Blog

Sindromul de tunel carpian: ce este și cum poate fi diagnosticat?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune medicală ce afectează mâna și încheietura mâinii, provocând o serie de simptome, inclusiv durere, amorțeală și slăbiciune. În acest articol, vă prezentăm informații despre ce înseamnă această afecțiune și cum se poate diagnostica.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune foarte frecventă ce apare prin compresia nervului median la nivelul articulației pumnului. Acest nerv este responsabil de informația senzitivă și motorie de la nivelul mâinii, iar compresia lui determină durere, furnicături sau amorțeală la nivelul primelor trei degete și, uneori, pe marginea inelarului. Câteodată apar amorțeli în timpul nopții, iar pacientul se poate trezi cu disconfort în această zonă și tinde să scuture mâna pentru a face senzația neplăcută să dispară.

Această condiție apare fie în urma unor traumatisme (lovituri directe ce determină inflamație locală; fracturi în vecinătate, care, prin procesul de vindecare, determină compresie pe nerv), fie prin mișcări repetitive sau poziții defectuoase (folosirea tastaturii cu sprijinirea podului palmei pe suprafețe dure; folosirea unor mașinării ce determină mișcări repetitive etc).

Uneori, sindromul de tunel carpian poate fi determinat de patologii asociate ale pacientului, de tipul diabetului zaharat sau al hipotiroidismului, și există situații în care tratarea dezechilibrelor din patologiile respective determină dispariția simptomelor pacienților. Atunci când pacientul se prezintă la ortoped acuzând durere la nivelul degetelor, cu furnicături sau amorțeli, dificultate în închiderea nasturilor sau a cerceilor – mișcări fine, în general – atunci suspectăm sindrom de tunel carpian.

Factori de risc pentru sindromul de tunel carpian

Printre factorii de risc ce pot crește probabilitatea de a dezvolta sindromul de tunel carpian se află [1]:
  • vârsta – riscul de a dezvolta sindromul de tunel carpian crește odată cu înaintarea în vârstă, iar persoanele cu cel mai înalt grad de risc sunt cele care au între 30 și 60 de ani;
  • sexul – femeile sunt mai predispuse la această afecțiune decât bărbații, deoarece au o structură anatomică mai redusă a canalului carpian;
  • obezitatea poate crește presiunea încheieturii mâinii și poate contribui la apariția sindromului de tunel carpian;
  • sarcina poate provoca umflarea și retenția de lichide, ceea ce poate comprima nervul median;
  • unele ocupații ce implică utilizarea intensă a încheieturii mâinii și mișcări repetitive pot crește riscul de a dezvolta sindromul de tunel carpian. De exemplu, persoanele care lucrează în domeniul informaticii, care petrec mult timp tastând sau cele care lucrează în domeniul construcțiilor, cu unelte vibrante, pot fi expuse unui risc mai mare.

Cum se diagnostichează sindromul de tunel carpian?

Medicul va efectua un examen fizic al mâinii și al încheieturii acesteia, iar după caz, și la nivelul brațului sau al umărului, pentru a verifica dacă există alte cauze ce duc la presiune asupra nervilor. Totodată, va examina și degetele, pentru a identifica potențiale umflături, deformări, zone sensibile.
Medicul va efectua teste ce pot oferi informații despre senzațiile pe care pacientul le simte la nivelul degetelor și despre puterea mușchilor de la mână. Atunci când impulsurile nervoase sunt simțite în mână mai lent decât în mod normal, acest lucru poate indica sindromul de tunel carpian.

Testele pe care le vom efectua clinic vor ridica suspiciunea, iar atunci vom avea nevoie de confirmarea diagnosticului. Mai departe, pacientul va fi trimis către investigații paraclinice, respectiv către un test EMG, adică o electromiografie, pe care acesta o poate face în cadrul Enayati Medical City.

Cum se tratează și se gestionează sindromul de tunel carpian?

Tratamentele și gestionarea sindromului de tunel carpian pot varia în funcție de severitatea și durata simptomelor. În general, tratamentul inițial se concentrează pe gestionarea durerii și reducerea inflamației în zona canalului carpian.

Odată confirmat diagnosticul, instaurăm tratamentul etapizat. Prima etapă o reprezintă cea mai conservatoare dintre abordări, cu fizioterapie – ce poate fi efectuată, de asemenea, în cadrul Enayati Medical City – antiinflamator oral, modificarea activităților pentru evitarea mișcărilor repetitive, și purtarea de orteză de pumn în timpul nopții pentru pacienții cu simptomatologie nocturnă (acești pacienți nu își pot controla poziția defectuoasă a pumnului în timpul somnului, iar prin intermediul unei orteze asigurăm o poziție corectă a articulației).

Putem sfătui pacienții care desfășoară activități ce exercită presiune asupra zonei de interes, de exemplu, cei care folosesc tastatura și se sprijină pe suprafețe tari cu podul palmei, să folosească pernițe speciale de silicon, respectiv pad-uri speciale pentru mouse, pentru a preveni această compresie. Pe cei care practică mișcări repetitive ale mâinii, îi sfătuim să își împartă activitățile și să facă pauze des. Dacă niciuna dintre aceste metode nu funcționează și pacientul este în continuare simptomatic, atunci se poate trece la următoarea etapă – infiltrațiile cu corticosteroid în zona afectată, procedură care poate fi realizată tot în cadrul clinicii noastre, și care determină scăderea inflamației locale.

Există situații când nici acest tratament nu este definitiv, iar atunci se poate trece la ultima etapă a tratamentului, și anume decompresia chirurgicala. Aceasta se realizează sub anestezie locală și constă într-o tăietură de aproximativ 2 centimetri la nivelul palmei, prin care se incizează ligamentul ce determină compresia asupra nervului median. Recuperarea este începută precoce și durează câteva săptămâni, de cele mai multe ori pacientul resimțind o ameliorare a simptomelor imediat postoperator.

Programează acum un consult de specialitate în Enayati Medical City. 

Sursă de referință:

 “Carpal Tunnel: Causes, Symptoms, and Diagnosis.” Healthline, 2015, www.healthline.com/health/carpal-tunnel-syndrome. Accessed 22 Sept. 2023.

Sursă foto: shutterstock.com

Medici care te pot ajuta

dr-cristina-monica-bica

Ortopedie

Dr. Cristina-Monica Bică

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact