Băile galvanice reprezintă una dintre cele mai utilizate metode de tratament în medicina fizică și recuperatorie. Utilizând curentul electric continuu în combinație cu apa, băile galvanice au rolul de a ameliora durerile musculare, fiind indicate în cazul unor afecțiuni ale sistemului nervos (nevralgii, plex brahial, pareze, paralizii), afecțiuni ale aparatului locomotor (mialgii, tendinite, artroze, artrite, contuzii, entorse, luxații) sau afecțiuni ale aparatului cardiovascular (insuficiența venoasă cronică sau boala Raynaud).
Ce sunt băile galvanice?
Băile galvanice reprezintă un tratament medical în care acțiunea curentului electric se combină cu efectul termic al apei. Cu alte cuvinte, pacientul se află într-o baie care are temperatura de 34 de grade Celsius, timp în care se propagă un curent electric cu o tensiune de aproximativ 50-60 de volți, însă cu o intensitate slabă, care trece prin corp.
Pentru ca tratamentul să aibă rezultatele dorite, se folosește curentul galvanic. Acesta reprezintă o formă de curent frecventă în terapie, având un efect termic constant. Intensitatea curentului poate varia de la nivelul zero în sus (numit și “curent continuu ascendent”) sau în timp ce descrește spre zero (numit și “curent continuu descendent”).
Curentul galvanic în medicină poate fi folosit sub diferite forme: galvanizare simplă (în care sunt utilizați electrozii), băi galvanice și ionogalvanizare (procedură de electroterapie prin care se introduc medicamente sub formă ionizată în organism prin învelișul cutanat).
În ceea ce privește terapia cu băi galvanice, pacientul poate simți furnicături sau înțepături pe parcursul tratamentului.
Afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul băilor galvanice

Băile galvanice sunt utilizate pentru a trata artrita inflamatorie sau problemele articulațiilor. De asemenea, mai este indicată pentru efectele sale benefice asupra sistemului nervos, aparatului cardiovascular sau asupra sistemului nervos.
Terapia cu băi galvanice este recomandată atunci când pacienții se confruntă cu:
- Boli ale aparatului locomotor:
- Reumatice: poliartrită reumatoidă, mialgii, tendinite, artroze, artrite, tenosinovite, epicondilite.
- Post-reumatice: contuzii, luxații, fracturi sau entorse.
- Boli ale aparatului cardiovascular:
- Boala Raynaud;
- Insuficiență venoasă cronică;
- Acrocianoza.
- Boli ale sistemului nervos:
- Afecțiuni ale membrelor și faciale, cum ar fi pareze, paralizii;
- Nevralgii și nevrite de sciatic, plex brahial sau intercostale;
- Plex brahial;
- Trigemen.
- Boli dermatologice:
- Acnee;
- Eczeme;
- Cicatrici cheloide.
Cât durează o ședință cu băi galvanice?

Băile galvanice combină curentul electric și hidroterapia, fiind folosite doar pentru membrele inferioare și superioare. Energia electrică se aplică cu ajutorul unor electrozi realizați din carbon care sunt scufundați în cuve pline cu apă.
Pentru terapia cu băi galvanice se folosesc, de regulă, două bazine pline cu apă. Membrele superioare și cele inferioare ale pacientului sunt introduse în cuvele cu apă, iar curentul electric trece prin apa caldă. Urmează ca electrozii să fie scufundați în apa din cele două cuve.
Procedura cu băi galvanice durează aproximativ 15-20 de minute, fiind recomandată pentru îmbunătățirea circulației, diminuarea durerii sau pentru anumite afecțiuni, precum artrita reumatoidă.
Terapia cu băi galvanice mai poate fi realizată și într-un bazin plin cu apă, ceea ce mărește suprafața de tratament, dispunând de avantajul proprietăților chimice și osmotice ale apei în combinație cu curentul. Astfel, pacientul va simți o mărire a tensiunii și furnicături pe piele.
De asemenea, în cadrul terapiei se mai folosește și baia galvanică cu 4 celule (sau băi galvanice 4 celulare), utilizată pentru tratarea artritei sau aterosclerozei datorită efectelor simultane ale apei încălzite și ale curentului electric continuu asupra brațelor și picioarelor (băi galvanice la mâini și picioare).
