Fizioterapia, ce este si ce afectiuni trateaza

Descopera povestile pacientilor

Ce oferim în Enayati Home

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sollicitudin odio dolor vitae, turpis amet sodales sit fermentum. Pulvinar elit massa risus magna pellentesque leo.

Ingrijire personala

Centru performant

Conditii de cazare

Prin “fizioterapie” se înțelege o metodă ce contribuie la restabilirea mobilității și funcționării în cazul unei persoane care a suferit un accident, care este afectată de o boală sau care are dizabilități. Exercițiile de fizioterapie pot fi utilizate și cu scopul de a reduce eventualele riscuri unor accidentări sau afecțiuni.

Cuprins:

Ce este Fizioterapia?

Fizioterapia se ocupă de tratarea și restabilirea mobilității mușchilor, articulațiilor, membrelor superioare și inferioare afectate în urma unei boli sau unui traumatism. Scopul vizează ameliorarea durerilor în timp ce sunt folosite metode precum masajul sau exercițiile fizice regulate, dar și impulsuri electrice.

Fizioterapia este recomandată persoanelor de toate vârstele care suferă afecțiuni medicale ce le pot limita capacitatea de a se mișca. Recuperările după un accident sunt realizate în baza unui program personalizat, ajutând pacientul să aibă un nivel normal de funcționare și mobilitate.

Afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul fizioterapiei

Fizioterapia poate contribui la tratamentul unei liste lungi de afecțiuni prin intermediul unor tehnici și tratamente ce pot varia în funcție de gravitatea bolii:

– Atacuri cerebrale, scleroza multiplă, boala Parkinson;

– Afecțiuni ale coloanei vertebrale sau ale creierului apărute în urma unui accident;

– Probleme ortopedice, reabilitarea fracturilor;

– Probleme musculo-scheletale (durerile în gât și de spate);

– Afecțiuni cardiovasculare (bolile cronice cardiace și reabilitarea în urma unui infarct);

– Problemele de ordin respirator (astmul, fibroza cistică, afecțiuni pulmonare cronice);

– Afecțiuni care apar doar la femei (menopauză, recuperare postnatală);

– Afecțiuni degenerative (osteoartrita și artrita reumatoidă);

– Probleme de circulație (hipertensiunea și hipertensiunea arterială);

– Stresul, anxietatea, depresia;

– Reabilitarea postoperatorie (dacă pacientul a suferit intervenții chirurgicale la șold sau genunchi).

Totodată, fizioterapia este utilizată și în pediatrie pentru tratarea problemelor musculo-scheletale ale copiilor, a afecțiunilor legate de coordonarea motorie, de paraliziile cerebrale și de întârzieri în dezvoltarea mobilității.

Proceduri de Fizioterapie

Cele mai întâlnite proceduri de fizioterapie sunt:

Curentul TENS (trans electric Nerve Stimulation)

Curentul TENS se ocupă de stimularea electrică transcutanată nervoasă. Cum se realizează? Pulsuri electrice cu un volum mic de electricitate stimulează și regenerează părțile corpului unde sunt amplasate pad-urile electrostimulatoarelor. Prin această metodă pot fi tratate stresul, oboseala și durerile musculare. De asemenea, este recomandată pentru îmbunătățirea circulației în zonele tratate.

Curenții diadinamici

Acești curenți reduc durerea și inflamațiile. Există trei modalități de aplicare: galvanizare simplă (cu ajutorul electrozilor sub formă de plăci de diferite dimensiuni), băile galvanice și ionoforeza.

Curenții interferențiali

Această procedură de fizioterapie implică utilizarea unor curenți cu frecvențe cuprinse între 1.000 și 100.000 Hz. În cadrul acestei proceduri sunt utilizate efecte fiziologice semnificative ale stimulării nervoase cu frecvențe joase, fără să aibă efecte dureroase precum cele ale terapiei cu curenți de joasă frecvență. Curenții stimulează musculatura, îmbunătățesc circulația sanguină și reduc durerea.

Terapia cu laser

Terapia cu laser se utilizează radiații cu lumină vizibilă pentru a produce o reacție fotochimică în celulele corpului. Procedura nu emite căldură și se folosește de lungimi de undă în spectrul de lumină vizibilă care se încadrează între 400 și 760 de nanometri. În timpul ședinței se aplică dispozitivul emițător cu laser peste zona dureroasă. Metoda este una benefică în tratarea afecțiunilor acute și grăbește vindecarea rănilor fără să provoace alte efecte secundare.

Tehnici de tratament în fizioterapie

Sursă foto: shutterstock.com

Iată care sunt tehnicile de fizioterapie comune pe care le poate include un tratament:

Manipulare manuală sau kinetoterapia

Manipulare manuală sau kinetoterapia folosește diverse proceduri și presupune întinderea articulațiilor cu scopul de a învăța corpul cum să realizeze mișcările corecte. Mișcarea articulațiilor și a țesuturilor moi ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și la eliminarea lichidului în exces din organism. Totodată, manipularea manuală ajută și la relaxarea musculaturii.

Tehnica termică

Aceasta se realizează prin aplicarea gheții și este folosită în prevenirea edemelor și inflamațiilor care provin în urma unui accident. Tehnica se folosește și pentru vindecarea țesuturilor moi cum ar fi mușchii, tendoanele sau ligamentele. Mai există și tehnica termică cu căldură care ajută la ameliorarea durerii și la creșterea mobilității.

Stimularea nervilor cu ajutorul electricității

Prin intermediul tehnicii se folosesc impulsuri electrice pe zonele afectate de durere și contractează mușchii care rămân inactivi. Astfel, semnalele dureroase nu mai ajung la creier și pacientul nu mai simte durerile cauzate de accidente.

Avantajele dacă apelezi la Enayati Medical City pentru recuperare prin fizioterapie

Unul dintre avantajele fizioterapiei efectuate în Enayati Medical City constă în dotările moderne ale  Bazei de recuperare. În cadrul acesteia se pot face următoarele proceduri: fizioterapie, kinetoterapie, hidroterapie, hidrokinetoterapie.

Alte avantaje ale recuperărilor la Enayati Medical City sunt:

  • Servicii de excepție, datorită echipei de specialiști cu pregătire deosebită;
  • Se pot face exerciții de fizioterapie pentru adulți și copii, adaptate în funcție de particularitățile cazului fiecărui pacient;
  • Un nivel al confortului sporit, datorită condițiilor moderne în care se desfășoară fiecare ședință de fizioterapie;

Comunicarea facilă cu personalul spitalului. Poți face foarte ușor programări și poți solicita informațiile care te interesează, accesând rubrica de contact.

Cât durează o ședință de fizioterapie

Sursă foto: shutterstock.com

O ședință de fizioterapie are o durată variabilă, în funcție de tehnica folosită și de recomandarea medicului. În unele situații pacientul poate petrece doar 20-25 de minute, iar în alte cazuri până la 40 de minute. De asemenea, durata unei ședințe de masaj poate dura între 10 și 50 de minute.

Contraindicații proceduri fizioterapie

Având în vedere multitudinea de proceduri pe care le implică fizioterapia, contraindicațiile sunt greu de identificat la modul general, existând situații punctuale în care se aplică contraindicații.

În cazul curentului TENS trebuie evitată aplicarea electrozilor pe trunchi, abdomen sau pelvis, dacă pacienta este însărcinată. De asemenea, procedura nu este recomandată în cazul leziunilor dermatologice, dermatitelor sau eczemelor. Mai mult, nici pacienții cu epilepsie nu pot fi supuși procedurii TENS.

În ceea ce privește curenții diadinamici, apar contraindicații în următoarele situații:

– Pe perioada sarcinii;

– Dacă pacientul are implantat un pacemaker sau alte stimulatoare electrice;

– Dacă pacientul suferă tulburări circulatorii;

– Dacă pacientul este diagnosticat cu cancer;

– Dacă pacientul este hipertensiv sau suferă de tuberculoză.

Curenții galvanici, o altă metodă de fizioterapie, nu se recomandă în cazul în care pacientul are:

  • Tumori maligne;
  • Infecții sau boli ale pielii în zona tratată;
  • Pacemaker implantat;
  • Osteomielită;
  • Epilepsie;
  • Pericol acut de hemoragie;
  • Tromboflebite venoase superficiale și profunde.

