Blog

Glanda tiroidă și problemele cu greutatea

Glanda tiroidă și problemele cu greutatea

Glanda tiroidă secretă hormonii tiroidieni, substanțe complexe ce influențează buna funcționare a întregului organism. Semnele de tulburare a secreției hormonilor tiroidieni sunt nespecifice inițial, pacienții putând să experimenteze creșteri sau scăderi în greutate, palpitații, crampe musculare, intoleranță la frig sau căldură, stări de irascibilitate, nervozitate, insomnii, lentoare în gândire și dificultăți de concentrare. Cel mai adesea, lupta cu kilogramele în plus este factorul principal care aduce pacienții la medicul endocrinolog, pentru un consult de specialitate.

Ce este glanda tiroidă?

Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de fluture situată în partea anterioară a gâtului, sub mărul lui Adam. Aceasta produce hormoni tiroidieni, substanțe chimice esențiale pentru funcționarea normală a organismului. Principalii hormoni secretați de glanda tiroidă sunt triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Acești hormoni reglează metabolismul corpului, afectând numeroase procese vitale ale corpului, cum ar fi nivelul de consum energetic, temperatura corpului, ritmul cardiac, capacitatea de concentrare și gândire, precum și dezvoltarea normală a corpului (creșterea, dezvoltarea de noi țesuturi și celule imune).

Glanda tiroidă este controlată de glanda hipofiză, care secreta hormonul tiroidian stimulant (TSH). TSH stimulează tiroida să producă și să elibereze hormonii tiroidieni în sânge. Nivelurile anormale ale hormonilor tiroidieni precum hipertiroidism (niveluri prea ridicate de hormoni tiroidieni) sau hipotiroidism (niveluri prea scăzute de hormoni tiroidieni) pot duce la apariția unor simptome extrem de variate, una dintre cele mai cunoscute fiind variațiile anormale ale greutății corporale.

Afecțiunile cele mai întâlnite ale glandei tiroide includ boala Graves (o formă de hipertiroidism), tiroidita Hashimoto (o formă de hipotiroidism autoimun) și nodulii tiroidieni (creșteri anormale ale țesutului tiroidian, care pot fi inofensivi sau de natură canceroasă). Diagnosticul afecțiunilor tiroidiene implică obligatoriu efectuarea unor teste de sânge pentru a evalua nivelurile hormonilor tiroidieni, examinări fizice și imagistice ale glandei tiroide (ecografie tiroidiană, scintigrafie). Puncția cu ac fin este rezervată pentru nodulii tiroidieni cu caractere imagistice de malignitate. Tratamentul afecțiunilor glandei tiroide implică un management medical complex, particularizat pacientului, prin administrarea de medicamente sau intervenții chirurgicale.

Care este legătura dintre glanda tiroidă și greutatea corporală?

Este extrem de cunoscut faptul că între glanda tiroidă și greutatea corporală există o legătură strânsă deosebit de complexă. Hormonii secretați de glanda tiroidă reglează metabolismul energetic celular la cel mai fin nivel. Hormonii tiroidieni influențează consumul sau producția celulară a nutrienților de bază (zaharuri, grăsimi, proteine). În funcție de acțiunea hormonilor tiroidieni corpul va consuma energia rezultată din procesarea nutrienților alimentari sau va accelera depozitarea acestora sub forma kilogramelor în plus.

Nivelurile anormale ale hormonilor tiroidieni pot afecta metabolismul energetic al organismului, ceea ce poate duce la modificări semnificative ale greutății corporale. De exemplu, persoanele cu:

  1. Hipertiroidism: glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni, ceea ce accelerează metabolismul. Acest lucru poate duce la o ardere crescută a caloriilor și, în unele cazuri, la pierderea în greutate neintenționată, chiar și atunci când aportul alimentar rămâne același sau este crescut.
  2. Hipotiroidism: glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, ceea ce poate încetini semnificativ metabolismul. Un metabolism energetic mai lent poate duce la o ardere redusă a caloriilor și, în unele cazuri, la creșterea excesivă în greutate sau la dificultatea de a pierde în greutate, chiar și în condițiile unei alimentații sănătoase și a exercițiilor fizice regulate, susținute.

