Blog

Entorsa: ce este, cum apare, simptome și tratament

Entorsa este o leziune comună a ligamentelor, țesuturi fibroase care conectează oasele între ele. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni musculo-scheletice [1]. Citește în continuare pentru a afla detalii despre ce este entorsa, din ce cauze apare, ce simptome sunt asociate cu aceasta și în ce constau tratamentul și recuperarea medicală.

Ce este entorsa?

ntorsa reprezintă o leziune a ligamentelor care susțin o articulație, cauzată de o mișcare bruscă sau neașteptată care forțează articulația să se miște în afara intervalului său normal de mișcare. Ligamentele sunt acele benzi de țesut elastic care unesc oasele între ele în cadrul unei articulații, având rolul de a asigura stabilitatea și de a limita mișcările excesive. Atunci când un ligament este întins peste limita sa naturală, se poate produce o entorsă.

n funcție de gravitatea leziunii ligamentare, entorsele sunt clasificate în trei grade: 

  • entorsa de gradul I, cea mai ușoară, implică întinderea ligamentelor fără a cauza o ruptură;
  • în cazul unei entorse de gradul II, ligamentul este parțial rupt, dar articulația își păstrează o anumită stabilitate;
  • cea mai severă este entorsa de gradul III, unde ligamentul este complet rupt, ceea ce duce la instabilitatea articulației.

Gradul de gravitate al unei entorse depinde de gradul de afectare a ligamentelor. O entorsă de gradul I poate provoca durere, dar articulația rămâne stabilă. În cazul unei entorse de gradul II, durerea este mai severă și este posibil să existe o instabilitate a articulației. O entorsă de gradul III este extrem de dureroasă și articulația este instabilă, necesitând adesea intervenție chirurgicală pentru repararea ligamentelor afectate.

Cum apare entorsa?

Entorsa este o afecțiune comună, care apare atunci când o articulație este forțată să se miște dincolo de limita sa normală de mișcare. Acest lucru se poate întâmpla în urma unui impact brusc sau a unei mișcări greșite.

Mecanismul de producere a entorsei implică rănirea ligamentelor. Acestea sunt în mod normal foarte rezistente și flexibile, dar atunci când sunt întinse prea mult, se pot rupe sau se pot răni, rezultând o entorsă.

Există o serie de situații care pot cauza o entorsă. De exemplu:

  • alunecarea pe gheață sau pe o suprafață umedă poate duce la răsucirea gleznei și la entorsă;
  • aceasta poate apărea și pe durata alergării sau în cazul în care o persoană cade într-un mod care pune presiune asupra unei articulații;
  • sporturile cu un grad mare de contact, cum ar fi fotbalul sau rugbyul, pot conduce la entorse prin impactul cu alți jucători sau prin mișcările bruște.

Simptomele entorsei

Simptomele entorsei variază în funcție de gravitatea acesteia și de capacitatea individului de a tolera durerea. Durerea este un simptom foarte comun și imediat în cazul unei entorse, putând varia de la o senzație ușoară la una acută [1]-[2]-[3]. Durerea poate fi localizată exact în zona în care s-a produs entorsa sau se poate răspândi în zona înconjurătoare. De exemplu, o persoană care suferă o entorsă la gleznă poate simți durere nu numai la gleznă, ci și în zona piciorului inferior, în special dacă încearcă să meargă sau să își miște glezna. Alte simptome: 

  • umflare, adesea însoțită de roșeață și căldură în zona respectivă;
  • un alt simptom comun al unei entorse este dificultatea sau incapacitatea de a mișca articulația afectată. Acest lucru poate fi cauzat atât de durere, cât și de umflătură;
  • nu trebuie ignorate nici vânătăile sau decolorarea pielii, simptome care pot apărea în cazul unei entorse severe.

Este important să cunoaștem aceste simptome pentru a putea recunoaște o entorsă și a cere ajutor medical cât mai curând posibil. Nu încerca să tratezi o entorsă acasă fără a consulta în prealabil un medic, deoarece tratamentul necorespunzător poate duce la complicații și la o recuperare prin fizioterapie sau kinetoterapie mai îndelungată.

Tratament pentru entorsă

Tratamentul pentru entorsă variază în funcție de severitatea și locația leziunii. În esență, acesta necesită o abordare cuprinzătoare care include repaus, imobilizare, exerciții fizice și fizioterapie sau kinetoterapie, de preferat într-un centru de recuperare medicală, sub îndrumarea și supravegherea unui specialist:

  • în cazurile mai puțin severe, se poate aplica metoda RICE (Repaus, Gheață, Compresie, Elevare). Aceasta presupune odihnă și evitarea activităților care cauzează durere, aplicarea de gheață pe zona afectată pentru 10-20 de minute la fiecare două ore, bandajarea ușoară a zonei cu un bandaj elastic pentru a reduce umflarea și menținerea piciorului într-o poziție ridicată [3];
  • în cazurile mai severe, poate fi necesară imobilizarea cu o atelă sau ghips și administrarea de medicamente pentru durere și inflamație, numai la recomandarea unui medic;
  • în situațiile extrem de grave, poate fi necesară intervenția chirurgicală

Repausul și imobilizarea sunt aspecte fundamentale în tratamentul entorsei. Organismul are nevoie de timp pentru a se vindeca, iar repausul ajută la accelerarea acestui proces. Imobilizarea previne rănirea suplimentară a zonei afectate și contribuie la reducerea durerii și inflamației. Recuperarea poate implica o serie de exerciții fizice și kinetoterapie sau fizioterapie. Exercițiile ajută la întărirea articulației și a mușchilor din jur, în timp ce kinetoterapia sau fizioterapia îmbunătățește mobilitatea și funcția. Reîntoarcerea treptată la activitățile normale este recomandată, dar trebuie făcută cu precauție pentru a evita reapariția leziunii.

Consultă un medic sau un fizioterapeut ori un kinetoterapeut pentru un plan de tratament personalizat pentru entorsa la gleznă sau la oricare altă articulație și pentru a te asigura că procesul de vindecare se desfășoară în mod corespunzător!

Bibliografie:

1. Cleveland Clinic. “What Is a Sprain?” Cleveland Clinic, 20 Sept. 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/sprains. Accessed 14 Feb. 2024;

2. Mayo Clinic. “Sprains – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sprains/symptoms-causes/syc-20377938. Accessed 14 Feb. 2024;

3. Australia, Healthdirect. “Sprains and Strains.” Www.healthdirect.gov.au, 7 June 2020, www.healthdirect.gov.au/sprains-and-strains. Accessed 14 Feb. 2024.

Sursă foto: shutterstock.com