Blog

7 boli cu transmitere sexuală: tot ce trebuie să știi

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) reprezintă infecții care se pot răspândi prin contactul sexual cu o persoană infectată. Acestea pot fi cauzate de o varietate de agenți patogeni, inclusiv bacterii, virusuri și paraziți. În acest articol, explorăm șapte dintre cele mai comune BTS.

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală?

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt infecții care se răspândesc prin contactul sexual cu o persoană infectată. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste un milion de persoane se infectează zilnic cu o boală cu transmitere sexuală la nivel global [1].

Aceste boli infecțioase se transmit în principal prin contactul sexual neprotejat, indiferent de natura sa. Însă există și alte metode de transmitere, cum ar fi de la mamă la copil în timpul nașterii sau prin sângele infectat, de exemplu, în cazul utilizării acelorași ace de către mai mulți utilizatori. Oricine poate fi afectat de BTS, indiferent de sex, vârstă sau orientare sexuală.

Exemple de boli cu transmitere sexuală întâlnite des la nivel mondial [1]-[2]-[3]-[4]:
1. Infecția cu Chlamydia trachomatis, o bacterie care infectează celulele mucoase, poate duce la inflamația uretrei și a cervixului;
2. Herpesul genital este cauzat de două tipuri de virusuri, herpes simplex 1 și 2, și provoacă bășici sau ulcerații dureroase la nivelul zonei genitale;
3. Gonoreea este o altă infecție bacteriană care afectează în principal mucoasele;
4. Sifilisul, o boală bacteriană, poate afecta întregul organism dacă nu este tratată;
5. Hepatita B este o infecție virală care atacă ficatul;
6. HIV (infectia cu virusul imunodeficientei umane) este virusul care cauzează SIDA;
7. HPV (infecția cu virusul papiloma uman) poate cauza veruci genitale și unele tipuri de cancer, de exemplu, cel de col uterin.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuală

Simptomele bolilor cu transmitere sexuală variază considerabil, în funcție de tipul bolii și de individul afectat. Herpesul genital, de exemplu, poate provoca mâncărime, durere și răni mici în zona genitală. Gonoreea poate cauza tot de la scurgeri neobișnuite, până la durere în timpul urinării. 

Alte boli, precum HIV, pot manifesta simptome similare cu cele ale gripei sau pot să nu prezinte simptome timp de mai mulți ani. Este imperios să acorzi atenție a acestor semne și să mergi la un consult la Ginecologie în cazul în care observi orice schimbări.

Nu toate bolile cu transmitere sexuală produc însă simptome vizibile. Multe dintre acestea pot fi asimptomatice, ceea ce înseamnă că nu produc semne sau simptome evidente. Acest lucru poate face dificilă identificarea și tratarea lor, fiind esențială testarea periodică de rutină pentru a le detecta.

Diagnosticarea

Diagnosticarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) este un proces complex, care implică mai multe etape. Mai întâi are loc vizita la medic, ce poate fi efectuată și în policlinică, și discuția cu acesta despre simptome și istoric sexual.

În funcție de aceste informații, medicul poate recomanda o serie de analize BTS:

  • testele de sânge și de urină – sunt cele mai frecvente și pot detecta infecții precum HIV, sifilis, hepatită și, în unele cazuri, gonoreea și Chlamydia;
  • testele de frotiu – sunt utilizate pentru detectarea HPV și a altor infecții care afectează sistemul reproductiv feminin;
  • testele ADN sau PCR – pot detecta anumite tipuri de BTS la nivel genetic, oferind un diagnostic precis.

Procesul de efectuare a acestor teste implică prelevarea unei probe de sânge, urină sau țesut, care este apoi analizată în laborator. În general, dacă există suspiciunea unei expuneri la o BTS, este recomandat să se efectueze testarea cât mai curând posibil. În unele cazuri, rezultatele pot fi incerte, ceea ce necesită retestare. După primirea rezultatelor, medicul va discuta despre pașii următori, care pot include tratament, consiliere și discuții despre prevenire.

Opțiunile de tratament

În tratamentul bolilor cu transmitere sexuală (BTS), medicamentele joacă un rol major. Fiecare boală are o abordare specifică, de exemplu:

  • în cazul gonoreei și infecției cu Chlamydia trachomatis, medicul poate prescrie antibiotice;
  • în cazul HIV, medicul poate recomanda antivirale pentru a controla virusul și a împiedica progresia bolii;
  • pe lângă medicamente, unele BTS pot necesita terapie suplimentară. De exemplu, persoanele cu HIV pot avea nevoie să participe la terapie pentru a gestiona simptomele sau efectele secundare ale medicamentelor;
  • în unele cazuri, pot fi necesare alte metode de tratament, pe lângă medicamente. De exemplu, HPV pot poate veruci genitale care pot necesita îndepărtare chirurgicală. 

După diagnosticarea și începerea tratamentului pentru o BTS, este recomandat ca pacienții să continue să se monitorizeze și să urmeze îngrijirea medicală regulată. Acest lucru poate implica teste regulate, vizite la medic și respectarea strictă a regimului de tratament. Monitorizarea regulată poate ajuta la identificarea oricăror modificări ale stării de sănătate și poate asigura că tratamentul este încă eficient.

Acest articol are scop pur informativ și nu substituie consultul medical. În cazul în care ai motive de îngrijorare cu privire la contractarea bolilor cu transmitere sexuală sau în legătură cu prevenția lor, discută cu un medic și efectuează controale periodice!

Bibliografie:

1. World Health Organization. “Sexually Transmitted Infections (STIs).” Who.int, World Health Organization: WHO, 10 July 2023, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis). Accessed 14 Feb. 2024;

2. Mayo Clinic. “Sexually Transmitted Diseases (STDs) – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240. Accessed 14 Feb. 2024;

3. MedlinePlus. “Sexually Transmitted Diseases.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2019, medlineplus.gov/sexuallytransmitteddiseases.html. Accessed 14 Feb. 2024;

4. Centers for Disease Control and Prevention. “STD Diseases & Related Conditions.” CDC, 7 July 2023, www.cdc.gov/std/general/default.htm. Accessed 14 Feb. 2024.

Sursă foto: shutterstock.com