Blog

Capilaroscopie

Capilaroscopie

Capilaroscopia este o investigație non-invazivă prin intermediul căreia poate fi evaluată microcirculația periferică, examinând patul unghial (la nivelul cuticulei) cu ajutorul unui microscop special. 

De ce este utilă capilaroscopia? 

  • detectează modificările microcirculației.
  • evaluează pacienții cu fenomen Raynaud (patologie vasculară caracterizată prin spasm vascular periferic, cu modificări recurente, dar reversibile de culoare la nivelul degetelor sau mâinilor – paloare, cianoză, eritem). Există 2 tipuri de fenomen Raynaud: primar – fără o patologie asociată, și secundar – asociat cu o boală autoimună/inflamatorie. Totodată, capilaroscopia este utilă pentru confirmarea diagnosticului, alegerea tratamentului și urmărirea pacienților.
  • confirmă diagnosticul de sclerodermie sistemică – boală autoimună de țesut conjunctiv, caracterizată printr-un proces extensiv de fibroză și afectare vasculară. Modificările de formă, dimensiune și densitate ale capilarelor sunt foarte importante pentru confirmarea acestui diagnostic. Evaluarea capilaroscopică este utilă și pentru aprecierea activității bolii și, de asemenea, poate prezice apariția unor complicații precum ulcerațiile digitale și afectarea organelor interne.
  • evaluează pacienții cu alte boli reumatologice precum poliartrita reumatoidă, dermatomiozita, boala mixtă de țesut conjunctiv, dar și în cazul unor boli non-reumatice: diabet zaharat, hipertensiune arterială, psoriazis, glaucom, fibroză pulmonară, hipertensiune arterială pulmonară, siclemie. 

Care sunt condițiile pentru efectuarea acestei investigații?

  • temperatura ambientală de 20-22C;
  • întreruperea consumului de țigări și cafea cu minimum 2 ore anterior efectuării investigației;
  • unghii fără ojă, la distanță de minimum o săptămână de la ultima manichiură (ce a implicat tăierea cuticulelor).

Capilaroscopia este o investigație sigură, utilă pentru identificarea primelor modificări de disfuncție endotelială și a anomaliilor microvascularizației periferice. Este esențială pentru diagnosticul precoce al bolilor reumatologice autoimune/inflamatorii, monitorizarea pacienților, cât și pentru evaluarea altor patologii sistemice.