Blog

Urticaria vs dermatita de frig: cauze, simptome, opțiuni de tratament și metode de prevenire

Expunerea la temperaturi scăzute și vânt poate declanșa un număr de afecțiuni ale pielii, cele mai cunoscute fiind urticaria și dermatita de frig. Chiar dacă ambele sunt asociate cu frigul și pot avea simptome ușor de confundat, mecanismele și opțiunile de tratament sunt diferite. Descoperă din acest articol care este diferența dintre cele două afecțiuni, ce le cauzează, cum se diagnostichează, precum și metodele de tratament și prevenire.

Ce este urticaria la frig?

Urticaria la frig este o afecțiune a pielii care apare ca o reacție alergică la temperaturi scăzute. De aceea, mai este numită și alergie la frig. Poate provoca simptome pe întregul corp, nu doar pe zonele expuse la frig.

Cauze și factori de risc pentru alergia la frig

Alergia la frig este declanșată de expunerea la temperaturi scăzute. Cauza exactă a urticariei nu este complet înțeleasă, însă se știe că frigul determină eliberarea de histamine în corp, care provoacă reacții alergice. Unele forme ale afecțiunii pot fi ereditare, ceea ce înseamnă că, dacă părinții suferă de urticarie la frig, și urmașii o pot „moșteni”.

Factorii de risc pentru alergia la frig includ:

  • vârsta: afectează cel mai des adulții tineri
  • moștenirea genetică: alergia poate fi moștenită în familie
  • afecțiuni medicale subiacente: hepatită și cancer
  • anumite infecții virale

Ce este dermatita de frig?

Dermatita de frig este o afecțiune cutanată care apare atunci când pielea este expusă la temperaturi scăzute. Afectează în general zonele expuse ale corpului (fața, mâinile și urechile), în timpul iernii sau în condiții de vânt puternic.

Cauze și factori de risc pentru dermatită de frig

Dermatita de frig este cauzată de expunerea prelungită la temperaturi scăzute, vânt puternic și umiditate scăzută. Toate acestea afectează bariera naturală de protecție a pielii și determină pierderea hidratării. Drept urmare, pielea devine mai vulnerabilă.

Factorii de risc pentru dermatita de frig includ:

  • expunerea fără protecție la frig și vânt
  • schimbări bruște de temperatură: trecerea de la un mediu cald la unul rece
  • uscarea excesivă a pielii din cauza aerului rece și uscat
  • pielea sensibilă sau predispusă la uscăciune
  • activități în aer liber, în condiții de frig 

Simptome

Multe persoane confundă alergia la frig și dermatita de frig având în vedere că ambele sunt declanșate de expunerea la temperaturi scăzute și pot avea simptome similare. La prima vedere, diferențierea lor poate fi dificilă pentru că provoacă roșeață, mâncărime și iritație. Totuși, există anumite simptome care nu sunt comune.

Alergia la frig

Experimentezi erupții cutanate roșii și umflate (urticarie) pe piele, în special pe zonele expuse la frig? Atunci e posibil să suferi de alergie la frig. Simptomele pot apărea imediat sau la câteva minute după expunere. De asemenea, poți experimenta senzație de arsură, mâncărime intensă sau umflături la nivelul mâinilor și buzelor. În cazuri severe, similar cu orice tip de alergie, urticaria la frig poate provoca simptome sistemice: dificultăți de respirație, palpitații, scădere bruscă a tensiunii arteriale, leșin sau șoc anafilactic. Acestea apar de obicei după expunerea la apă rece.

Dermatita de frig

Dermatita de frig se manifestă prin uscăciune severă a pielii, roșeață, mâncărime și, în unele cazuri, descuamare sau crăpături dureroase. În general, zonele afectate sunt mâinile, fața și urechile, adică părțile corpului expuse cel mai mult la frig sau vânt puternic. De regulă, simptomele apar treptat, pe măsură ce bariera pielii este afectată, și se pot agrava dacă expunerea continuă sau nu se administrează niciun tratament. Mai mult, există riscul de infecții din cauza din cauza fisurilor apărute în bariera cutanată, dacă nu se menține o igienă corespunzătoare.

Metode de diagnostic

Așa cum am arătat mai sus, urticaria și dermatita au mecanisme diferite, motiv pentru care și tratamentele sunt diferite. De aceea, este important să te adresezi unui medic pentru a primi un diagnostic corect și recomandări personalizate. 

Începe prin a-ți face o programare la secția de dermatologie a policlinicii Enayati Medical City. În cadrul consultației, medicul îți va face o anamneză completă, în cadrul căreia vei descrie simptomele și condițiile în care acestea apar. În urma unei evaluări clinice detaliate, specialistul îți poate pune diagnosticul sau te poate recomanda pentru investigații suplimentare.

Pentru diagnosticarea urticariei la frig, dermatologul poate efectua un test de stimulare la frig. Acesta presupune aplicarea unui cub de gheață pe piele timp de câteva minute pentru a observa dacă apare o reacție cutanată. Dacă apare o erupție în zona expusă la gheață, diagnosticul este confirmat. 

Totuși, simptomele pot fi legate de o altă alergie. De aceea, poate fi util să îți faci o programare la alergologie. Medicul alergolog poate efectua teste suplimentare pentru a exclude alte alergii similare, cum ar fi reacțiile la produse de curățenie, cosmetice sau alimente. 

În cazul dermatitei de frig, există situații în care poate fi consultat și un cardiolog. Dermatita de frig este frecventă la persoanele cu circulație periferică deficitară, iar pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt mai vulnerabili la efectele frigului. Drept urmare, în cadrul unei consultații la cardiologie pot fi evaluate riscurile asociate, iar medicul poate recomanda măsuri de protecție adecvate.

