Diabet și Nutriție

Specialitatea "diabet și nutriție" se concentrează pe diagnosticul, tratamentul și gestionarea diabetului zaharat, precum și pe orientarea și educația pacienților în privința alimentației și stilului de viață pentru a controla și preveni complicațiile asociate cu această boală.
diabet și nutriție

Servicii

Pe lângă consult, Policlinica Enayati Medical City îți pune la dispoziție medici de elită și o întreagă paletă de investigații care se pot realiza în ambulatoriu.

De ce Diabet și Nutriție în Enayati Medical City

Policlinica Enayati Medical City oferă servicii medicale de elită în diagnosticarea și tratarea pacienților cu tulburări metabolice.

Elemente cheie ale specialității includ: 

  1. Diagnosticul și tratamentul diabetului: Aceasta implică identificarea tipului de diabet (tip 1, tip 2, gestațional etc.) și stabilirea celui mai bun plan terapeutic, care poate include insulină, medicamente orale sau alte terapii. 
  2. Educație și management al diabetului: Pacienții sunt educați despre monitorizarea nivelurilor de glicemie, administrarea insulinei, recunoașterea și tratarea hipoglicemiei sau hiperglicemiei și multe altele. 
  3. Consilierea nutrițională: Acest aspect se concentrează pe educarea pacienților despre importanța unei diete echilibrate, ajustarea aportului de carbohidrați și interpretarea etichetelor alimentare. Nutriția este esențială în controlul diabetului, iar dieta individualizată poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. 
  4. Prevenirea complicațiilor: Prin management adecvat și educație, se încearcă prevenirea complicațiilor pe termen lung asociate cu diabetul, cum ar fi neuropatia diabetică, retinopatia, nefropatia și bolile cardiovasculare. 
  5. Promovarea unui stil de viață sănătos: Activitatea fizică, reducerea stresului, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool sunt aspecte esențiale discutate cu pacienții. 

Afecțiuni

În Enayati Medical City investigăm și tratăm o gamă largă de patologii, precum:

Diabet
Obezitate
Hipertiroidism
Hipotiroidism
Guta
Boala Addison
Hipercalcemia

Echipa Medicală

Alege medicul cel mai potrivit pentru tine și programează-te acum apelând 0219362 sau completând formularul de solicitare a programării de pe pagina medicului !

Despre afecțiuni Diabet și Nutriție

Diabetul este printre cele mai întâlnite tulburări metabolice, manifestându-se în momentul în care pancreasul nu mai secretă insulină sau când produce o cantitate redusă pentru a transforma glucoza din sânge în energie.

Obezitatea se manifestă printr-o creștere accentuată a greutății, fiind cauzată de o alimentație excesivă, cât și de tulburări ale glandei endocrine. Printre cauzele obezității se numără sedentarismul, predispoziția genetică, tulburările de alimentație, stresul sau anxietatea.

Hipertiroidismul se manifestă ca o afecțiune caracterizată de secreția în exces a hormonilor tiroidieni, ceea ce grăbește procesele metabolice. Pacienții pot fi diagnosticați cu această boală dacă au avut afecțiuni dereglează glanda tiroidă sau din cauza unor doze excesive de iod.

Hipotiroidismul are loc în momentul în care producția de hormoni tiroidieni este insuficientă. Cea mai întâlnită cauză a acestei afecțiuni este deficitul de iod.

Guta se definește ca o formă de artrită caracterizată de dureri articulare ca urmare a acumulării unei cantități prea mari de acid uric în sânge și țesuturi. În prezent, afecțiunea se manifestă în special la bărbații cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, fiind asociată cu regimul alimentar care conține în exces carne, fructe de mare sau alcool.

Boala Addison este o afecțiune a glandelor suprarenale, fiind declanșată când glandele nu produc suficienți hormoni steroidieni, cortizol și aldosteron. Printre simptome se numără oboseala cronică, pierderea în greutate, pierderea apetitului și hiperpigmentarea pielii.

Hipercalcemia se caracterizează prin nivelul crescut de calciu în sânge, ceea ce poate duce la slăbirea rezistenței oaselor și favorizarea apariției pietrelor la rinichi. Cele mai frecvente simptome sunt durerile de cap, oboseala, durerile de stomac, constipația, setea excesivă, durerile de oase, confuzia, lipsa poftei de mâncare sau dificultățile de concentrare.

