Blog

Alergia solară: ce este, tratament și cum se manifestă

Căldura soarelui poate fi un adevărat balsam pentru suflet, însă expunerea excesivă la razele solare poate avea consecințe neplăcute pentru unele persoane, care pot experimenta așa-numita alergie solară. În acest articol, abordăm ce este, mai exact, aceasta, ce manifestări poate implica și în ce constau tratamentul și măsurile de prevenire.

Ce este alergia solară?

Alergia solară diferă de insolație – este o reacție a pielii la expunerea la soare și este considerată o formă de dermatită. Aceasta nu este o alergie în sensul tradițional, ci mai degrabă o hipersensibilitate a pielii la razele ultraviolete. Mai exact, unele substanțe chimice prezente în pielea noastră pot fi activate de expunerea la soare, iar astfel, se pot declanșa diverse reacții la nivel cutanat. 

Alergia solară poate afecta atât bărbații, cât și femeile, de orice vârstă, inclusiv copiii. Deși este mai comună la persoanele cu piele deschisă la culoare, poate apărea și la persoanele cu piele închisă. 

Cauza exactă a alergiei solare nu este pe deplin cunoscută. Se crede că este declanșată de o reacție anormală a sistemului imunitar la expunerea la razele ultraviolete, ce poate fi amplificată uneori de alți factori. În timpul expunerii la soare, razele UV pot declanșa o reacție chimică în piele, rezultând substanțe chimice numite „fotoalergeni”. Acești fotoalergeni declanșează apoi o reacție alergică în piele.

Există mai multe tipuri de alergii solare, de exemplu, erupția polimorfă, urticaria solară și fotodermatoza. Fiecare are simptome și tratamente specifice care sunt stabilite de medicii alergologi sau dermatologi. De exemplu:

  • erupția polimorfă este cel mai comun tip de alergie solară și se caracterizează prin apariția unor leziuni roșii, mâncărime și inflamație;
  • urticaria solară este caracterizată de apariția de umflături și mâncărime;
  • fotodermatoza poate provoca roșeață, vezicule sau vezicule cu conținut lichid.

Cum se manifestă alergia solară?

Alergia solară se manifestă printr-o serie de simptome specifice care pot varia de la persoană la persoană. Cele mai comune simptome includ erupții cutanate, mâncărime intensă, roșeață, umflături pe piele, vezicule sau blistere, precum și durere la nivelul pielii expuse la soare. Aceste simptome pot apărea imediat după expunerea la soare sau pot apărea în decurs de câteva ore sau chiar zile.

Timpul de incubare al alergiei solare este variabil și depinde de sensibilitatea individuală a pielii. Unele persoane pot prezenta simptome imediat după expunerea la soare, în timp ce altele pot avea nevoie de mai mult timp pentru a manifesta semnele alergiei.

Zonele corpului cel mai frecvent afectate de alergia solară sunt cele expuse direct la soare, cum ar fi fața, gâtul, mâinile și picioarele. Aceste zone sunt mai sensibile la radiațiile ultraviolete și, prin urmare, prezintă o reacție mai puternică la expunerea la soare. Însă, pot exista și alte zone ale corpului care pot fi afectate, în funcție de nivelul de expunere la soare și de sensibilitatea individuală.

Complicațiile alergiei solare pot apărea în cazul în care expunerea la soare și simptomele alergiei solare persistă pe termen lung. Una dintre aceste complicații este dermatita actinică cronică, o formă persistentă de alergie solară care poate provoca leziuni pe termen lung ale pielii. Această afecțiune necesită tratament și monitorizare adecvate pentru a evita apariția unor leziuni grave și a complicațiilor ulterioare. 

Ce opțiuni de tratament există?

Există mai multe metode disponibile pentru tratarea alergiei solare. Alegerea tratamentului potrivit depinde de severitatea simptomelor și de recomandările medicului. Printre ele se află:

Medicamentele

Există diverse medicamente, precum antihistaminicele, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei solare. Acestea funcționează prin blocarea histaminei, substanța chimică produsă de organism care provoacă simptomele alergice. De asemenea, unele medicamente topice pe bază de corticosteroizi pot fi utilizate pentru a reduce inflamația și roșeața asociate cu alergia solară. Aceste medicamente sunt prescrise de medic și trebuie administrate conform indicațiilor acestuia. Automedicația nu este recomandată.

Protecția solară

Utilizarea produselor ce au factor de protecție ridicat (FPS/SPF) este recomandată pentru prevenirea și gestionarea alergiei solare. Un astfel de produs ar trebui aplicat cu regularitate, potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj sau ale recomandărilor medicului, în special atunci când soarele este la cel mai intens nivel. De asemenea, este recomandat să se poarte haine cu protecție solară și să se evite expunerea directă la soare în timpul orelor de vârf ale zilei.

Terapie cu lumină

Unii medici pot recomanda terapia cu lumină (fototerapie) pentru a ajuta pielea să se adapteze la expunerea la soare. Acest lucru se realizează prin expunerea controlată a pielii la cantități mici de lumină ultravioletă. Fototerapia poate fi utilă în reducerea sensibilității pielii la radiațiile solare, dar trebuie efectuată doar sub supravegherea unui specialist.

Evitarea expunerii la soare

În cazul celor cu alergie solară severă, poate fi necesară evitarea expunerii la soare cât mai mult posibil, în special în timpul orelor de vârf ale zilei. Este recomandat să se petreacă mai mult timp în interior sau să se acopere complet pielea cu haine și să se folosească umbrele sau pălării de soare pentru a reduce expunerea directă la razele solare.

Este recomandat să consulți un medic pentru a identifica cea mai potrivită opțiune de tratament în funcție de severitatea și particularitățile alergiei solare.

Se poate preveni alergia solară?

Prevenirea alergiei solare contribuie la evitarea disconfortul și complicațiile asociate cu această afecțiune. Iată câteva măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta alergie solară:

Adoptarea unor măsuri de protecție solară

Printre acestea se află:

  • utilizarea unui produs cu un factor de protecție ridicat, precum o cremă sau o loțiune, este utilă pentru a preveni leziunile pielii cauzate de expunerea excesivă la soare. Este recomandat să aplici crema de protecție solară cu circa 30 de minute înainte de expunerea la soare și să o reaplici la intervale regulate, mai ales după înot sau transpirație excesivă;
  • purtarea îmbrăcăminții adecvate care să acopere cât mai mult pielea și a ochelarilor de soare pentru a proteja ochii de razele UV, indiferent de anotimp;
  • evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 10:00 – 16:00, când razele solare sunt cel mai puternice.

Hidratarea corespunzătoare a pielii

O piele bine hidratată este mai puțin predispusă la reacțiile alergice cauzate de soare. Pentru a menține pielea hidratată, este recomandat să utilizezi produse de îngrijire a pielii care conțin ingrediente hidratante și emoliente, adecvate tipului tău de piele. În plus, bea o cantitate suficientă de lichide, în special de apă, pentru a menține un nivel optim de hidratare din interior a pielii.

Consultarea regulată a medicului alergolog sau dermatolog

Pentru a preveni în mod eficient alergia solară, este recomandat să consulți regulat medicul alergolog sau dermatolog. Acesta poate evalua starea pielii tale și poate oferi sfaturi personalizate în funcție de tipul tău de piele și de istoricul medical. Medicul poate prescrie și tratamente sau medicamente specifice pentru a preveni sau a controla reacțiile alergice la soare.

Adoptarea unei diete echilibrate

Un stil de viață sănătos, ce implică o dietă echilibrată poate contribui la protejarea pielii de efectele negative ale soarelui. Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea pielii împotriva radiațiilor UV. În cazul în care este necesar, medicul poate recomanda unele suplimente alimentare ce au rol în maximizarea protecției pielii.

Aceste măsuri de prevenire pot fi eficiente în reducerea riscului de alergie solară, dar consultă întotdeauna un medic înainte de a lua orice decizie legată de sănătatea ta. În cazul în care suspectezi că poți avea alergie la soare, îți recomandăm să stabilești o programare la secția noastră de Alergologie sau în cea de Dermatologie, pentru a beneficia de o evaluare completă și un tratament optim, personalizat.

Surse suplimentare de informare:

  1. “Sun Allergy – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077#. Accessed 21 Sept. 2023;
  2. “Sun Allergy | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2018, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17681-sun-allergy. Accessed 21 Sept. 2023.