Opțiuni de tratament

În cazul urticariei la frig, tratamentul se concentrează pe prevenirea și gestionarea simptomelor. Medicamente antihistaminice blochează eliberarea histaminelor, astfel că reduc simptomele alergiei. Pentru cazurile severe, atunci când antihistaminicele nu funcționează, pot fi recomandate anumite medicamente folosite pentru astm. De asemenea, în caz de reacții alergice severe, se recomandă epinefrina. Un autoinjector cu epinefrină (EpiPen) poate fi necesar pentru a preveni șocul anafilactic. Drept urmare, chiar dacă poate părea mai simplu să cauți recomandări pentru alergia la frig pe un forum online, este important să te adresezi unui medic pentru a primi tratamentul potrivit.

Cât despre dermatita de la frig, tratamentul se concentrează pe protejarea și refacerea barierei pielii. Medicul îți poate prescrie o cremă cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și mâncărimea asociate cu afecțiunea. În același timp, trebuie să folosești o cremă grasă, puternic hidratantă, pentru a preveni uscarea excesivă. Produsele cu uree sau acid lactic pot ajuta la refacerea barierei cutanate. În caz de mâncărime intensă, se pot prescrie și antihistaminice.

Important de menționat este că bariera pielii se reface în aproximativ 20 de zile. În această perioadă, pielea trebuie protejată în continuare de temperatura scăzută și vânt. Chiar dacă folosești tratamentul prescris de medic, expunerea neprotejată la factorii de risc va continua să afecteze sănătatea pielii. 

Tratament naturist 

Tratamentul medicamentos poate fi completat de opțiuni naturale, însă nu trebuie înlocuit de acestea. Pentru dermatita și alergia la frig, tratamentul naturist pe care îl poți lua în considerare sunt băile calde cu ovăz. Se folosește făină de ovăz (numită și ovăz coloidal) sau fulgi de ovăz mărunțiți la blender. Umple un castron încăpător cu apă călduță (nu fierbinte) și dizolvă 2-3 linguri de ovăz în ea. Apoi, scufundă-ți mâinile în castron și lasă-le acolo 10-15 minute. La final, clătește pielea cu apă curată și usucă-te ușor prin tamponare, nu frecare.

Metode de prevenire

Prevenirea urticariei și dermatitei de frig implică protejarea pielii și evitarea factorilor declanșatori specifici. Pentru început, este deosebit de important să protejezi pielea la temperaturi scăzute. Poartă haine groase și nu uita de mănuși, eșarfă și căciulă sau bentiță ori căști pentru urechi. 

Înainte de expunerea la frig, medicul poate recomanda administrarea de antihistaminice pentru a preveni reacțiile alergice. Aceste medicamente pot fi prescrise și în cazul dermatitei de frig. 

De asemenea, aplică o cremă emolientă înainte și după expunerea la frig pentru a menține sănătatea pielii. Ține crema la îndemână (pe birou, în geantă etc) pentru a o putea reaplica după ce te speli pe mâini. În același timp, evită săpunurile dure care curăță în exces pielea, precum și pe cele cu parfum. Nu folosi geluri dezinfectante de mâini pe bază de alcool decât dacă nu ai la dispoziție săpun și încearcă să le aplici doar pe palme.

În caz de alergie, evită contactul cu apă rece sau consumul de băuturi foarte reci. Acestea pot declanșa simptome severe, motiv pentru care trebuie evitate. Dacă mergi la înot, testează apa cu mâna pentru a vedea dacă provoacă o reacție.

Nu în ultimul rând, ia în considerare utilizarea unui umidificator pentru locuință. Acesta menține umiditatea aerului în sezonul rece și previne uscarea pielii. În timpul verii, evită să setezi aerul condiționat pe o temperatură prea scăzută și nu petrece mult timp exact în dreptul lui.

În concluzie, atât alergia, cât și dermatita de frig sunt declanșate de expunerea la frig, însă sunt afecțiuni cu mecanisme, simptome și tratamente diferite. Urticaria la frig este o reacție alergică care implică sistemul imunitar, in timp ce dermatita este o iritație a pielii cauzată de uscarea și deteriorarea barierei cutanate. Dacă suspectezi că suferi de una dintre aceste afecțiuni, este important să consulți un medic specialist pentru un diagnostic și un plan de tratament adecvate. 

Ai nevoie de un #SuperMedic? Vino în Enayati Medical City!

Sună acum la 021 9362 sau completează formularul de contact.

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu trebuie folosit pentru a înlocui sfaturile medicale profesioniste. Tratamentul și prevenția urticariei și dermatitei de frig pot varia în funcție de fiecare individ. Este important să discuți cu un medic dermatolog înainte de a începe orice tratament.

Surse:

  • “Cold Urticaria: What It Is, Symptoms, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24629-cold-urticaria. Accesat la 11 septembrie 2024.
  • “What Is Cold Urticaria?” WebMD, 2022, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-cold-urticaria. Accesat la 11 septembrie 2024.
  • “Eczema and the Cold.” NIH MedlinePlus Magazine, 2022, magazine.medlineplus.gov/article/eczema-and-the-cold. Accesat la 11 septembrie 2024.
  • ‌“Cold Urticaria-Cold Urticaria – Symptoms & Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-urticaria/symptoms-causes/syc-20371046. Accesat la 11 septembrie 2024.
  • “Diagnosing and Treating a Winter Rash.” Healthline, 2016, www.healthline.com/health/skin-disorders/winter-rash. Accesat la 11 septembrie 2024.

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact