Blog

De ce tratamentul bolilor cronice și recuperarea medicală nu trebuie amânate? – De vorbă cu medicii specialiști din Enayati Medical City –

Toate afecțiunile, fie ele acute sau cronice, necesită tratament permanent pentru a fi ținute sub control. Amânarea tratamentelor, din orice motiv, mai ales în perioada pandemică, va conduce la agravarea simptomatologiei și la evoluția ireversibilă a bolii. Lipsa monitorizării ar putea genera efecte secundare care să complice semnificativ starea pacientului. Se intră astfel într-un cerc vicios, din care, dacă se mai poate ieși, este necesar un efort deosebit, atât din partea medicilor cât și din partea pacienților – a căror suferință cu siguranță se va acutiza

Pacienții se pot adresa specialiștilor din ambulatoriu, de multe ori însă este necesară internarea acestora în spital. Odată inițiat un tratament specific, acesta trebuie continuat, fie cu aceleași medicamente sau proceduri – dar în doze adaptate evoluției bolii, fie asociind diferite terapii simptomatice.  Este nevoie de monitorizare, cu o anumită ritmicitate, atât a manifestărilor clinice și a evoluției bolii, cât și a efectelor terapiilor prescrise. 

Specialiștii noștri în neurologie, ortopedie și cardiologie ne vorbesc despre necesitatea tratamentului neîntrerupt al bolilor cronice și al recuperării medicale:

Dr. Gabriela Mihăilescu, medic primar neurolog în Enayati Medical City

   

“Atât afecțiunile neurologice acute precum accidentul vascular cerebral (AVC), poliradiculonevrita, puseul de scleroză multiplă, criza de epilepsie, hernia de disc, ori pareza facială periferică, cât și cele cronice (boala Parkinson, scleroză multiplă, epilepsia, demența, polineuropatia) necesita tratament permanent. Nu trebuie să uităm faptul că pacienții suferă deseori și de alte afecțiuni cronice asociate, care se pot decompensa, și care necesită de asemenea supraveghere medicală și intervenții prompte. 

Oamenii trebuie să înțeleagă că bolile nu au nici înțelegere, nici răbdare, nici timp să aștepte!”

Paul Năstase, medic primar ortoped în Enayati Medical City 

“Mobilizarea cât mai rapidă a articulațiilor sau segmentului afectat este crucială pentru vindecare. Cu cât inițiem programul de recuperare mai repede, cu atât pacientul va avea mai multe șanse de reușită, indiferent de problema sa.” ne spune Paul Năstase, ortoped în Enayati Medical City.

“Totodată, reintegrarea în mediul socio-economic și recuperarea psihoafectiva a pacientului, care nu e deloc de ignorat, se va face rapid, cu impact minim negativ asupra calității vieții pacientului respectiv.” ne mai împărtășește acesta 

Alexandra Dumitru  medic specialist cardiolog în Enayati Medical City 

“Bolile cardiovasculare sunt  principala cauză de mortalitate în lume. Netratarea lor, tratamentul inadecvat sau întârziat poate complica evoluția și aduce suferința.  Pandemia a scăzut adresabilitatea pacienților la serviciile medicale ceea ce a dat naștere la patologii complexe cu șanse de recuperare și vindecare scăzute.”

În orașul medical, medicii continua să își dedice activitatea pacienților, chiar dacă accesul către serviciile medicale este sau doar pare a fi mai dificil. Împreună cu medicii, se vor găsi cele mai bune și sigure soluții pentru pacienți. Astfel, Enayati Medical City își păstrează ușile deschise!