Ce este tahicardia? Tahicardia este un termen medical care descrie o frecvență cardiacă ridicată. Afecțiunea se manifestă chiar și atunci când pacientul este în repaus și are ca mecanism accelerarea ritmului de contracție a mușchilor cardiaci, care determină pomparea cu rapiditate a sângelui. Tahicardia este resimțită sub formă de bătăi puternice și rapide ale inimii. Ritmul alert al inimii determină scăderea eficienței de pompare, adică se reduce fluxul de sânge trimis de la inimă către restul corpului.
Cauze Tahicardie
Tahicardia poate apărea din cauze diverse:
– Afecțiuni ale inimii (hipertensiune arterială, de exemplu);
– Aprovizionarea deficitară cu sânge a miocardului, mușchiul inimii, din cauza bolii arterelor coronariene (cum ar fi ateroscleroza);
– Boli ale valvelor cardiace;
– Insuficiență cardiacă;
– Boli ale mușchilor cardiaci (cardiomiopatie);
– Tumori;
– Infecții;
– Boala tiroidiană;
– Abuz de alcool sau droguri;
– Stres emoțional;
– Consumul în exces al băuturilor care conțin cofeină.
Simptome Tahicardie
Cele mai frecvente simptome care pot apărea în cazul tahicardiei:
- Leșin (sincopă);
- Amețeli;
- Bătăi rapide ale inimii sau palpitații;
- Puls accelerat;
- Presiune în piept, constricție sau durere (angină);
- Dificultăți de respirație;
- Oboseală.
Tipuri de Tahicardie
Tahicardia poate fi ventriculară (adică afectează camerele inferioare ale inimii – ventriculi) sau atrială (afectează camerele superioare ale inimii – atrii). Din punct de vedere etiologic, sunt patru tipuri de tahicardie: tahicardie sinusală, tahicardie ventriculară, tahicardie supraventriculară, tahicardie paroxistică supraventriculară și tahicardie emoțională.
Tahicardie sinusală
Tahicardia sinusală este cauzată de un ritm cardiac accelerat care depășește valorile normale (cuprinse între 60 și 100 de bătăi ale inimii pe minut). Abia în momentul în care se depășesc 100 de bătăi de minut putem vorbi de tehicardie.
Dezvoltarea tahicardiei sinusale are loc atunci când nodul sinusal din inimă trimite impulsuri electrice mai repede decât în mod normal. În unele cazuri tahicardia sinusală nu este neapărat patologică deoarece în cazul exercițiilor fizice este normal ca ritmul și frecvența cardiacă să crească și astfel să simțim că inima bate mai repede și mai intens. De asemenea, sunt medicamente care au ca efecte secundare sau adverse tahicardia sinusală. Totodată, tahicardia apare uneori și în stările febrile sau în situații de stres, în cazul consumului de droguri sau băuturi care conțin cofeină.
Tahicardia sinusală poate rezulta și dintr-o aritmie numită tahicardie sinusală inadecvată (IST). Medicul este singurul care poate elabora un plan de tratament ce va implica și modificări ale stilului de viață. Pe lângă ritmul cardiac accelerat, tahicardia sinusală inadecvată poate fi declanșată de probleme de respirație, durere în piept, amețeli, dureri de cap sau anxietate.
Printre cauzele patologice ale tahicardiei sinusale se numără: disfuncțiile nodului sinusal – transmiterea unor semnale nervoase eronate care determină inima să bată mai rapid și disfuncții ale nervilor care sunt responsabili pentru reducerea ritmului cardiac.
Tahicardia ventriculară
Tahicardia ventriculară apare în urma tulburării ritmului cardiac de la nivelul camerelor inferioare ale inimii (ventriculii). Cauza principală a afecțiunii este o disfuncție a sistemului electric al inimii. Astfel, inima nu mai este capabilă să pompeze suficient sânge către corp fiindcă musculatura ventriculară se contractă cu o frecvență prea rapidă și nu se acumulează suficient sânge care să fie mai departe împins spre țesuturi și organe.
Tahicardia ventriculară este asociată și cu alte afecțiuni cardiace, cum ar fi boala coronariană, cardiomiopatia și unele tipuri de boli ale valvelor cardiace. Lipsa tratamentului acestei afecțiuni poate duce la complicații grave, cum ar fi fibrilația ventriculară.
