Blog

Sindromul de tunel carpian: ce este și cum poate fi diagnosticat?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune foarte frecventă ce apare prin compresia nervului median la nivelul articulației pumnului. Acest nerv este responsabil de informația senzitivă și motorie de la nivelul mâinii, iar compresia lui determină durere, furnicături sau amorțeală la nivelul primelor 3 degete și, uneori, pe marginea inelarului. Câteodată apar amorțeli în timpul nopții, iar pacientul se poate trezi cu disconfort în această zonă și tinde să scuture mâna pentru a face senzația neplăcută să dispară. Această condiție apare fie în urma unor traumatisme (lovituri directe ce determină inflamație locală; fracturi în vecinătate, care, prin procesul de vindecare, determină compresie pe nerv), fie prin mișcări repetitive sau poziții defectuoase (folosirea tastaturii cu sprijinirea podului palmei pe suprafețe dure; folosirea unor mașinării ce determină mișcări repetitive, etc).

Uneori, sindromul de tunel carpian poate fi determinat de patologii asociate ale pacientului, de tipul diabetului zaharat sau al hipotiroidismului, și există situații în care tratarea dezechilibrelor din patologiile respective determină dispariția simptomelor pacienților. Atunci când pacientul se prezintă la ortoped acuzând durere la nivelul degetelor, cu furnicături sau amorțeli, dificultate în închiderea nasturilor sau a cerceilor – mișcări fine, în general – atunci suspectăm sindrom de tunel carpian. Testele pe care le vom efectua clinic vor ridica suspiciunea, iar atunci vom avea nevoie de confirmarea diagnosticului. Mai departe, pacientul va fi trimis către investigații paraclinice, respectiv către un test EMG, adică o electromiografie, pe care acesta o poate face în cadrul Enayati Medical City.

Odată confirmat diagnosticul, instaurăm tratamentul etapizat.

Prima etapă o reprezintă cea mai conservatoare dintre abordări, cu fizioterapie – ce poate fi efectuată, de asemenea, în cadrul Enayati Medical City – antiinflamator oral, modificarea activităților pentru evitarea mișcărilor repetitive, și purtarea de orteză de pumn în timpul nopții pentru pacienții cu simptomatologie nocturnă (acești pacienți nu își pot controla poziția defectuoasă a pumnului în timpul somnului, iar prin intermediul unei orteze asigurăm o poziție corectă a articulației). Putem sfătui pacienții care desfășoară activități ce exercită presiune asupra zonei de interes, de exemplu, cei care folosesc tastatura și se sprijină pe suprafețe tari cu podul palmei, să folosească pernițe speciale de silicon, respectiv pad-uri speciale pentru mouse, pentru a preveni această compresie. Pe cei care practică mișcări repetitive ale mâinii, îi sfătuim să își împartă activitățile și să facă pauze des.

Dacă niciuna dintre aceste metode nu funcționează și pacientul este în continuare simptomatic, atunci se poate trece la următoarea etapă – infiltrațiile cu corticosteroid în zona afectată, procedură care poate fi realizată tot în cadrul clinicii noastre, și care determină scăderea inflamației locale. Există situații când nici acest tratament nu este definitiv, iar atunci se poate trece la ultima etapă a tratamentului, și anume decompresia chirurgicala. Aceasta se realizează sub anestezie locală și constă într-o tăietură de aproximativ 2 cm la nivelul palmei, prin care se incizează ligamentul ce determină compresia asupra nervului median. Recuperarea este începută precoce și durează câteva săptămâni, de cele mai multe ori pacientul resimțind o ameliorare a simptomelor imediat postoperator.

Programează acum un consult de specialitate în Enayati Medical City.

Medici care te pot ajuta

dr-cristina-monica-bica

Ortopedie

Dr. Cristina-Monica Bică