Blog

Sfaturi sănătoase în tratamentul insolației

Chiar dacă e luna septembrie, pare că vara nu ne lasă. În timp ce zilele însorite și temperaturile ridicate oferă multe oportunități de recreere și de petrecere a timpului liber în aer liber, aceasta este, de asemenea, perioada în care riscurile de deshidratare și leșin din cauza căldurii sunt cele mai mari, în special pentru persoanele în vârstă.

Deshidratarea înseamnă pur și simplu că organismul nu are suficientă apă, iar acest lucru îi afectează capacitatea de a funcționa normal. Persoanele vârstnice prezintă un risc mai mare de deshidratare deoarece, pe măsură ce îmbătrânește, corpul nostru are o capacitate mai mică de a reține apa și de a regla echilibrul hidroelectrolitic. În plus, este mai probabil ca persoanele în vârstă să aibă boli medicale cronice care afectează mecanismele de reglare a temperaturii organismului.

Ce este și care sunt simptomele insolației?

Insolația este o afecțiune provocată de expunerea prelungită și neadecvată la soare, în timpul perioadelor de caniculă, sau la surse de căldură intensă, în locuri cu temperaturi ridicate. Aceasta apare atunci când organismul nu poate regla temperatura internă și se supraîncălzește.

Desfășurarea de activități fizice intense în medii calde și umede, fără a se asigura o hidratare corespunzătoare și prezența anumitor afecțiuni medicale (insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, diabet zaharat, pneumoni etc.) care pot afecta capacitatea organismului de a se regla termic sunt de obicei principalele cauze de apariție a insolației.

Atunci când oamenii se încălzesc prea tare, ei pot avea, de asemenea, o stare de „epuizare din cauza căldurii”, cauzată de o deshidratare severă. Această situație nu este la fel de gravă ca și insolația, dar poate duce la un accident vascular cerebral dacă nu este tratată corespunzător.

Principalele semne ale deshidratării sunt senzația de sete și gura uscată, scăderea nivelului de energie și senzația de oboseală, de slăbiciune excesivă, lipsa urinării, urina închisă la culoare, creșterea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, dureri de cap și spasme musculare.

Simptomele insolației pot include:

  • Greață și vărsături
  • Sindrom de deshidratare
  • Durere de cap intensă
  • Slăbiciune și amețeală
  • Confuzie sau dezorientare
  • Piele roșie, fierbinte și sensibilă la atingere (în cazul arsurilor solare)
  • Crampe musculare
  • Temperatură ridicată a corpului (febră).

Insolația este o urgență medicală care trebuie tratată rapid. Aceasta poate duce la deces dacă nu se intervine rapid. În cazurile severe de deshidratare și insolație, pot apărea simptome grave precum confuzia, convulsiile sau pierderea cunoștinței. În astfel de cazuri este esențial să căutați imediat asistență medicală.

Cum tratăm insolația?

Tratamentul insolației depinde de gravitatea simptomelor și poate varia de la măsuri simple care pot fi luate acasă până la intervenții medicale urgente în cazuri severe. Dacă suspectați că cineva sau chiar dumneavoastră suferiți de insolație, urmați următoarele sfaturi:

  1. Mutați pacientul într-un loc răcoros. Dacă sunteți în aer liber și prezentați simptome de insolație, încercați să vă mutați într-un loc umbrit sau într-o încăpere cu aer condiționat pentru a scădea temperatura corpului.
  2. Beți apă la temperatura camerei, cu înghițituri mici, la intervale mici de timp.  Rehidratarea este esențială pentru a compensa pierderea de lichide din cauza transpirației. Este recomandat să beți apă sau soluții de rehidratare orală care conțin electroliți (săruri minerale).
  3. Scădeți temperatura corpului. Aplicați comprese reci pe frunte, gât și sub brațe sau faceți un duș pentru a ajuta la scăderea temperaturii corpului.
  4. Utilizați sisteme de ventilație a aerului. Ventilatoarele manuale sau electrice pot fi utilizate pentru a facilita răcirea corpului.
  5. Odihniți-vă și evitați activitățile fizice intense până când simptomele se ameliorează.

Dacă simptomele insolației sunt severe sau nu se ameliorează cu măsurile de mai sus, căutați imediat asistență medicală. În cazurile grave de insolație, este posibil să fie necesară administrarea de lichide intravenoase și alte tratamente medicale pentru a restabili echilibrul hidroelectrolitic în organism.

Cum prevenim insolația și deshidratarea severă?

Pentru a preveni insolația, este important să luați măsuri de protecție atunci când sunteți expuși la soare sau la căldură intensă. Iată câteva sfaturi:

  • Purtați haine adecvate, care să protejeze pielea de razele directe ale soarelui.
  • Utilizați creme cu factor de protecție ridicat și aplicați-le din abundență.
  • Evitați expunerea prelungită la soare, mai ales în intervalul orar 10:00 – 16:00 când radiațiile solare sunt cele mai puternice.
  • Beți suficiente lichide pentru a vă menține hidratarea. Sunt recomandate în special apă sau băuturi izotonice. Evitați băuturile carbogazoase sau alcoolice.
  • Limitați activitățile fizice intense în zilele călduroase sau căutați să le efectuați în timpul orelor mai răcoroase ale dimineții sau serii.
  • Consumați fructe și legume bogate în apă, precum citricele, pepenele roșu, castraveții etc.

Deshidratarea la vârstnici

În cazul vârstnicilor, prevenția deshidratării este cea mai importantă. Sindromul de deshidratare se poate complica cu stări letargice, tulburări de ritm cardiac, patologii cardiace și spitalizări îndelungate în unitățile de terapie intensivă. Mai mult sindromul de deshidratare se poate suprapune altor patologii ale vârstnicilor sau patologii pentru care pacientul s-a prezentat la camera de gardă (sindroame febrile, pneumonii, sindroame diareice, traumatisme, ocluziile intestinale etc.)

În situațiile de deshidratare severă la vârstnici, alegerea unui spital potrivit pentru îngrijire și tratament adecvat este esențială pentru asigurarea unei recuperări rapide și sigure. Deshidratarea severă la vârstnici este considerată o urgență majoră și nu trebuie subestimată.

Enayati Hospital oferă o abordare multidisciplinară în tratamentul vârstnicilor cu deshidratare severă. Pacienții beneficiază de o îngrijire medicală integrată, de asistența unei echipe medicale complete, inclusiv medici, asistente medicale, fiziokinetoterapeuți, dieteticieni și alți profesioniști care lucrează împreună pentru a asigura prevenția, diagnosticul şi tratamentul bolilor specifice seniorilor, cu recuperare completă a acestora.

Datorită complexității afecțiunilor medicale ale vârstnicului secția de Geriatrie-Gerontologie  din Enayati Hospital oferă și asistență pe termen lung în ceea ce privește tratamentul și monitorizarea bolilor cronice specifice persoanelor în vârstă.