Blog

Sănătatea psihică, factorul esențial pentru starea de bine a vârstnicului

Starea de bine psihică este un factor important în fiecare etapă a vieții noastre, mai ales atunci când ajungem la vârsta senectuții. Înaintarea în vârstă aduce cu ea o serie de încercări și dificultăți de adaptare la noul stil de viață, care pot cauza apariția sentimentelor de deznădejde și de neajutorare.

Cel puțin unul din patru vârstnici suferă de o boală psihică gravă așa cum este depresia, anxietatea sau demența și îngrijorător este faptul că, în România, accesul persoanelor în vârstă la servicii și ajutor medicale de specialitate este extrem de limitat.

Sănătatea psihică este un concept complex care se traduce prin starea bine socială, emoțională și psihologică. Mai exact, nivelul de sănătate psihică influențează modul cum gândim, cum interacționăm cu cei dragi, cum simțim evenimentele din viața noastră și modul cum reacționăm la apariția acestora.

Mai mult, sănătatea psihică influențează în mod decisiv reactivitatea corpului nostru la evenimente stresante și diverse boli (fracturi, atac vascular cerebral, infarct miocardic acut, etc.). 

Persoanele în vârstă au nevoie de asistență medicală specializată și suport psihoterapeutic constant pentru a face față schimbărilor morfofiziologice apărute odată cu îmbătrânirea și, bineînțeles, odată cu apariția problemelor de sănătate.

Înaintarea în vârstă aduce inevitabil o multitudine de schimbări în viața obișnuită, de zi cu zi. Cele mai  frecvente probleme care apar odată cu înaintarea în vârstă sunt: 

  • Problemele de sănătate – persoanele în vârstă suferă deseori de boli degenerative, dureri cronice, afecțiuni cardiace, afecțiuni neurologice, osteomusculare sau boli psihice.
  • Pierderea celor dragi – pierderea prietenilor sau a membrilor familiei este foarte dificilă, iar cu cât aceste experiențe devin mai frecvente, cu atât vârstnicul simte mai acut pierderea independenței, a rolului și a statusului social, precum și pierderea încrederii în sine.
  • Izolarea socială – lipsa energiei și apariția problemelor de sănătate duce deseori la scăderea dorinței de interacțiune socială, cu impact negativ asupra stării de bine psihice.
  • Pierderea independenței – din cauza problemelor de sănătate, foarte mulți vârstnici sunt nevoiți să se mute alături de copii, sunt smulși din mediul lor familiar, iar acest lucru duce la apariția sentimentelor de deznădejde și de furie; vârstnicul depinde în totalitate de cei din jur, ceea poate cauza deteriorarea rapidă a tonusului psihic.
  • Lipsa activităților zilnice – păstrarea unui stil de viață activ este esențială pentru starea de bine a persoanelor în vârstă; inactivitatea fizică și psihică grăbește semnificativ deteriorarea neurocognitivă.

Enayati Home, primul centru pentru seniori cu îngrijire medicală 24/7, înțelege importanța sănătății psihice a pacientului vârstnic și oferă acestora sprijin necondiționat pe durata procesului de adaptare la noul stil de viață. Într-un cadru primitor și empatic vârstnicul este sprijinit să interacționeze cu familia și cu personalul medical, să fie activ și să iși creeze o rutină corespunzătoare stării de sănătate a corpului.

Scopul principal al serviciilor medicale de la Enayati Home este starea de bine a pacientului, pentru ca acesta să se bucure de o viață liniștită, într-un centru rezidențial la standarde de 5*. În interiorul acestui ecosistem medical, seniorul are la dispoziție servicii medicale de top, oportunități de socializare și de petrecere a timpului liber, fară a fi nevoit să se deplaseze.