Totuși, este important să subliniem că, deși glanda tiroidă poate influența greutatea corporală, aceasta nu este singurul factor responsabil de aceasta. Greutatea corporală este influențată de o combinație de factori, inclusiv factorul genetic, dieta alimentară, nivelul de activitate fizică, precum și de alte tulburări endocrine sau metabolice.

Care este relația dintre hipertiroidism și greutatea corporală?

Hipertiroidismul implică producția excesivă de hormoni tiroidieni. În acest caz, în funcție de severitatea afecțiunii care a provocat instalarea hipertiroidismului, este posibil să apară schimbări în greutatea corporală. Variațiile greutății corporale apar diferit de la o persoană la alta și pot depinde de mai mulți factori, precum constituția corporală, perioada de timp de când au apărut dereglările hormonale și existența altor probleme de sănătate (diabet zaharat, tulburări gastrointestinale, afecțiuni genetice sau alte afecțiuni endocrinologice).

În general, hipertiroidismul poate duce la scăderea în greutate sau dificultatea în a câștiga în greutate. Metabolismul crescut secundar efectului hormonal, poate duce la o ardere mai rapidă a caloriilor și poate provoca scăderea apetitului. De asemenea, poate fi afectată absorbția intestinală și utilizarea adecvată a nutrienților, ceea ce poate contribui la scăderea în greutate. Astfel persoanele care se confruntă cu hipertiroidism, pe lângă pierderea kilogramelor pot experimenta și creșterea senzației de sete, transpirații excesive, nervozitate, agitație, lipsă de concentrare, palpitații și oboseală crescută. Aceste simptome pot afecta, de asemenea, apetitul și consumul alimentar.

Este important să menționăm că nu toate persoanele cu hipertiroidism vor avea scădere în greutate. Unele pot păstra greutatea corporală sau chiar pot câștiga în greutate, în special în cazul în care apetitul este crescut sau în prezența altor afecțiuni medicale.

Care este relația dintre hipotiroidism și greutatea corporală?

Hipotiroidismul poate afecta greutatea corporală într-o varietate de moduri. Metabolismul lent asociat cu secreția insuficientă de hormoni tiroidieni poate influența câteva aspecte legate de greutatea corporală:

  1. Creșterea în greutate: metabolismul energetic mai lent duce la arderea mai puțină a caloriilor și la acumularea de grăsime în organism. De asemenea, hipotiroidismul poate reduce și nivelul de energie, ceea ce poate duce la apariția sedentarismului și la o acumulare suplimentară de kilograme.
  2. Dificultăți în scăderea în greutate: deși o dietă echilibrată și exercițiile fizice pot ajuta la controlul greutății, metabolismul lent poate îngreuna procesul de scădere în greutate sau menținere a numărului de kilograme.
  3. Retenție de apă: hipotiroidismul poate duce și la retenție excesivă de apă în țesuturi, ceea ce poate duce la apariția edemelor. Creșterea în greutate înregistrată pe cântar poate fi datorată retenției de apă și depunerii de grăsime.

Nu toate persoanele cu hipotiroidism vor experimenta creștere în greutate. Efectele hipotiroidismului asupra greutății corporale poate varia de la o persoană la alta. De asemenea, există și alte factori care pot influența greutatea corporală, cum ar fi stilul de viață, alimentația și nivelul zilnic de activitate fizică.

Când ar trebui să vă adresați unui medic?

Dacă aveți probleme de gestionare a greutății corporale este important să consultați un medic specialist. Medicii endocrinologi pot evalua simptomele, efectua teste și determina dacă există vreo afecțiune a glandei tiroide care contribuie schimbările și variațiile de greutate. Enayati Medical City, primul oraș medical din România, oferă servicii medicale complexe în prevenția, diagnosticarea și tratamentul endocrinologic.

De asemenea, La Enayati Medical City puteți opta pentru un consult interdisciplinar pentru a vă gestiona mai bine afecțiunea. Specialitățile Cardiologie, Neurologie, Reumatologie și Obstetrică-ginecologie vin în întâmpinarea pacienților cu o echipă de medici dedicați abordării interdisciplinare în vederea stabilirii traseului medical cel mai eficient.

Sursă poză: shutterstock.com