Blog

Ce implică abordarea holistică a pacientului geriatric?

geriatrie

Modificarea stării de sănătate, scăderea mobilității și pierderea independenței nu sunt și nu trebuie considerate o consecință inevitabilă a procesului fiziologic de îmbătrânire. Având în vedere frecvența ridicată, diversitatea și impactul afecțiunilor cronice în rândul pacienților vârstnici, abordarea unitară, holistică a pacientului și a problemelor de sănătate asociate cu senectutea devine din ce în ce mai importantă pentru a crește speranța de viață și, implicit, calitatea acesteia.

Odată cu trecerea anilor și înaintarea în vârstă, dar mai ales datorită experiențelor unice pe care fiecare om le trăiește pe parcursul vieții, vârstnicii au nevoie de îngrijiri medicale specializate de geriatrie.
Geriatria este ramura medicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților în vârstă, iar medicii geriatrii își focusează toată atenția asupra tuturor nevoilor unice ale seniorilor. Statusul fiziologic și funcțional al vârstnicilor variază enorm de la o persoană la alta, iar această eterogenitate duce la faptul că deciziile de tratament, atât preventive cât și terapeutice, trebuie adaptate la nevoile fiecărei persoane în vârstă.

Managementul modern și integrat al pacientului în vârstă, cu multiple comorbidități include:
• programe riguroase de screening – pentru depistarea afecțiunilor acute sau cronice
• proceduri medicale și intervenții chirurgicale preventive – precum efectuarea regulată a colonoscopiei, procedura standard pentru depistarea cancerului de colon
• consulturi de specialitate pentru monitorizarea si reevaluarea tratamentelor cronice
• monitorizare zilnică sau periodică a statusului clinic, dar mai ales a celui psihic – instituirea unor programe de socializare și a unor ședințe de psihoterapie specifică vârstei
• programe complete de recuperare sau de întreținere a statusului fizic – kinetoterapie, fizioterapie, etc.
Medicul geriatru tratează și monitorizează afecțiuni cronice specifice vârstei înaintate, așa cum sunt:
• bolile degenerative neurologice – demența senilă, boala Alzheimer, boala Parkinson,etc.
• bolile degenerative osteoarticulare – osteoporoza, artroza, etc.
• Boli cardiovasculare cronice – boala cardiacă ischemică, insuficiența cardiacă, aritmii etc.
• Boli metabolice cronice – diabet zaharat, sindrom metabolic, insuficiență hepatică, etc.

Secția de Geriatrie-Gerontologie din cadrul Enayati Hospital oferă pacienților vârstnici îngrijiri primare preventive sau terapeutice complete prin consulturi multidisciplinare și prin experiența vastă a medicilor geriatri, interniști, cardiologi sau neurologi. Pe lângă managementul bolilor cronice interne, pacienții adulți primesc aici și consiliere cu privire la evoluția bolii, complicațiile acesteia și programele de îngrijire ce trebuie urmate. Familia este informată cu privire la necesitățile speciale de îngrijire ale pacientului și, în același timp primește și soluțiile de îngrijire, prin serviciile rezidențiale acordate în cadrul Enayati Home, singurul centru rezidențial pentru persoane vârstnice din România.

EnayatiMedical City înțelege conceptul de îngrijire unitară, iar pacientul este situat în centrul actului medical. Facem tot posibilul să înconjurăm pacientul cu o atmosferă caldă, primitoare. Empatia și grija pentru cei în vârstă ne definesc actul medical pentru ca pacientul să se simtă bine și să își recapete demnitatea și independența.

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact