Blog

Durerile de oase: prevenire, cauze și tratament

dureri de oase cauze

Durerile de oase, de articulații, respectiv cele de mușchi sunt entități care necesită integrare clinică pentru a le putea diferenția – o foarte bună anamneză completată de un examen clinic specific, cu teste țintite.

Una dintre problemele cu care se confruntă pacienții în momentul în care experimentează astfel de dureri este identificarea corectă a sursei durerii. Durerile pot să fie declanșate de diverși factori. În cazul durerilor musculare (mialgiile), principalii factori pot fi un antrenament intens sau o intercurență respiratorie, o reacție adversă la medicație sau o boală autoimună ce afectează mușchii scheletici.

Medic Anca Bobirca
Medic Anca Bobirca

Pentru durerile articulare (artralgii) e necesar să diferențiem o suferință cu caracter inflamator (redoare matinală > 30 minute, care cedează la mișcare) de o suferință cu caracter mecanic (accentuată post efort fizic, fără a asocia redoare matinală sau cu redoare matinală minimă – 10 minute). Orice articulație poate fi afectată, durerile pot să fie din cauze unei artrite, respectiv unor modificări degenerative (artroza).

Intensitatea durerii, prezența tumefacțiilor articulare, limitarea funcțională, fenomenele celsiene asociate (Tumor, Rubor, Calor, Dolor), caracterul aditiv, progresia, durata redorii matinale și nu în ultimul rând durata simptomelor sunt factori de prognostic  negativ, care impun evaluare reumatologică/ ortopedică, uneori conduita terapeutică fiind imperios necesară. Durerile osoase sunt, însă, mai puțin frecvente decât durerile articulare sau musculare, dar necesită evaluare imagistică pentru diagnostic susținut.

Cauze frecvente ale durerilor de oase

Există o multitudine de cauze care pot determina dureri la nivelul oaselor. Cele mai cunoscute sunt: 

  • Rănire/Accidentare;
  • Osteoporoza – fractura de col/tasare vertebrală;
  • Neoplazii (osteosarcoame/determinări secundare);
  • Boala cu celule falciforme (Anemie Falciformă);
  • Infecția – osteomielita;

Dacă pacientul prezintă durere cu un caracter intens, ascuțit, în urma unui accident de mașină, căzături sau unui antrenament sportiv solicitant, atunci există posibilitatea unei fracturi sau rupturi de os. Există și forme mai mici de rănire sau accidentare care apar dintr-un stres aplicat oaselor pe o anumită perioadă de timp. Genul acesta de formă minoră se numește fractură de stres și este specifică mai ales sportivilor de performanță, care prin antrenamentul constant pot crea mici rupturi.

Osteoporoza, în general o afecțiune a oamenilor în vârstă, este o boală osoasă care face oasele mai puțin dense, poroase, fragile. Scăderea rezistenței osoase poate duce la fracturi dureroase care pot apărea oriunde în corp. Cele mai frecvente sunt la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și încheieturii mâinii.

Durerile de oase pot fi un simptom pentru cancer și pentru răspândirea sa dintr-o parte a corpului spre oase. Poate să fie și semnul unui cancer care de la bun început aparține oaselor, precum osteosarcomul, ce se dezvoltă adesea în oasele lungi ale mâinilor și picioarelor.

Când pacientul are boală falciformă, afecțiune sanguină moștenită, nu posedă suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul prin corp. Lipsa de oxigen poate provoca leziuni și dureri osoase severe.

Infecția osoasă se numește osteomielită. Apare atunci când o infecție care a început în altă parte a corpului se răspândește până la os. Poate începe și în os de la bun început, adesea din cauza unei leziuni. Osteomielita poate afecta oamenii la orice vârstă, dar este mai frecventă la copii. Riscul e mai mare dacă pacientul are o boală de celule falciforme.

Durerea osoasă pelviană este un simptom comun în timpul sarcinii. S-ar putea ca medicul să o numească durere de centură pelviană asociată sarcinii. O examinare amănunțită în acest caz este recomandată. Are însă caracter tranzitor (edem osos tranzitor – descris imagistic IRM la nivelul articulațiilor sacroiliace).

Prevenire și tratament pentru durerile de oase

Menținerea oaselor puternice și sănătoase este cel mai bun mod de a preveni cel puțin unele tipuri de dureri osoase, cum ar fi cele legate de osteoporoză. Printre sfaturile utile de prevenție se numără:

  • Aport eficient de Calciu/ vitamina D;
  • Menținerea unei greutăți corporale optime;
  • Kinetoterapie;
  • Recuperare medicală specifică;
  • Evitarea fumatului;
  • Consum moderat de alcool.

Pacientul poate primi recomandare pentru medicație antialgică, antiinflamatoare nonsteroidiană sau corticoterapie. Diagnosticul diferențial, pozitiv, susținut este cel mai important.

Diagnosticare

Examenul clinic este esențial, fiind completat de imagistica de tip ultrasonografie musculoscheletală, radiografie convențională, IRM, CT, Scintigrafie, examen DXA și respectiv de analizele de laborator (teste de inflamație – VSH, CRP, Fibrinogen, hemoleucograma, Acid uric, Fosfataza alcalină, Calcemia, LDH, markeri tumorali, procalcitonina).

Orice suferință trebuie evaluată de medicul de familie care poate recomanda medicație antialgică/ antiinflamatoare, analize de laborator/ imagistică și în dinamica unui consult cu medicul specialist reumatologie/ ortopedie. Este esențial un prim consult de specialitate pentru că prevenția este mult mai ușor de stăpânit comparativ cu complicațiile bolii deja instalate.

Articol realizat alături de Anca Bobircă, Asis. Univ. Doctor și medic specialist reumatologie.

Alte surse: https://www.webmd.com/

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact