Blog

Glanda Tiroidă: semne, simptome, tratament

glanda tiroida

Tiroida este o glandă endocrină care are un rol important în creșterea și dezvoltarea organismului uman. Glanda tiroidă îndeplinește mai multe roluri precum reglarea pulsului și a tensiunii arteriale, a proceselor metabolice sau nivelului de colesterol.

Ce este Glanda Tiroidă

Tiroida este o glandă endocrină localizată la baza gâtului sub forma unui fluture care joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea organismului uman, fiind responsabilă de modul de funcționare al celulelor, organelor și al mușchilor.

Cei doi lobi ai glandei sunt poziționați de o parte și de alta a traheei, fiind uniți de o fâșie îngustă de țesut numită istmul tiroidian. În ceea ce privește dimensiunile tiroidei, glanda la adulți măsoară 5 cm pentru fiecare lob, iar greutatea este cuprinsă între 10 și 20 de grame.

Rolul glandei tiroide

Glanda tiroidă îndeplinește mai multe roluri în organism prin eliberarea unei cantități de hormoni tiroidieni în fluxul sanguin. Printre rolurile îndeplinite de glanda tiroidă se numără:

– Reglarea pulsului și a tensiunii arteriale;

– Reglarea proceselor metabolice;

– Reglarea nivelului de colesterol;

– Susținerea sistemului nervos central și periferic;

– Susținerea dezvoltării fătului;

– Eliminarea rezidurilor din organism;

– Susținerea regenerării celulare;

– Menținerea unei bune funcționări a sistemului cardiovascular;

– Reglarea respirației;

– Menținerea tonusului muscular.

Pentru o bună funcționare, glanda tiroidă are nevoie de mult iod, disponibil în alimente precum: sarea de masă iodată, fructele de mare, pâinea și algele marine. În momentul în care sunt consumate alimente bogate în iod, glanda va produce două tipuri de hormoni tiroidieni:

– Tetraiodotironina (mai poartă numele și de T4 pentru că are patru atomi de iod);

– Triiodotironina (mai poartă denumirea și de T3 pentru că are trei atomi de iod).

Afecțiuni ale glandei tiroide

Hipofoza reglează nivelul hormonului tiroidian din sânge, iar în momentul în care crește sau scade, aceasta secretă un alt hormon numit TSH (hormon de stimulare a tiroidei). În acest fel, glanda tiroidă va trebui să secrete mai mult sau mai puțin T4 și T3.

Astfel, pot apărea afecțiuni ale glandei precum:

– Hipertiroidismul (glanda secretă prea mulți hormoni);

– Hipotiroidismul (glanda secretă prea puțini hormoni).

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul are loc în momentul în care există o producție insuficientă de hormoni tiroidieni. Cea mai întâlnită cauză a acestei afecțiuni este deficitul de iod. Există mai multe subcategorii de hipotiroidism în funcție de patogenul care îi provoacă apariția:

Hipotiroidismul primar – poate fi de două feluri: congenital și dobândit. Cel congenital este cauzat de hipoplazia sau aplazia glandei tiroide (adică deficitul de dezvoltare al organismului). Cel dobândit apare ca urmare a unei operații la glanda tiroidă sau din cauza medicației.

– Hipotiroidismul secundar – se manifestă în caz de hipopituitarism și determină scăderea secreției de TSH.

– Hipotiroidism tertiar – este cauzat de activitatea scăzută a receptorilor hormonilor tiroidieni.

În cazul copiilor această afecțiune se manifestă prin întârzierea dezvoltării fizice (nanism hipofizar) și psihice (retard mintal). În cazul adulților apar următoarele simptome:

– Oboseală cronică;

– Intoleranță la frig;

– Scăderea frecvenței cardiace;

– Creșterea bruscă în greutate;

– Hipertrofia glandei tiroide (cunoscută și sub denumirea de gușă tiroidiană);

– Piele uscată și unghii fragile;

– Constipație (metabolismul lent determină încetinirea procesului digestiv cu solidificarea bolului fecal care se elimină greu);

– Dereglări hormonale care duc la apariția tulburărilor menstruale (în cazul femeilor).

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul se manifestă ca o afecțiune caracterizată de secreția în exces a hormonilor tiroidieni, ceea ce grăbește procesele metabolice. Pacienții pot fi diagnosticați cu această boală dacă au avut afecțiuni care să deregleze glanda tiroidă sau din cauza unor doze excesive de iod.

