Blog

Ghid consult chirurgie vasculară: cum te pregătești pentru consult

consult cardiologie

Consultul de chirurgie vasculară reprezintă o analiză detaliată a pacientului în urma căreia medicul oferă un diagnostic, ca mai apoi să stabilească necesitățile de tratament și intervenție. Totodată, în urma consultului se depistează riscul asociat intervenției în funcție de patologia fiecărui pacient în parte.

Mai exact, în componența consultului chirurgiei vasculare intră măsurarea pulsului, înțelegerea intensității acestuia în locurile de elecție, examenul fizic, măsurarea tensiunii arteriale sau evaluarea comorbidităților pacientului. Consultul este necesar deoarece afecțiunile de la nivelul arterelor sau venelor pot fi abordate printr-o multitudine de intervenții chirurgicale, iar astfel poate fi determinat tipul de intervenție potrivit.

Cum te pregătești pentru consult și care este prima etapă

O pregătire specială pentru consultul chirurgiei vasculare nu este necesară. Pacientul își poate administra medicația deja existentă (acolo unde este cazul) și poate mânca sau consuma lichide înainte de investigație. În ceea ce privește perioada, nu implică anumite ore sau intervale specifice, consultul realizându-se în orice moment al zilei, fără a produce vreun disconfort. Necesare în acest demers sunt documentele medicale de care dispune pacientul referitoare la specificitatea afecțiunilor (maladia vasculară, analiză arterografie, doppler arterial sau venos, altele).

În prima etapă se vor cere pacientului mai multe informații care țin de istoricul medical, implicit de cel al persoanelor din familie (părinți, frați, surori). De asemenea, se vor aborda în analiză activitatea de la locul de muncă, obiceiurile alimentare, consumul de cafea, tutun, alcool, precum și eventuale medicamente administrate. În urma acumulării de informații și a interpretării lor, se va realiza un profil general pe care medicul îl va alătura concluziilor consultației.

A doua etapă – detaliile consultului

Medicul adresează o serie de întrebări menite în a evidenția unele semne sau simptome pe care pacientul posibil să le fi trecut cu vederea. Apoi se obțin informații obiective, de la nivelul aparatului circulator, prin examinarea totală a membrelor superioare și inferioare, de la bază la vârf. Acest lucru se realizează prin procese clasice precum palpare, ascultație sau inspecție.

Există cazuri în care sunt necesare investigații suplimentare, precum efectuarea unei ecografii Doppler sau prelevarea de sânge. În acest caz, pacientul primește recomandarea de la medic pentru noi testări, iar în urma rezultatelor revine în cabinet.

Indiferent de soluție, medicul va propune un diagnostic de etapă sau chiar unul final, iar mai apoi va sugera schema de tratament. Măsurile pot include schimbări în alimentație, suplimentarea aportului de lichide, cât și o nouă medicație.

A treia etapă – examinări

Prin această etapă trec atât pacienții aflați la primul diagnostic, cât și cei care suferă de boli cronice. Etapa este mai complexă deoarece se urmărește obținerea de informații obiective adiționale, în manieră constantă, despre starea de sănătate a pacientului, folosind mijloace mai greu accesibile decât cele clasice.

În acest sens, pot fi sugerate pacientului diverse testări precum:

  • Ecografie standard / Doppler – analiza circulației la nivelul vaselor (mari și mijlocii);
  • Consultul cardiologic – în situații în care există suspiciuni și de afectare a inimii;
  • Examene de laborator, markeri specifici, prelevare de secreții din plagă;
  • Consultații alte specialități – endocrinologie, neurologie, chirurgie generală;
  • Teste pe banda de mers – evaluarea efortului și răspunsurilor corpului.

Surse: www.webmd.com

Medic de origine siriană, dr. Youssef Tammam a dedicat fiecare an excelenței în chirurgie cardiacă pentru copii și pentru adulți, dar și ca supervizor de medicină intervențională. Activitatea sa este legată de centre medicale de referință din Italia (San Donato), Siria, România (Institutul Clinic Fundeni, spitalul Marie Curie), Spania sau Monaco pentru cazuri complexe de chirurgie cardiovasculară.

Fă o programare chiar acum la dr. Tammam la 0219362 sau pe site!

Află mai multe despre dr. Tammam, prețuri și detalii aici:

https://enayatimedicalcity.ro/medic/dr-youssef-tammam/

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact