Un stil de viață sănătos reprezintă un mod eficient de menținere a stării noastre de sănătate și reducere a riscurilor îmbolnăvirii prin: alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți, exerciții fizice efectuate cu regularitate, renunțare la fumat, alcool, iar toate acestea corelate cu momente de somn și odihnă.
Odihnă prin somn: Cel mai sănătos somn este noaptea între ora 22:00 – 23:00 până la 6:00 – 07:00 dimineața.
Odihnă activă: să faci ceva ce te relaxează – dans, înot, munca plăcută intensă, mișcare, exercițiu fizic sau sport intens, cititul unei cărți, ascultarea muzicii, plimbarea etc.
Alimentație sănătoasă: reducerea alimentelor de origine animală, grăsimi, proteină, lapte, carne, ouă și derivate din acestea. Medicii nutriționiști recomandă alimentația de origine vegetală (a se include în meniu fructe, legume, rădăcinoase, nuci, cereale și semințe).
Hidratarea: Este bine să începi ziua cu 1-2 pahare de apă călduță în care storci și o jumătate de lămâie dacă organismul tău o suportă. Aceasta are rolul de a curăța organismul, comparativ cu apa pe care o bei pe parcursul zilei, care are rol de hidratare. Se recomandă să bei apa la temperatura camerei sau chiar călduță, cu înghițituri mici la intervale foarte mici de timp, pentru o mai bună asimilare. În general, se spune că este bine să consumi 1,5-2 litri de apă pe zi. În categoria lichidelor, intră desigur și băuturile îndulcite sunt lichide, însă dacă vrei să ai un stil de viață sănătos, apa potabilă este cea mai indicată. Pentru un aport suplimentar de vitamine și minerale, între mese, te poți orienta și către ceaiuri neîndulcite (sau îndulcite cu miere), apă infuzată cu fructe sau legume sau sucuri proaspete de fructe, legume și verdețuri.
Munca și mișcarea: Să fii mai activ la muncă poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate, de exemplu a afecțiunilor musculo-scheletice și bolilor de inimă asociate cu sedentarismul, și poate spori eficiența lucrătorilor. Munca (de preferat intensă) – 8 ore pe zi. Mișcarea intensă în urma căreia să se transpire (mai ales pentru cei care au munca sedentară, munca de birou etc.) – minimum 1 h pe zi – exerciții fizice, sportul, chiar urcatul scărilor și mersul pe jos minimum 30-45 minute pe zi.
Activități fizice și controlul greutății: Supraponderea și obezitatea pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul exercițiului fizic și al unei diete sănătoase. Activitatea fizică ajută la reducerea țesutului adipos și creșterea masei musculare, îmbunătățind astfel capacitatea organismului de a consuma caloriile. Rețeta succesului, când vine vorba de scăderea în greutate, înseamnă combinarea unei diete sărace în calorii cu exercițiul fizic.
Managementul stresului: Stresul este o reacție faţă de factorii pe care le percem ca deranjanţi, stimuli care ne depăşesc, situaţii care ne scot din zona confortului fizic sau mental. Oricine îl trăieşte, unii ca degradare, alţii ca o energie construită care construiește mai departe. Specialiștii recomandă somnul între 6 – 8 ore, pentru o viață echilibrată. Pentru un somn profund, trebuie sa te deconectezi de la device-uri care ar putea activa creierul înainte de a adormi. Meditația și exercițiile de respirație ajută la eliberarea stresului. Acordă-ți timp pentru relaxare, trăiește momentul și concentrează-te pe prezent, adoptă o dietă echilibrată, adoptă un hobby nou care nu te solicită, comunică cu prietenii, apelează la terapie/consiliere psihologică, dacă e cazul. Sportul este o altă metodă de relaxare, acesta face ca sistemul imunitar să fie mai rezistent și să ne simțim mai bine să fim mai rezistenți la stres și să prevenim și chiar să vindecăm bolile care au fost declanșate de un stil de viață nesănătos.
Educația: Educația este un alt factor important care intră în componența stilului de viață sănătos. Aceasta include atât autoeducația, cât și dezvoltarea personală. Stilul de viață sănătos înseamnă să ne schimbăm modul de a trăi, dar și modul de gândire (nesănătos) cu un mod de trai și de gândire sănătoasă constructivă, pozitivă. Să renunțam prin informare, educare, autoeducare la obiceiurile proaste, nesănătoase și să le înlocuim prin obiceiuri bune, sănătoase pentru noi și cei din jurul nostru.