Blog

Alergia la Ambrozie – Semne și simptome

Ambrozie

Alergiile nu au loc doar primăvară, când înfloresc copacii, ci și vara sau la începutul toamnei. Ambrozia este o plantă sălbatică care provoacă multe alergii, în special în timpul verilor caniculare, când umezeala și solul uscat favorizează înmulțirea ei. Multe persoane suferă de pe urma răspândirii polenului de către ambrozie, astfel că tratarea simptomelor trebuie realizată cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile ulterioare.

Ce este ambrozia?

Ambrozia este o specie de plantă sălbatică (buruiană) care se adaptează extrem de ușor condițiilor caniculare din timpul verilor, când solul devine extrem de uscat. Cel mai important aspect al acestei plante este că se înmulțește rapid prin depunere de semințe, fiind în același timp rezistentă la secetă. Răspândirea ei a fost favorizată de temperaturile tot mai ridicate din ultimii ani.

Ambrozia poate fi găsită în aproape toate zonele României (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), crescând pe terenurile din orașe și din împrejurimile acestora, precum și în parcuri sau grădinițele care nu sunt întreținute. Totodată, planta sălbatică se dezvoltă și pe terenurile agricole, distrugând astfel recoltele. 

Cum arată ambrozia

Ambrozia se dezvoltă în special în lunile de vară în România, fiind des întâlnită în majoritatea localităților, în special în locurile care vegetația nu este îngrijită. Ambrozia are în jur de 50 – 100 cm înălțime, în timp ce rădăcina este una extrem de dezvoltată, între 1,2 și 1,5 metri. Planta are aspect de tufă cu un diametru mare la bază, în timp ce frunzele sunt alungite și ascuțite la vârf, ușor lobate. Polenul se află în flori, unde se formează inflorescențe în vârful ramurilor, care au forma alungită și compactă, semănând cu un spic.

Care este sezonul ambroziei?

Sezonul ambroziei debutează la începutul lunii august, dar uneori poate apărea chiar din luna iulie. Cel mai propice moment pentru această plantă să elimine polen este mijlocul lunii septembrie, când încă sunt temperaturi calde, umiditatea devine redusă, iar condițiile de vânt favorizează eliberarea unor cantități mari de polen. 

Concentrațiile de polen în aer sunt de obicei cele mai ridicate dimineața, imediat după ce roua se usucă, și pot ține până seara târziu. De asemenea, polenul eliminat de ambrozie are o capacitate de a se răspândi pe distanțe extrem de mari, chiar de sute de km în unele cazuri. În consecință, chiar dacă într-o zonă nu sunt multe ambrozii, expunerea rămâne ridicată.

De obicei, perioada ambroziei durează între șase și zece săptămâni, încheindu-se la sfârșitul lunii octombrie sau atunci când temperaturile scad sub zero grade pentru câteva săptămâni. Pentru evitarea polenului de ambrozie trebuie urmărită prognoza meteo pentru o perioadă mai îndelungată și evitarea realizării activităților în aer liber.

Care sunt cauzele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie se manifestă când o cantitate de polen este inhalată și ajunge în căile respiratorii. În acel moment apare răspunsul sistemului imunitar pentru a elimina substanța nedorită care a pătruns în organism. 

De asemenea, în urma contactului cu polenul de ambrozie se elimină din corp o substanță numită histamină, care este principala cauză a declanșării alergiei. Aceasta cauzează mai multe simptome neplăcute, precum mâncărimile de la nivelul ochilor, strănutul sau secrețiile nazale.

Cum este diagnosticată alergia la ambrozie

Ambrozia poate fi diagnosticată în urma unei vizite la un medic dermatolog/alergolog și a unor teste speciale: testare cutanată sau test de sânge.  

În primul rând se realizează o testare alergologică cutanată, în care se plasează o pictură ce conține polen de ambrozie diluat pe piele, urmând ca pacientul să fie înțepat în acea zonă. După înțepătură, respectiva persoană va afla dacă este alergică la ambrozie printr-o reacție ușoară pe zona respectivă, cum ar fi roșeața, mâncărimile sau umflarea pielii.

În al doilea rând, medicul alergolog mai poate solicita și un test de sânge pentru a observa dacă pacientul are sau nu anticorpi asociați cu ambrozia. În plus, un asemenea test va releva și dacă nivelul Imunoglobulinei E (anticorp produs de sistemul imunitar ca răspuns la un alergen) este crescut.

Care sunt simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale altor alergii:

– Strănut;

– Congestie nazală;

– Mâncărime nazală;

– Rinoree (secreții apoase din nas);

– Mâncărime la nivelul ochilor;

– Dureri de cap;

– Oboseală cronică;

– Somnolență;

– Tuse cronică (asemănătoare astmului);

– Umflarea ochilor;

– Pierderea parțială a gustului și a mirosului;

– Disconfort în gât;

– Presiune la nivelul sinusurilor.

Care este tratamentul pentru alergia la ambrozie

Tratamentul ambroziei poate fi administrat doar la sfaturile unui medic dermatolog/alergolog, în funcție de cazul fiecărui pacient și de istoricul său medical. 

Tratamentul medicamentos

Rolul tratamentului medicamentos pentru alergia la ambrozie este să trateze simptomele neplăcute pe care le provoacă polenul eliminat de această plantă. Medicul dermatolog/alergolog poate recomanda cortizon, antihistaminice, picături nazale sau spray nazal. Totodată, cazurile severe implică tratamentul cu injecțiile cu extracte alergenice.

Totodată, se recomandă persoanelor care suferă de alergii să aibă o discuție în prealabil cu medicul dermatolog/alergolog, fiindcă unele medicamente se pot administra înainte ca simptomele să se agraveze în sezonul când ambrozia elimină polen.

Tratamentul naturist

Alergia la ambrozie poate fi tratată și prin metode naturiste, dar acestea au rolul de a ameliora simptomele, nu de a le vindeca. Printre aceste remedii se numără: 

– Urzica – plantă medicinală bogată în minerale, fiind un remediu pentru rinoree și mâncărimi ale ochilor. Scopoletina, substanța activă din urzică, ajută la prevenirea strănutului, congestiei nazale și lăcrimatului ochilor. Medicul poate recomanda în acest caz capsule pe bază de urzică.

– Vitamina C – ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și poate acționa ca un antihistaminic ușor.

– Eucaliptul – are rolul de a calma tusea persistentă. Medicul poate recomanda dropsuri pe bază de eucalipt pentru truse sau ceaiuri din aceeași plantă.

Vaccin împotriva alergiei la ambrozie

Vaccinul împotriva alergiei la ambrozie se poate administra în cazul pacienților care au simptome severe. Concret, tratamentul implică injectarea unor cantități din ce în ce mai mari de polen de ambrozie în corp, astfel încât simptomele bolii să fie reduse.

Vaccinul împotriva ambroziei poate fi administrat la un anumit interval de timp, la recomandarea medicului alergolog, iar efectele sale sunt benefice pe termen lung. 

Cum să previi alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie poate fi prevenită prin metode simple, dar eficiente. Pacientul trebuie să-și petreacă timpul cât mai mult în spațiile închise, în special în perioada în care ambrozia elimină polen (sfârșitul verii – începutul toamnei). Geamurile ar trebui să rămână închise dacă pacientul locuiește într-o zonă unde planta se înmulțește. 

În plus, igiena este importantă pentru a ține departe alergiile. Dușul zilnic, îmbrăcămintea spălată în fiecare zi pot elimina cantitatea de polen depusă pe haine sau în păr de-a lungul zilei. În plus, activitățile exterioare necesită și purtarea unei măști care este concepută să filtreze polenul. 

Totodată, pacientul poate monitoriza nivelul de polen eliminat de ambrozie prin intermediul unor aplicații instalate pe dispozitivele mobile. În acest mod va evita zonele în care s-ar putea declanșa alergia. 

FAQ:

Q: Ce alimente să evitați dacă aveți alergie la ambrozie?

A: Alimentele care trebuie evitate în cazul în care aveți alergie la ambrozie sunt bananele, pepenele galben, castravetele, semințele de floarea-soarelui, dovlecelul, căpșunele și vinetele.

Q: Când dispare ambrozia?

A: Ambrozia dispare, de obicei, în luna octombrie, când temperaturile scad.

Surse: webmd.com, mayoclinic.org, allergyasthmanetwork.org, ms.ro