreția hormonilor luteinizant și foliculostimulant, răspunzători pentru procesul natural care se desfășoară în ovare.

Concret, substanța activă din pilula de a doua zi întârzie sau împiedică ovulația, fiindcă ovulul rămâne în ovar, iar fertilizarea nu se mai desfășoară. Spermatozoizii care au pătruns în trompa uterină vor rămâne acolo timp de câteva zile și nu se mai întâlnesc cu ovulul. Astfel, pastila de a doua zi are rolul de a preveni sarcina înainte ca aceasta să aibă loc.

Tipuri de pastile de a doua zi

Pastila de a doua zi se diferențiază în funcție de substanța conținută, dar și de dozaj. 

În funcție de substanța pe care o conține poate fi:

  • Pe bază de ulipristal acetat;
  • Pe bază de levonorgestrel.

Pilula de a doua zi pe bază de ulipristal acetat are rolul de a opri eliberarea ovulului și, implicit, fecundarea lui. Aceste pastile trebuie administrate în decurs de până la cinci zile de la ultimul contact sexual neprotejat. Pentru ca eficiența ei să fie maximă, pastila poate fi luată și mai repede de cinci zile. De asemenea, prescripția medicală din partea medicului specialist este necesară în acest caz. 

În schimb, pilula de a doua zi pe bază de levonorgestrel, substanță ce împiedică secreția hormonilor luteinizant și foliculostimulant, trebuie administrată în cel mult 72 de ore de la cel mai recent contact sexual neprotejat. Pastila se poate lua fără prescripția unui medic. 

Totodată, pastila de a doua zi se poate diferența în funcție de dozaj astfel:

  • Pilula de a doua zi în doză unică, administrată o singură dată;
  • Pilula de a doua zi în doză dublă, unde prima doză se poate administra la cel mult 72 de ore de la contactul sexual, iar a doua la 12 ore după prima doză. 

Cât de eficientă este pastila de a doua zi

Eficiența pastilei de a doua zi diferă în funcție de momentul în care a fost administrată. Se recomandă folosirea ei în termen de până la 12 ore, iar efectul său este de până la trei zile după contactul sexual neprotejat. 

De asemenea, amânarea administrării pilulei de a doua zi scade eficacitatea ei de la 95% (cât are în primele 24 de ore de la contactul sexual) la 58% (procentajul eficienței dacă pastila a fost luată între 48 și 72 de ore de la contactul sexual).

În schimb, pilula de a doua zi nu va avea niciun efect dacă pacienta a rămas însărcinată, rolul ei fiind doar de prevenție. 

Care sunt avantajele și dezavantajele pastilei contraceptive

Principalul avantaj al pastilei de a doua zi este că are o eficacitate de peste 95%. Un alt mare beneficiu al pilulei este că nu afectează fertilitatea, deci pacienta poate rămâne însărcinată dacă dorește ulterior. Totodată, administrarea pastilei de a doua zi în doză unică reprezintă un alt avantaj, spre deosebire de alte metode contraceptive care necesită un tratament mai îndelungat.

În schimb, principalul dezavantaj al pastilei contraceptive este că trebuie administrată într-un timp relativ limitat, întrucât eficiența ei scade după 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. În plus, pot apărea și efecte secundare precum grețurile, vărsăturile, amețelile, sensibilitatea sânilor sau întârzierea menstruației. 

Totodată, pastila de a doua zi nu oferă o protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuale, singura metodă sigură din acest punct de vedere fiind prezervativul. 

Care sunt efectele adverse ale pilulei de a doua zi?

Pilula de a doua zi, la fel ca alte metode contraceptive, poate avea efecte secundare (se manifestă timp de câteva zile de la administrare) în funcție de fiecare pacientă. 

Medicamentul poate provoca:

– Dureri de cap;

– Modificări ale menstruației (poate apărea mai devreme, mai târziu sau poate fi mai dureroasă);

– Grețuri;

– Vărsături;

– Stare de rău;

– Sensibilitate la nivelul sânilor;

– Dureri la nivelul abdomenului.

De câte ori poți lua pastila de a doua zi

În primul rând, este important să știi cum se ia pastila de a doua zi. Pilula poate fi administrată ori de câte ori s-au întreținut relații sexuale neprotejate și nu este dorită o sarcină de către parteneri. 

Însă, nu este recomandată administrarea medicamentului în mod repetat, întrucât poate avea efecte nedorite asupra organismului, în special în ceea ce privește menstruația (poate deveni mai dureroasă sau poate întârzia).

Contraindicații pilula de a doua zi

Pilula de a doua zi este o metodă sigură de a evita o sarcină nedorită, însă există anumite situații în care nu poate fi administrată:

– Când sarcina a fost deja formată;

– Când apar sângerări vaginale;

– Dacă pacienta are alergie la substanțele pastilei de a doua zi.

Totodată, pilula de a doua zi nu se recomandă pentru pacientele diagnosticate cu epilepsie, HIV sau tuberculoză. Nu este indicată administrarea medicamentului nici dacă în acel moment este urmat un tratament pe bază de antibiotice împotriva unei răceli, de exemplu.

În cazul în care pacienta alăptează, se poate administra pastila de a doua zi pe bază de progesteron sintetic, chiar dacă anumite cantități din substanța pilulei ajung în laptele matern. În schimb, nu se recomandă pilula de a doua zi pe bază de ulipristal acetat.

Totodată, este recomandat ca pacienta să contacteze medicul ginecolog pentru o discuție înainte de a administra pastila de a doua zi.

Prețuri pentru pastila de a doua zi

Prețul unei pastile de a doua zi diferă în funcție de producător și farmacia de unde a fost achiziționată. 

Surse: webmd.commayoclinic.orgnhs.ukclevelandclinic.org 

FAQ:

Q: Ce conține pastila de a doua zi?

A: Pastila de a doua zi conține o substanță (levonorgestrel sau ulipristal acetat) care ajută pacienta să împiedice o sarcină nedorită.

Q: Pastila de a doua zi are efect la ovulație?

A: Pastila de a doua zi are efect la ovulație, pe care o întârzie sau o împiedică, astfel încât pacienta să nu rămână însărcinată.