Blog

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) #timpprețios

AVC

Data de 29 octombrie a fost aleasă de către Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Organization-WSO) ca zi în care să se acorde o atenție sporită accidentului vascular cerebral (AVC) care afectează cel puțin odată în viață 25 % din populație și care cauzează anual peste 6,5 milioane de decese.

Este considerată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), fiind dedicată informării populației și conștientizării pericolului acestei boli neurologice cauzatoare de dizabilități fizice și psihice, cu impact major direct asupra pacientului, și indirect asupra familiilor, prietenilor, angajatorilor și societății.

Tema anului 2021 ”Minutele pot salva vieți” se continuă în 2022 cu #Precioustime (#timpprețios), deoarece pierderea de timp după producerea unui AVC înseamnă pierdere ireversibilă de substanță cerebrală cu afectarea rețelelor neuronale.

Este foarte important ca populația să recunoască simptomele, brusc instalate, în urma unui AVC, care pot fi diferite, în funcție de teritoriul vascular afectat: asimetrie (pareză) facială, tulburare de vedere (vedere dublă, scădere vederii la un ochi), tulburare de limbaj (înțelegere și/sau exprimare) sau de vorbire, deficit motor (pareză), tulburare de sensibilitate (hipo- sau anestezie), de mers, coordonare, înghițit etc. și să apeleze numărul de urgență 112, astfel încât, persoana care a suferit un AVC, să ajungă în cel mai scurt timp, într-o unitate medicală specializată, dotată cu laborator, serviciu permanent de tomografie computerizată sau rezonanță magnetică, neurolog și tratamentul farmacologic specific repermeabilizării vasculare în cazul unui AVC ischemic debutat cu maxim 4,5 ore anterior intervenției terapeutice.

În cazul în care acest tratament nu se poate realiza din diferite motive (contraindicații, depășirea celor 4,5 ore etc) se poate interveni pentru eliminarea trombului care a obstruat vasul respectiv (trombectomie – terapie endovasculară) reluându-se astfel circulația sangvină.

În cazul în care aceste terapii nu pot fi aplicate pentru un AVC ischemic, sau dacă este vorba despre un AVC hemoragic (un vas de sânge rupt intracerebral, hemoragie subarahnoidiană, hematom subdural) există alte terapii farmacologice, chirurgicale și non-farmacologice (recuperare medicală neurologică post AVC) aplicate fazelor acute, subacute (≥72 de ore de la debut), cronice precoce (3-6 luni de la debut) și sechelare (peste 6 luni de la debut).

Recuperarea neurologică se adresează specific tulburărilor funcționale determinate de AVC, pacienții putând beneficia de recuperare motorie (kinetoterapie, hidrokinetoterapie, fizioterapie, masaj terapeutic), recuperarea limbajului și a vorbirii (logopedie), recuperarea deglutiției (înghițitului), terapie ocupațională (ergoterapie), suport psihologic (psihoterapie), terapie prin muzică și dans.

Se asociază acestor metode non-farmacologice și recomandarea adoptării unui stil de viață sănătos, terapii farmacologice de prevenție secundară a AVC și tratarea factorilor de risc asociați sau chirurgicale adresate unor eventuale stenoze carotidiene prin endarterectomie, angioplastie sau montarea unui stent.