Baia galvanică 4 celulare este formată din patru cuve care sunt confecționate din material neconductor. Două dintre cuve sunt destinate membrelor superioare, iar alte două pentru membrele inferioare.
Electrozii sunt fixați pe pereții celulelor, unde este furnizat curent electric, intensitatea fiind stabilită în funcție de preferințe. În timpul procedurii, pacientul va sta așezat pe un scaun special, timp în care își scufundă brațele și picioarele în cele patru cuve.
Indicații terapeutice ale băilor galvanice
Indicațiile terapeutice ale băilor galvanice sunt îndeosebi: pentru ameliorarea durerii provocate de afecțiuni specifice aparatului locomotor, ale celor de natură reumatică, ale celor neurologice, cardiovasculare și ale afecțiunilor ce implică circulația periferică, dar se pot utiliza și în cazul unor afecțiuni dermatologice.
Beneficiile băilor galvanice se datorează modului în care acestea stimulează circulația sangvină și deoarece au efect antialgic. Cu ajutorul lor, se poate reduce nivelul durerii și se stimulează vindecarea țesuturilor cutanate și a celor musculare care au fost denervate. [1]
Însă, se practică doar la recomandarea medicului specialist, pentru a evita sau a reduce eventualele efecte adverse.
Contraindicații terapeutice ale băilor galvanice
În ciuda faptului că terapia cu băile galvanice este benefică pentru a ameliora anumite boli ale sistemului nervos, ale aparatului cardiovascular sau cele dermatologice, există și contraindicații, în funcție de caz.
Băile galvanice nu sunt recomandate pacienților cu:
- Tuberculoză;
- Pacienții care au pacemaker;
- Tumori;
- Afecțiuni maligne;
- Inflamații ale pielii;
- Scleroză multiplă;
- Dermatită;
- Ulcer varicos;
- Epilepsie;
- Boli inflamatorii venoase și limfatice.
De asemenea, terapia cu băi galvanice nu poate fi realizată de femeile însărcinate sau în perioada menstruației.
Rezultatele recuperării prin băi galvanice
Rezultatele recuperării prin băi galvanice depinde de mai mulți factori, printre care tipul de afecțiune și gradul de severitate al acesteia, vârsta pacientului, administrarea altor tratamente. În funcție de caz, unii medici pot colabora, pentru a alcătui împreună o schemă de tratament adecvată nevoilor pacientului.
Pentru ca efectele băilor galvanice să fie cele dorite, este foarte important ca pacientul să respecte modul în care se efectuează procedurile și să nu le practice decât la recomandarea medicului.
În concluzie, terapia cu băi galvanice este utilizată ca parte a medicinei fizice și recuperatorii, iar principiul care stă la baza acestora constă în combinarea curentului electric cu hidroterapia. Tratamentul se aplică doar la membrele inferioare și superioare, într-un mediu sigur și numai la recomandarea unui medic.
La Enayati Hospital poți face băi galvanice, sub atenta îndrumare a specialiștilor, care se asigură ca totul să decurgă în deplină siguranță, pentru a obține rezultatele maxime. Pentru informații suplimentare, nu ezita să ne contactezi!
Secțiune FAQ
Iată care sunt întrebările comune și răspunsurile acestora cu privire la tratamente galvanice:
Q: Unde se fac băile galvanice?
A: Acestea se fac în cadrul unui spital dotat cu bază de recuperare, precum Enayati Hospital, ce include o sală special creată, cu astfel de băi.
Q: Care sunt beneficiile terapiei cu băi galvanice?
A: Băile galvanice sunt benefice pentru a trata bolile reumatice, dar și tulburările de circulație periferică (arteritele sau boala Raynaud, spre exemplu).
Q: Pot apărea efecte adverse în urma terapiei cu băi galvanice?
A: În urma terapiei cu băi galvanice pot apărea efecte adverse precum hipotensiune, leșin sau leziuni cutanate.
Sursă de referință:
- Alshahrani, Mastour Saeed, et al. “Effectiveness of Hydrogalvanic Bath on Improving Pain, Disability, and Quality of Life in Individuals with Chronic Nonspecific Neck Pain: A Randomized Controlled Trial.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2020, 6 Oct. 2020, pp. 1–7, https://doi.org/10.1155/2020/7974816. Accessed 7 Mar. 2023.