Ce este diabetologia și nutriția?

Diabetologia se ocupă cu diagnosticarea și tratarea pacienților cu tulburări de metabolism, în timp ce nutriția îndeplinește două roluri: stabilirea unui echilibru între aportul alimentar și consumul energetic și studierea necesarului energetic în dezvoltarea organismului.

Care sunt cauzele diabetului zaharat

Diabetul este o afecțiune provocată de pancreas, organul care produce insulina, mai exact hormonul ce permite organismului să descompună glucoza din alimente. Insulina are un rolul de a filtra glucoza din sânge pe care o mută în celule, oferind energie corpului. Dacă pancreasul nu a produs suficientă insulină sau insulina pe care o produce nu funcționează corespunzător, atunci organismul nu poate transforma glucoza în energie și rămâne în sânge. Astfel, nivelul de glicemie crește și determină apariția diabetului zaharat.

Tipuri de diabet

Diabetul poate fi de trei tipuri: diabet de tip 1, diabet de tip 2 și diabetul gestațional.

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este provocat de o reacție necontrolată a sistemului imunitar în care organismul distruge celulele producătoare de insulină din pancreas. Pacienții diagnosticați cu acest tip de diabet trebuie să-și monitorizeze constant nivelul de glucoză din sânge și au nevoie de un aport artificial de insulină pentru tot restul vieții.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 se manifestă din două motive: când organismul produce un nivel insuficient de insulină sau când celulele corpului nu reacționează la insulina produsă. Boala este mai puțin severă decât diabetul de tip 1, dar simptomele se pot agrava în timp dacă nu este tratată.

Diabetul de tip 2 apare în special la persoanele supraponderale deoarece nivelul de insulină produsă nu este suficient pentru a echilibra nivelul glicemiei.

Diabet gestațional

Diabetul gestațional se manifestă doar în cazul femeilor însărcinate din cauza nivelului crescut de glucoză din sânge. Astfel, insulina produsă de organism nu mai funcționează eficient. Acest tip de diabet se dezvoltă în al doilea trimestru de sarcină, dar se vindecă după naștere.

În cazul femeilor deja diagnosticate cu diabet înainte de începerea sarcinii, există riscul transmiterii afecțiunii și la făt.

Diagnostic

Diagnosticul în cazul diabetului este stabilit în urma unui proces simplu. Se începe cu anamneza, o discuție preliminară între pacient și medicul diabetolog. Urmează o serie de teste pentru a confirma sau infirma boala: teste de glucoză din sânge și glicemia a jeun sau glicemia serică, efectuate în zile diferite pentru un diagnostic exact.

Tratament

Tratamentul recomandat de medicul diabetolog diferă în funcție de tipul de diabet și cazul fiecărui pacient în parte. Pentru pacienții cu diabet de tip 1 sunt necesare injecții de insulină, dar și medicamente administrate pe cale orală, față de pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 care pot primi exclusiv medicație pe cale orală. De asemenea, diabetologul va include și un control al nivelului de glucoză din sânge, al colesterolului și al tensiunii arteriale.

Măsuri eficiente pentru prevenirea diabetului

Prevenirea diabetului se poate face adoptând un stil de viață sănătos, în care pacientul să mențină un program riguros al meselor, cu evitarea sedentarismului, a dulciurilor și a produselor bogate în grăsimi. Totodată, pacientul trebuie să-și monitorizeze periodic nivelul de glucoză din sânge, tensiunea arterială sau colesterolul.

Când ar trebui să apelezi la un medic diabetolog

O consultație la medicul diabetolog este recomandată încă din momentul în care sunt identificate simptomele specifice bolii. Printre simptomele diabetului se numără setea constantă, mâncărime, vedere încețoșată, pierderi în greutate inexplicabile, epuizarea și urinările frecvente.

Consultația oferă pacienților un diagnostic, urmat de o serie de teste de laborator și un plan de tratament. Pentru diabetici va fi important managementul stilului de viață și planul de nutriție propus de medicul nutriționist.

Consulturi interdisciplinare

La Enayati Medical City puteți opta pentru un consult interdisciplinar pentru a vă gestiona mai bine afecțiunea. Specialitățile Cardiologie, Neurologie, Oftalmologie, Nefrologie și Endocrinologie vin în întâmpinarea pacienților cu o echipă de medici dedicați abordării interdisciplinare în vederea stabilirii traseului medical cel mai eficient.