Blog

Infarctul miocardic: ce este, simptome și tratament

Infarctul miocardic, cunoscut și ca atacul de cord, este o urgență medicală care are la bază un proces fiziologic complex. Peste un milion de oameni se confruntă anual cu acesta, iar în cazul multora dintre ei, reprezintă primul simptom al bolii coronariene (cardiopatie ischemică). Un infarct miocardic poate provoca decesul sau poate fi silențios. Această afecțiune poate fi identificată în timpul unei electrocardiograme de rutină [1]. În acest articol, aflăm mai multe despre ce este infarctul miocardic, ce simptome îl pot semnala și în ce constau tratamentul și recuperarea. 

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul miocardic este o afecțiune medicală gravă ce survine atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat. Acest blocaj este de obicei cauzat de un cheag de sânge și poate deteriora sau distruge o parte a mușchiului cardiac. Deteriorarea poate fi permanentă, ceea ce face infarctul miocardic o urgență medicală [1]-[2]-[3].

Boala coronariană este principala cauză a infarctului miocardic. Aceasta este o afecțiune în care arterele inimii se îngustează din cauza acumulării de colesterol și alte substanțe pe pereții arterelor, formând plăci, proces cunoscut sub numele de ateroscleroză. Un cheag de sânge format într-o arteră îngustată poate bloca în mod complet fluxul sangvin către o parte a mușchiului inimii, provocând un infarct miocardic acut.

Din punct de vedere fiziologic, atunci când fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat pentru o perioadă suficient de lungă, acea parte a mușchiului inimii începe să moară din cauza lipsei de oxigen. Acest lucru poate duce la un atac de cord și trebuie intervenit rapid cu tratament de specialitate și recuperare cardiovasculară, de exemplu, într-o clinică de recuperare medicală. În caz contrar, infarctul miocardic poate duce la leziuni severe ale inimii sau chiar la deces [1]-[2]-[3].

imptomele infarctului miocardic

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale infarctului este durerea sau disconfortul în piept. Această durere poate radia către brațe, gât, maxilar, stomac sau spate. Alte simptome comune includ dificultăți de respirație, amețeli, transpirații reci, greață, oboseală neobișnuită, anxietate și panică [1]-[2]-[3].

Totuși, este important de reținut că simptomele infarctului miocardic pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni, cum ar fi indigestia sau anxietatea. De exemplu, disconfortul în piept poate fi confundat cu arsurile stomacale, în timp ce dificultățile de respirație și anxietatea pot fi atribuite stresului. De asemenea, există simptome atipice ale infarctului miocardic, care pot varia în funcție de vârstă, sex și alte afecțiuni de sănătate existente. Înțelegerea diferențelor dintre simptome poate ajuta la evitarea confuziei și la recunoașterea timpurie a unui infarct miocardic, astfel că este necesar un consult de specialitate.

Important de reținut: dacă apar simptomele menționate, este imperios să contactezi serviciile medicale de urgență la numărul 112.

Tratamentul infarctului miocardic

Tratamentul infarctului miocardic implică mai multe opțiuni, în funcție de gravitatea și stadiul afecțiunii:

  • medicul poate prescrie unele medicamente care să ajute la prevenirea formării cheagurilor de sânge sau care le dizolvă, analgezice sau anxiolitice. Atenție: automedicația nu este recomandată. Medicamentele se administrează doar cu prescripție și la recomandarea medicului;
  • atunci când medicamentele nu sunt suficiente sau condiția pacientului este gravă, medicul poate recomanda intervenții chirurgicale precum angioplastia și bypassul coronarian;
  • o altă opțiune de tratament este utilizarea unui stent la inimă

După aceste intervenții, pacientul va avea nevoie de o perioadă de recuperare medicală cardiovasculară. Aceasta poate include fizioterapie și modificări ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase, renunțarea la tutun și exerciții fizice regulate, toate acestea având rolul de a preveni un alt infarct miocardic.

Recuperarea după un infarct miocardic

Recuperarea cardiologică după un infarct miocardic este un proces care necesită angajament, perseverență și o bună înțelegere a necesității de a adopta un stil de viață sănătos. Pentru maximizarea rezultatelor, procedurile de recuperare se pot desfășura într-un centru de recuperare medicală dotat cu echipamente de ultimă generație.

Recuperarea cardiologică poate implica:

  • fizioterapie și exerciții fizice efectuate sub îndrumarea și supravegherea unui specialist;
  • modificări ale stilului de viață, precum renunțarea la fumat, adoptarea unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți optime;
  • gestionarea stresului.

În cadrul procesului de recuperare după infarct, pacienții pot beneficia de serviciile oferite de Enayati Hospital. Acestea includ fizioterapia, consultanța pentru modificarea stilului de viață și suportul pentru gestionarea stresului. Toate aceste servicii sunt adaptate la nevoile fiecărui pacient, ajutându-l să își îmbunătățească sănătatea și să se refacă. Dacă ai suferit un infarct miocardic, specialiștii în recuperare cardiovasculară de la Enayati Hospital îți pot oferi suportul necesar! 

Acest articol are scopul doar de a informa și nu de a substitui sfatul medical profesionist. Dacă ai orice fel de simptome îngrijorătoare sau care pot fi relaționate cu un infarct miocardic, mergi la un consult medical cât mai repede!

Bibliografie:

1. “Articles.” Cedars-Sinai, 2020, www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/h/heart-attack-myocardial-infarction.html. Accessed 14 Feb. 2024;

2. Sullivan, Debra. “Acute Myocardial Infarction: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, 3 Nov. 2021, www.healthline.com/health/acute-myocardial-infarction. Accessed 14 Feb. 2024;

3. NHS. “Overview – Heart Attack.” NHS, 28 Nov. 2019, www.nhs.uk/conditions/heart-attack/. Accessed 14 Feb. 2024.

Sursă foto: shutterstock.com