Cele mai frecvente simptome ale tahicardiei ventriculare includ:
- Presiune în piept;
- Dureri în piept;
- Leșin;
- Slăbiciune;
- Ameţeală;
- Palpitații;
- Dificultăți în respirație;
- Puls slab sau absent.
Tahicardia ventriculară se poate dezvolta ca urmare a unui atac de cord sau după o intervenție chirurgicală asupra inimii. Afecțiunea poate apărea și în cazul anumitor pacienți cu următoarele afecțiuni medicale: ardiomiopatie, miocardită, boală cardiacă valvulară, insuficiență cardiacă.
Printre cauzele tahicardiei ventriculare se numără: consumul de droguri, consumul excesiv de alcool sau cofeină, lipsa de oxigen etc.
Tahicardia supraventriculară
Tahicardia supraventriculară se manifestă ca urmare a creșterii accelerate a bătăilor inimii de la nivelul atriilor. Afecțiunea este, de fapt, un tip de aritmie cauzat de deteriorarea structurilor electrice care ajustează ritmul cardiac la nivel atrial. În timpul unei tahicardii supraventriculare inima bate mai repede decât în mod normal, iar ritmul cardiac poate fi între 140 și 180 de bătăi pe minut.
Afecțiunea este cel mai des întâlnită în rândul copiilor și adolescenților și apare atunci când nodulul sinoatrial nu mai poate controla bătăile inimii.
Printre cauzele tahicardiei supraventriculare se numără consumul excesiv de alcool și de cofeină. Simptomele sunt: palpitații ale inimii (senzația de bătăi neregulate), amețeală și dureri în piept. În anumite cazuri (rare), un atac lung de tahicardie supraventriculară poate provoca scăderea tensiunii arteriale și pune viața pacientului în pericol.
Tahicardie paroxistică supraventriculară
Tahicardia paroxistică supraventriculară este o tulburare de ritm rapidă cu debut și sfârșit brusc. Poate apărea la pacienți fără un istoric cardiac, la fumători, după consumul de cafea sau la tinerii cu dezechilibre neurovegetative și cu tulburări digestive, endocrine (hipertiroidism).
Pacienții diagnosticați cu acest tip de tahicardie acuză frecvent crize repetate de palpitații, anxietate și dispnee.
Tahicardia emoțională
Tahicardia emoțională este cauzată de stres și anxietate. Acești doi factori au un efect negativ asupra sănătății cardiovasculare. Stresul psihosocial afectează în mod negativ activitatea cardiacă.
Stresul are un impact semnificativ asupra activității sistemului nervos autonom și frecvența cardiacă crește. De altfel, activitatea nervoasă simpatică crescută poate determina uneori aritmii ventriculare spontane. Deși tulburările de ritm cardiac datorate stresului emoțional sunt adesea tranzitorii, uneori consecințele pot fi grav dăunătoare și chiar fatale.
La rândul ei, anxietatea are o influență semnificativă în declanșarea bolilor cardiovasculare. Atât stresorii psihosociali cronici, cât și cei acutizați care duc la anxietate sunt asociați cu riscul aritmic. Stresorii emoționali pot duce la bătăi ectopice ventriculare și tahicardie ventriculară.
Tratamentul în tahicardie
Schema terapeutică în tahicardie variază în funcție de tipul acesteia. Medicul cardiolog va determina tratamentul potrivit pentru starea pacientului și poate discuta și despre schimbările stilului de viață.
Tipurile de tratament diferă de la medicație până la intervenții chirurgicale, în funcție de gravitatea afecțiunii.
FAQ:
Q: Este periculoasă tahicardia?
A: Tahicardia devine periculoasă dacă nu este tratată la timp, iar creșterea frecvenței bătăilor inimii poate duce la complicații serioase.
Q: Se vindecă tahicardia?
A: Acest verdict poate fi oferit doar de medic după o consultație amănunțită. El va prescrie un tratament pentru a ține sub control afecțiunea.
Q: Ce pericole ascunde pulsul mărit?
A: Pulsul mărit poate semnaliza o funcționare anormală a inimii care, în unele cazuri, poate avea un impact major asupra stării de sănătate a pacientului.
Surse: webmd.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, nhs.co.uk.