Hidrokinetoterapia: ce este, avantaje și contraindicații

Descopera povestile pacientilor

Ce oferim în Enayati Home

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sollicitudin odio dolor vitae, turpis amet sodales sit fermentum. Pulvinar elit massa risus magna pellentesque leo.

Ingrijire personala

Centru performant

Conditii de cazare

Hidrokinetoterapia, denumită și gimnastica în apă, este una dintre cele mai eficiente metode de recuperare, fiind practicată de mai multe categorii de pacienți, de la copii și adolescenți până la vârstnici. Gimnastica în apă ajută la stimularea psihică, creșterea mobilității articulațiilor sau a rezistenței musculare, dar și la îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare.

Cuprins:

Ce este hidrokinetoterapia

Hidrokinetoterapia este o metodă de recuperare medicală realizată prin intermediul unor exerciții în apă care ajută la o mai bună mobilitate a pacientului. Apa determină corpul să fie mai ușor, astfel că mișcările de gimnastică devin mai simplu de realizat. Astfel, articulațiile sunt mai puțin solicitate în timpul hidrokinetoterapiei.

Gimnastica în apă este realizată sub atenta îndrumare a unui personal medical autorizat.

Obiectivele hidrokinetoterapiei

Hidrokinetoterapia este o metodă de recuperare medicală realizată prin intermediul unor exerciții în apă care ajută la o mai bună mobilitate a pacientului. Apa determină corpul să fie mai ușor, astfel că mișcările de gimnastică devin mai simplu de realizat. Astfel, articulațiile sunt mai puțin solicitate în timpul hidrokinetoterapiei.

Gimnastica în apă este realizată sub atenta îndrumare a unui personal medical autorizat. 

Hidrokinetoterapia ajută la corectarea deficiențelor secundare, de tip compensator, dar și la refacerea capacității generale de mișcare. Totodată, gimnastica în apă are rolul de a stimula din punct de vedere psihic pacientul. 

În apă sunt realizate exerciții și pentru formarea atitudinilor corecte ale corpului, creșterea mobilității articulațiilor sau a rezistenței musculare, dar și pentru îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare. 

Totodată, hidrokinetoterapia ajută la ameliorarea stresului, în timp

Afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul hidrokinetoterapiei

Printre exercițiile care pot fi efectuate în cadrul hidrokinetoterapiei se numără plimbarea în apă, mișcările laterale cu brațele, ridicările alternative, fandările în față, aplecările laterale, genuflexiunile în apă sau ridicarea genunchilor la piept. Iată care sunt situațiile în care se recomandă hidrokinetoterapia:

  • Gimnastica în apă se recomandă pacienților care au suferit afecțiuni musculare, dar și copiilor sau adolescenților;
  • De asemenea, vârstnicii pot apela cu încredere la hidrokinetoterapie pentru ameliorarea durerilor musculare;
  • Totodată, persoanele supraponderale pot practica hidrokinetoterapia, deoarece le ajută să piardă în greutate și tonifiază musculatura, iar în același timp „antrenează” sistemul cardiovascular.

Avantajele dacă apelezi la Enayati Medical City pentru recuperare prin hidrokinetoterapie

Avantajele hidrokinetoterapiei în cadrul Enayati Medical City includ un mediu optim și modern pentru desfășurarea procedurilor și o echipă de specialiști care au o pregătire la cel mai înalt nivel. Iată unele dintre cele mai mari avantaje ale recuperării prin hidrokinetoterapie la Enayati Medical Center:

  • o bază de recuperare cu dotări de ultimă generație, unde se pot face și alte tipuri de recuperări, precum fizioterapie, hidroterapie și kinetoterapie și hidrokinetoterapie;
  • posibilitatea de a beneficia de programe de hidrokinetoterapie pentru adulți și copii, în funcție de necesitate;
  • lift pentru pacienții cu dizabilități;
  • Supraveghere atentă și recomandări punctuale din partea specialiștilor hidrokinetoterapeuți, în baza unui plan pliat pe necesitățile fiecărui pacient.

Oricând ai nevoie de hidrokinetoterapie în București, vino la Enayati Medical City!

Hidrokinetoterapia ajută la îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare și a circulației, dar și la îmbunătățirea flexibilității, coordonării și tonifierii musculaturii.

Gimnastica în apă are și beneficii cardiovasculare, întrucât persoanele care se confruntă cu hipertensiune pot menține boala sub control cu ajutorul exercițiilor. De asemenea, masa musculară va putea crește, echilibrul se va îmbunătăți, la fel și postura corpului.

