Kinetoterapia este o ramură specializată a medicinei care utilizează exercițiile fizice și tehnicile de terapie manuală pentru a trata anumite afecțiuni. Beneficiile exercițiilor recomandate de kinetoterapeuți în funcție de afecțiune sunt numeroase, iar rezultatele unui program personalizat pot fi remarcabile.
Cuprins:
Exerciții recomandate de kinetoterapie în funcție de afecțiune
Generalități despre exerciții recomandate de kinetoterapie
Exerciții pentru afecțiunile reumatice
Exerciţii pentru afecţiunile cardiovasculare
Exerciții pentru afecțiunile neurologice
Concluzii cu privire la exercițiile recomandate de kinetoterapie
Generalități despre exerciții recomandate de kinetoterapie
Exercițiile de kinetoterapie sunt recomandate pentru o varietate de afecțiuni, precum cele reumatice, cardiovasculare, neurologice. Aceste exerciții pot ajuta la ameliorarea simptomelor, precum durerile de oase, de mușchi, și rigiditatea articulară, făcând corpul mai flexibil și mai echilibrat.
Exercițiile se bazează pe mișcări regulate și ritmice care sunt adaptate fiecărei condiții medicale, pentru a obține cea mai bună formă de tratament și a preveni recurența simptomelor. O persoană poate beneficia din plin de exerciții de kinetoterapie prin efectuarea unor exerciții specifice în funcţie de afecțiunea pe care o are.
Prin realizarea unui program personalizat de exerciţii adaptat fiecărei afecţiuni, persoana poate obţine un nivel optim de mobilitate şi flexibilitate musculară, îmbunătăţind, astfel, calitatea vieţii sale. Aceste exerciţii pot contribui la menţinerea sau chiar îmbunătăţirea funcţionalităţii corpului și a abilităţilor motorii, asigurând pacientului confortul și mobilitatea necesare unei activităţi fizice normale.
Exercițiile recomandate de kinetoterapie sunt esențiale pentru tratarea afecțiunilor, inclusiv a afecțiunilor cronice sau care implică un risc de invaliditate. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor precum durerea și rigiditatea. Kinetoterapeuții oferă atât consiliere personalizată, cât și exerciții individualizate, cu scopul de a maximiza beneficiile pacienților.
Beneficiile kinetoterapiei
Exercițiile de kinetoterapie pot avea un impact pozitiv asupra persoanelor care suferă de diferite afecțiuni medicale, contribuind la reducerea simptomelor și la ameliorarea calității vieții.
Există o varietate de programe de antrenament recomandate pentru fiecare afecțiune în parte, de la exerciții de întindere și fortifierea mușchilor până la exerciții care implică ritmul inimii. Aceste exerciții pot fi adaptate în funcție de nevoile individuale ale pacientului și sunt importante în managementul simptomelor.
Kinetoterapeuții oferă sprijin important pacienților prin consilierea lor în legătură cu programul adecvat de exerciții recomandate de kinetoterapie. Cu ajutorul lor, persoanele pot să se bucure din nou de activitățile lor zilnice și să mențină o calitate ridicată a vieții.
De aceea, este important ca persoanele care suferă de boli cronice sau o alte afecţiuni medicale să discute cu kinetoterapeutul despre procedurile și tehnicile adecvate și să urmeze cu strictețe programul, pentru a obţine rezultate optime. Amânarea începerii programului de recuperare nu este recomandată.
Exerciții pentru afecțiunile reumatice
Exercițiile recomandate de kinetoterapie pentru afecțiunile reumatice includ tehnici de întindere, îmbunătățirea flexibilității articulațiilor și prevenirea durerilor cronice. De exemplu, un plan de kinetoterapie pentru vârstnicii care au dureri reumatice contribuie la ameliorarea acestora.
Unele dintre cele mai recomandate exerciții pentru persoanele cu afecțiuni reumatice sunt cele de întindere și implică realizarea mișcărilor ușoare și controlate care ajută la relaxarea mușchilor și a ligamentelor tensionate. Ele pot include ridicarea brațelor în sus, tragerea umerilor înapoi sau extinderea laterală a spatelui.
Există, de asemenea, și exerciții kinetoterapeutice pentru picioare. Un exerciţiu de acest tip este fandarea și constă în ridicarea și coborârea lentă a picioarelor, ceea ce oferă flexibilitate șoldurilor. Acest exercițiu trebuie sa se faca în poziția culcat pe spate si necesita control al muschilor corpului si echilibru. De regulă, se recomandă ca acesta să se facă pe parcursul mai multor seturi şi să implice repetări, pentru a obţine cele mai bune rezultate.
Alte exerciții de kinetoterapie importante sunt cele de îmbunătățire a flexibilității articulațiilor. Acestea presupun efectuarea unor mișcări lente și moderate, care permit articulațiilor să se deplaseze în mod normal și să aibă mai multă mobilitate.
Alte tipuri de exerciţii sunt menite să ofere suport mușchiului slăbit și să-l fortifice, în timp ce se relaxează articulaţia sau musculatura inflamată din jurul zonei problematice. Exercițiile pot fi făcute cu sau fără greutăți mici și au scopul de a întări mușchii și ligamentele din jurul articulației deteriorate sau dureroase.