Curenții interferențiali sunt contraindicați pentru:

  • Pacienţii cu Pacemaker;
  • Pacienţii care urmează terapie anticoagulantă sau au în istoric embolism pulmonar;
  • Femeile însărcinate;
  • Pacienți cu afecțiuni maligne;
  • Pacienți cu condiții dermatologice: dermatite, leziuni cutanate;
  • Pacienți cu risc de hemoragie și cu probleme respiratorii;
  • Tuberculoză.

Nu în ultimul rând, terapia cu laser nu poate fi efectuată pacienților cu afecțiuni maligne, celor cu stimulatoare cardiace, stimulatoare spinale sau femeilor însărcinate.

Exerciții de fizioterapie

În loc să se concentreze doar pe specificul unei răni sau boli, specialiștii în fizioterapie au o abordare holistică. Pe lângă serviciile pe care le oferă în funcție de pregătirea pe care o au, aceștia le pot oferi pacienților și informațiile necesare despre proceduri și le vin în ajutor cu sfaturi generale.

De exemplu, îi pot sfătui cu privire la lucrurile care le pot influența viața de zi cu zi, precum care este postura corectă și ce tehnici pot utiliza și pe cont propriu pentru a preveni accidentările. Aceștia pot face recomandări personalizate referitoare la exerciții care îmbunătățesc sănătatea generală și mobilitatea, dar și consolidarea unor părți ale corpului.

Îți recomandăm ca atunci când te prezinți la ședințele de fizioterapie să porți haine largi, în care să te simți confortabil, și încălțăminte care să îți ofere susținere, cum sunt pantofii sport. Acestea îți vor facilita mișcările pe care le vei face.

Dacă ai efectuat deja radiografii sau alte teste, va trebui să i le prezinți fizioterapeutului, pentru a alcătui un istoric medical complet. Specialistul îți poate adresa întrebări despre cauza sau afecțiunea care necesită fizioterapie, stilul de viață pe care îl ai și alte aspecte cu privire la condiția fizică. Este esențial să răspunzi sincer la fiecare întrebare.

Cel mai probabil, îți va cere să faci unele mișcări, precum câțiva pași, aplecări sau alte sarcini ușoare pentru a îți evalua capacitățile și limitările fizice. Apoi, îți va recomanda o schemă cu exerciții de fizioterapie pe care le veți efectua împreună la ședințele ulterioare. [2]

Rezultatele recuperării prin fizioterapie depind de mai mulți factori, printre care gradul de severitate a afecțiunii, vârsta pacientului și tipurile de fizioterapie pe care le efectuează.

Specialiști Fizioterapie

Unii dintre cei mai buni specialiști în fizioterapie te așteaptă la Enayati Medical City pentru a îți îmbunătăți sănătatea și a te recupera la cel mai înalt grad posibil.  Printre aceștia se află:

Secțiunea FAQ

A: Reacțiile adverse pot apărea după fizioterapie, în sensul în care durerea inițială se poate acutiza. În cazul în care fizioterapia este dedicată zonei cervicale, pot apărea senzația de vertij și migrene, însă efectele sunt de scurtă durată.

A: Efectele fizioterapiei acționează în corp chiar și după 4-6 luni după încheierea unei proceduri. De obicei se recomandă un interval de șase luni distanță între procedurile alese de fizioterapie.

A: Fizioterapia este o procedură care se poate efectua ori de câte ori este necesar, în baza unei recomandări medicale Doar medicul poate decide frecvența și durata ședințelor de fizioterapie.

Atunci când ai nevoie de fizioterapie în București, apelează cu încredere la Enayati Medical City!

Sursă de referință:

  1. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/physiotherapy, accesat la data de 13 februarie 2023;
  2. “What Is a Physiotherapist? What They Do, When to See One, and What to Expect.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-physiotherapist, accesat la data de 13 februarie 2023.

Echipa medicala

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sollicitudin odio dolor vitae, turpis amet sodales sit fermentum. Pulvinar elit massa risus magna pellentesque leo.

Cardiologie

Dr. Alexandra Dumitru

Dr. Alexandra Dumitru a început activitatea clinică în urma cu 9 ani ca medic rezident cardiolog în Terapie Intensiva Coronarieni din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Contactează-ne și reprezentanții noștri vă vor oferi un plan de tratament personalizat

Știm că fiecare pacient este diferit. De aceea, suntem pregătiți să oferim fiecărui pacient îngrijirea de care are nevoie.