Printre cauzele apariției hipertiroidismului se numără boala Graves, afecțiune ce se manifestă la persoanele tinere și vârstnice (disfuncția sistemului imunitar care determină apariția tiroiditei), boala Plummer (diagnosticată la persoanele vârstnice, constând în hipertrofia nodulară a tiroidei însoțită de hiperactivitatea glandei), excesul de iod sau de tiroida Hashimoto (se inflamează tiroida, ceea ce produce o stare de hipertiroidism pe parcursul evoluției bolii).

Hipertiroidismul este diagnosticat, de obicei, în cazul femeilor, incidența crescând odată cu vârsta pacientelor. Simptomele ar fi următoarele:

– Insomnii;

– Intoleranță la căldură ;

– Dispnee, creșterea presiunii arteriale pulmonare și agravarea crizelor de astm (în cazul pacienților care au fost diagnosticați cu această afecțiune);

– Apetit alimentar crescut însoțit de prezența scaunelor moi (diaree);

– Hipersudorație (transpirație în exces) și polidipsie (determină consumul crescut de lichide);

– Urinare frecventă pe timpul nopții;

– Schimbări de dispoziție – depresie, nervozitate, anxietate, instabilitate emoțională;

– Tremor al extremităților (în special la nivelul membrelor superioare), însoțit de slăbiciune musculară proximală cu scăderea masei musculare;

– Erupții cutanate pruriginoase.

Semnele care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă

1. Ritmul cardiac accelerat – apare ca urmare a hipertiroidismului. Când glanda tiroida produce prea mulți hormoni poate crește presiunea sangvină, determinând accelerarea ritmului cardiac;

2. Oboseala excesivă – un alt simptom care apare din cauza hipotiroidismului, iar senzația de epuizare intervine atunci când inima nu funcționează corect și presiunea sangvină este crescută;

3. Anxietatea;

4. Creșterea în greutate;

5. Tremorul;

6. Senzația nejustificată de frig sau cald;

7. Tulburările de concentrare;

 • Căderea părului;

9. Tulburările digestive;

10. Pielea uscată.

Simptome glanda tiroidă

Simptomele glandei tiroide sunt legate de două afecțiuni principale: Hipertiroidismul (glanda secretă prea mulți hormoni) și Hipotiroidismul (glanda secretă prea puțini hormoni).

Simptome:

 • Căderea părului;
 • Nervozitate;
 • Iritabilitate;
 • Tahicardie;
 • Transpirație excesivă;
 • Slăbiciune musculară;
 • Modificări ale ochilor (ochi proeminenți);
 • Pierdere în greutate;
 • Insomnie;
 • Tulburări ale ciclului menstrual (menstruație redusă, cicluri distanțate);
 • Creștere în greutate;
 • Oboseală;
 • Dificultate de concentrare;
 • Apetit sexual scăzut;
 • Crampe;
 • Pierderi de memorie;
 • Îngroșarea vocii;
 • Tendința de a răci frecvent;
 • Unghii fragile;
 • Piele uscată;
 • Infertilitate.

Tratament glanda tiroidă

În funcție de tipul dezechilibrului hormonal depistat tratarea glandei tiroide va fi diferită. În cazul hipotiroidismului tratamentul este simplu și presupune respectarea medicației indicate. Medicul endocrinolog va stabili schema de tratament și va prescrie medicamentele care înlocuiesc cantitatea de hormoni de care organismul duce lipsă.

În cazul în care pacientul suferă de hipertiroidism, tratamentul poate fi de lungă durată și poate culmina chiar cu îndepărtarea glandei tiroide. Endocrinologul va propune la început administrarea unor medicamente antitiroidiene care au rolul de a bloca producția în exces de hormoni tiroidieni.

Există cazuri în care anumiți pacienți pot avea reacții adverse la medicamentele prescrise, astfel că medicul poate cere întreruperea tratamentului, fie efectuarea unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a glandei tiroide.

Întrebări frecvente:

Q: Unde este situată glanda tiroidă?

A: Glanda tiroidă este o glandă endocrină sub forma unui fluture, fiind situată la baza gâtului.

Q: Care este rolul hormonilor tiroidieni?

A: Rolul hormonilor tiroidieni este de a controla următoarele funcții ale corpului uman: cardiacă, digestivă, musculară, precum și dezvoltarea sistemului nervos și osos.

Surse: webmd.commayoclinic.orgmedicalnewstoday.comnhs.co.uk.