Hidrokinetoterapia mai are și efect analgezic, ajutând la reducerea durerilor de spate și a celor provocate de articulațiile rigide. Gimnastica în apă poate determina și o serie de efecte fiziologice cum ar fi creșterea elasticității țesutului conjunctiv sau reducerea forțelor de contracție musculară. 

Nu în ultimul rând, o ședință de hidrokinetoterapie are efect relaxant, putând fi asimilată cu un masaj care reduce stresul.

Cât durează o ședință de hidrokinetoterapie?

Sursă foto: shutterstock.com

O ședință de hidrokinetoterapie durează aproximativ 30-45 de minute, în funcție de vârsta pacientului și afecțiunile de care suferă. Ședințele au loc sub îndrumarea unui personal medical care îi coordonează pe pacienți să efectueze diferite exerciții în apă. În timpul executării exercițiilor se pot folosi bureți din polistiren, plută, greutăți sau chiar biciclete subacvatice.

Unele traumatisme se pot recupera în urma exercițiilor hidrokinetoterapiei în două sau trei luni, cu ședințe realizate de două ori pe săptămână. Desigur, există cazuri mai grave în care unii pacienții vor necesita o atenție mai sporită, iar recuperarea poate dura mai mult de trei luni.

Rezultatele recuperării prin hidrokinetoterapie diferă în funcție de mai mulți factori, printre care starea de sănătate, vârsta, alte tratamente administrate.

Contraindicații proceduri hidrokinetoterapie

Există unele circumstanțe în care hidrokinetoterapia este contraindicată. Hidrokinetoterapia nu este recomandată persoanelor care au suferit recent o afecțiune gravă, nici celor care au o afecțiune mintală avansată.

De asemenea, nu pot efectua ședințe de gimnastică în apă pacienții diagnosticați cu reumatisme degenerative în puseu acut, afecțiuni articulare acute, malformații cardiace, infecții rino-sinuzale și faringiene, hepatită, nefropatii, TBC pulmonar, epilepsie, ulcere varicoase, incontinență urinară, conjunctivită virală, insuficiență respiratorie severă sau boli reumatice acute.

Specialiști hidrokinetoterapie

Procedurile de recuperare se efectuează numai sub îndrumarea și supravegherea unor specialiști în hidrokinetoterapie. Mai întâi, aceștia vor efectua o consultație și vor evalua situația pacientului, după care vor face recomandări punctuale și vor stabili obiectivele recuperărilor.

Secțiunea FAQ

A: Ședințele de hidrokinetoterapie se fac doar într-o locație avizată, unde există bazin special, sub supravegherea și sub îndrumarea unor specialiști.

A: Fiecare persoană care vine la ședințele de hidrokinetoterapie trebuie să aibă la îndemână un costum de baie propriu, pentru a se putea schimba înainte de începerea acestora.

Hidrokinetoterapia este cunoscută și ca “gimnastica în apă” și cuprinde mai multe proceduri de recuperare. Poate fi practicată atât de adulți, cât și de copii, întrucât metodele pot fi adaptate în funcție de particularitățile acestora.

Exercițiile de hidrokinetoterapie oferă o mulțime de beneficii, printre care creșterea nivelului de mobilitate a articulațiilor, contribuie la sporirea forței musculare și stimulează psihicul. Pentru detalii suplimentare, nu ezita să accesezi pagina de contact și să soliciți informațiile care te interesează!

Surse de informare

  1. “Aquatherapy.” Physiopedia, www.physio-pedia.com/Aquatherapy, accesat la data de 16 februarie 2023;\
  2.  D;, Waller B;Lambeck J;Daly. “Therapeutic Aquatic Exercise in the Treatment of Low Back Pain: A Systematic Review.” Clinical Rehabilitation, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19114433, accesat la data de 16 februarie 2023.

Echipa medicala

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sollicitudin odio dolor vitae, turpis amet sodales sit fermentum. Pulvinar elit massa risus magna pellentesque leo.

Cardiologie

Dr. Alexandra Dumitru

Dr. Alexandra Dumitru a început activitatea clinică în urma cu 9 ani ca medic rezident cardiolog în Terapie Intensiva Coronarieni din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Contactează-ne și reprezentanții noștri vă vor oferi un plan de tratament personalizat

Știm că fiecare pacient este diferit. De aceea, suntem pregătiți să oferim fiecărui pacient îngrijirea de care are nevoie.