Blog

Recuperarea neurologică în Enayati Hospital – o călătorie spre recuperarea independenței ghidată de profesioniști

Bolile neurologice, foarte diferite în materie de cauze și manifestări clinice, afectând sistemul nervos central, nervii periferici, transmisia  impulsului nervos la nivelul joncțiunii neuromusculare (respectiv de la nerv la mușchi)  pot fi afecțiuni grave, uneori cauzatoare de dizabilitate, ceea ce se traduce prin incapacitatea de a mai efectua activitățile profesionale sau pe cele zilnice, indispensabile unei vieți normale.

În lipsa tratamentelor specifice, farmacologice sau non-farmacologice și a îngrijirilor medicale de specialitate, persoanele diagnosticate cu o boală neurologică acută sau cronică, sau cei care au suferit un accident nedorit, asociind traumatisme multiple și/sau severe, pot prezenta complicații pe termen lung care le pot afecta sever calitatea vieții. De aceea, este esențial ca oamenii să cunoască faptul că medicina progresează și că o dizabilitate produsă de o boală neurologică poate fi evitată printr-un tratament adecvat, iar dacă totuși apare, poate fi ameliorată sau corectată cu ajutorul unui program specializat de recuperare medicală neurologică.

Ce este recuperarea medicală neurologică?

Scopul principal al programelor de recuperare în afecțiunile neurologice este de a restabili, treptat, în cât mai mare măsură, funcționalitatea sistemului nervos central și periferic și a sistemului musculo-scheletal, astfel încât pacientul să își recapete funcțiile afectate sau pierdute, respectiv forța musculară, mobilitatea, coordonarea, mersul, vorbirea, limbajul, deglutiția (înghițitul),  putându-și relua în cel mai scurt timp activitățile zilnice obișnuite, activitățile profesionale și interacțiunile sociale.

În cadrul Enayati Hospital, parte integrantă a Enayati Medical City, pe lângă tratamentele farmacologice și îngrijirea specifică oferite în cadrul secțiilor de neurologie, recuperare medicală și geriatrie aplicăm programe moderne de recuperare, bazate pe rezultatele cercetărilor științifice în domeniu și pe protocoale internaționale, realizate cu aparatură de ultimă generație și personal supra-specializat în recuperarea pacientului neurologic. La baza procesului de recuperare neurologică stă neuroplasticitatea, capacitatea celulei nervoase de a „învăța” în permanență lucruri noi, de a stabili, prin exerciții repetitive, legături interneuronale noi și de a suplini astfel funcția acelor neuroni (celule nervoase) care au fost afectați de procesul patologic (accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic, traumatism cerebral sau al măduvei spinării, status post-traumatic sau post-operator pentru tumori cerebrale sau medulare, demielinizări din scleroza multiplă, afecțiuni neurodegenerative precum boala Parkinson, afectare neuro-musculară, compresii ale rădăcinilor nervilor spinali din discopatii vertebrale etc).

Echipa medicală, multidisciplinară, stabilește pentru fiecare pacient în parte un plan de recuperare individualizat, potrivit bolii de care suferă, situației unice în care acesta se află și necesităților sale, ținând cont și de vârstă, de capacitățile fizice și de alte boli asociate (comorbidități).

Recuperarea medicală neurologică trebuie inițiată cât mai precoce, pentru a obține rezultate cât mai rapide și cât mai bune. Trebuie să fie un proces susținut, care implică o muncă în echipă – pacientul fiind elementul central. El interacționează activ cu specialiștii în kinetoterapie, hidrokinetoterapie (exerciții fizice efectuate mult mai ușor în apa din bazin), fizioterapie, terapie ocupațională, logopedie (recuperarea limbajului și a articulării cuvintelor), recuperarea deglutiției (înghițitului), masaj terapeutic și psihoterapie, sub atenta coordonare a medicilor.

În cadrul orașului medical Enayati Medical City – fiecare pacient este investigat, diagnosticat, tratat și îngrijit la standarde înalte, printr-o abordare holistică, multidisciplinară. Pacientul are acces facil, fără a fi necesară deplasarea într-o altă locație, la toate consulturile care îi sunt necesare, din diferite specialități, ceea ce permite și tratarea comorbidităților și a factorilor de risc, în paralel cu programul de recuperare medicală, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Specialiștii din Enayati Hospital le sunt în permanență alături, cu empatie și pregătire profesională deosebită, pacienților ce suferă de boli neurologice, ajutându-i să își recapete independența, prin recuperarea funcțiilor motorii, a coordonării, mersului, limbajului, vorbirii și deglutiției. Alege Enayati Hospital pentru o echipă multidisciplinară de profesioniști în domeniul sănătății, o elegantă bază de recuperare dotată la standarde internaționale și programe de recuperare moderne, eficiente, intensive, variate și personalizate, adaptate nevoilor fiecărui pacient!