Exerciţii pentru afecţiunile cardiovasculare
Exerciţiile recomandate de kinetoterapie pentru afecțiunile cardiovasculare sunt esenţiale pentru a menţine inima sănătoasă. Ele pot ajuta la creșterea ritmului cardiac și a forței cardiace, lucruri esențiale pentru îmbunătățirea stilului de viață și prevenirea complicațiilor cardiovasculare.
Exerciţiile de stretching uşor au rolul de a pregăti corpul pentru efortul viitor, prin relaxarea muşchilor şi creşterea flexibilităţii articulaţiilor. Acestea pot fi realizate prin mișcări simple precum extensia gâtului, rotirea umerilor sau ridicarea cât mai mult a braţe. Astfel de exerciții trebuie să se desfășoare cu o intensitate scăzută, să nu suprasolicite organismul.
Kinetoterapia poate include tehnici de respirație profundă și controlul ritmului cardiac. Acest lucru este foarte important, deoarece presiunea sângelui poate crește sau scădea dacă respirăm prea repede sau prea lent.
Exercițiile de respirație diafragmatică se concentrează pe respirația profundă și adâncă în timp ce vă relaxați mușchii abdominali. Aceste exerciții pot ajuta la controlarea durerii, reducerea presiunii arteriale și creșterea oxigenului din sânge.
Exerciții pentru afecțiunile neurologice
Exercițiile recomandate de kinetoterapie pentru afecțiunile neurologice sunt esențiale pentru a îmbunătăți starea și funcționalitatea pacienților respectivi. Schema de recuperare medicală prin kinetoterapie poate fi adaptată nevoilor fiecărui pacient.
Un tip de exerciții pe care ar trebui să le facă pacienții cu afecțiuni neurologice se referă la îmbunătățirea coordonării și a echilibrului. Acestea sunt utile pentru mersul pe jos și pentru evitarea căderilor.
Astfel de exerciții pot include mersul în cercuri, ridicarea picioarelor, menţinerea echilibrului sau ritmului prin salturi pe vârful picioarelor. Sunt recomandate și exerciţiile pentru controlul motor al mişcărilor voluntare şi involuntare, de exemplu, ridicarea unei greutăți sau schimbarea poziţiei corpului.
Exercițiile de tonifiere musculară sunt recomandate în mod special în cazul afecțiunilor neurologice, cardiovasculare și reumatice. Acestea sunt folosite pentru a consolida mușchii, ligamentele și tendoanele care au fost afectate sau pentru prevenirea ulterioară a unei leziuni. Exercițiile recomandate includ fandări prin folosirea rezistenței (bande elastice, greutăți etc.), flexii și extensii ale membrelor superioare sau inferioare, precum și exerciții de abdomene. Aceste exerciții sunt eficiente și se fac cu un nivel crescând al dificultății, în funcție de progresul pacientului.
Concluzii cu privire la exercițiile recomandate de kinetoterapie
Efectuarea exerciţiilor recomandate de către un specialist în kinetoterapie poate oferi multe avantaje practice, inclusiv reducerea durerii, creşterea forţei şi flexibilităţii musculare, prevenirea disfuncţionalităţilor posturale şi de echilibru, reducerea inflamațiilor și alte rezultate benefice. Ele pot contribui la menţinerea unei stări generale de bine şi pot reduce nivelul stresului asociat cu stările de depresie și anxietate.
Exercițiile recomandate de kinetoterapie sunt esențiale pentru a menține o stare bună de sănătate. Acestea sunt extrem de variate și pot fi recomandate și pentru prevenirea unor complicații, de exemplu, scăderea capacităţii de funcţionare şi deteriorarea articulaţiilor şi a muşchilor.
Prin intermediul unui program adecvat de exerciţii de kinetoterapie care se concentrează pe tonifierea şi întinderea musculaturii, riscul de a face complicații poate fi diminuat. Este foarte important ca schema de kinetoterapie să fie efectuată sub supravegherea și conform îndrumărilor unui kinetoterapeut specializat.
Acum, că ai aflat ce e kinetoterapia și cum pot fi utile exercițiile și tehnicile pe care le presupune, poți apela cu încredere la specialiștii din spitalul Enayati Hospital, oricând tu și cei dragi ție aveți nevoie de sprijin pentru îmbunătățirea stării de sănătate și ameliorarea unor probleme. Detalii suplimentare poți obține accesând rubrica de contact.
Surse de informare:
- Bernstein, Susan. “What Is Physical Therapy?” WebMD, WebMD, 30 June 2017, www.webmd.com/pain-management/what-is-physical-therapy. Accesat la data de 3 martie 2023;
- NHS. “Overview – Physiotherapy.” NHS, NHS, 26 Nov. 2018, www.nhs.uk/conditions/physiotherapy/. Accesat la data de 3 martie 2023;
- “What Is Physiotherapy?” The Chartered Society of Physiotherapy, www.csp.org.uk/careers-jobs/become-physiotherapist/what-physiotherapy. Accesat la data de 3 martie 2023.