Blog

Uitarea la vârstnic: de la normal la patologic

Ce este uitarea?

Uitarea este procesul prin care o persoană pierde informații sau amintiri din memoria sa.  Medicii afirmă faptul că uitarea este unul dintre simptomele cele mai întâlnite atât la persoanele adulte tinere, cât și la persoanele de vârsta a III-a.

Uitarea este o parte naturală a procesului de memorare, deoarece creierul nu poate păstra toate informațiile pe care le-am învățat de-a lungul vieții. Există diferite tipuri de uitare, precum uitarea a ceea ce s-a întâmplat (uitarea evenimentelor), uitarea unui nume sau a unei date importante (uitarea informațiilor specifice), sau uitarea unor abilități sau cunoștințe (uitarea abilităților).

Uitarea patologică, cu o frecvență ce împiedică desfășurarea activităților de zi cu zi, poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi îmbătrânirea, stresul, oboseala, o leziune a creierului sau o boală, cum ar fi boala Alzheimer sau orice alt tip de demență. În anumite cazuri uitarea este un simptom ce nu intră în sfera normalității, ea ascunzând în spate un deficit cognitiv lejer, o patologie curabilă și reversibilă.

Ce este deficitul cognitiv ușor și cum se manifestă?

 

Deficitul cognitiv ușor este o afecțiune în care o persoană are probleme cu procesele cognitive (gândirea, memoria, emoțiile, atenția, etc.), dar la o evaluare cognitivă de specialitate aceste probleme nu sunt considerate suficient de severe pentru ca persoana în cauză să fie diagnosticată cu demență cerebrală.

Simptomele deficitului cognitiv ușor sunt reprezentate de afectarea funcțiilor cerebrale ce permit îndeplinirea oricărei sarcini sau activități. Acestea pot fi:

  1. Probleme de memorie – o persoană poate uita evenimente recente sau să aibă dificultăți în a-și aminti numele unor persoane sau obiecte familiare.
  2. Dificultăți în luarea deciziilor – persoana poate găsi mai dificil să ia decizii importante sau poate să ia decizii mai puțin bune decât în mod normal.
  3. Dificultăți în învățare – o persoană poate găsi mai dificil să învețe lucruri noi sau să-și îmbunătățească abilitățile cognitive.
  4. Probleme în organizarea și planificarea activităților – persoana poate avea dificultăți în a-și gestiona timpul și sarcinile în mod eficient sau în a planifica activitățile zilnice.
  5. Schimbări în personalitate sau comportament – o persoană poate deveni mai iritabilă sau poate avea mai puțină motivație decât în mod normal.

Deficitul cognitiv ușor, prin simptomul său principal – uitarea – este considerat în lumea medicală drept starea premergătoare, stadiul de tranziție sau precursorul demenței cerebrale. Boala Alzheimer, demența vasculară, demența mixtă fronto-temporală, în stadiile lor incipiente, de debut, pot avea ca simptom principal uitarea. Deseori, pacientul nu observă frecvența cu care se manifestă uitarea și nici amploarea consecințelor asociate acestui proces patologic, cei din jur, familia și prietenii fiind cei care trag un semnal de alarmă, convingând pacientul să se prezinte la medic pentru un consult de specialitate. Pentru a diagnostica deficitul cognitiv lejer, se recomandă atât tinerilor, cât și vârstnicilor, evaluarea geriatrică standardizată.

Cum se diagnostichează uitarea patologică?

Evaluarea standardizată pentru deficitul cognitiv ușor este compusă dintr-o serie de teste clinice realizate de un medic specialist  psihiatru sau un neuropsiholog. Această evaluare are scopul de a evalua procesele cognitive și de a identifica semnele și simptomele unui deficit cognitiv ușor.

Această evaluare standardizată include de obicei teste de memorie, atenție, procesare a limbajului, abilități de gândire abstractă, etc. Aceste teste sunt standardizate și calibrate pentru a oferi o măsură precisă a performanței cognitive a pacientului. Evaluarea poate dura câteva ore și include o discuție cu pacientul cu privire la simptomele, istoricul medical și istoricul familial ale acestuia. Scopul acestei evaluări este  de a identifica simptomele pacientului și gradul de severitate ale acestora, precum și de a identifica cauzele subiacente.

Rezultatele evaluării sunt utilizate pentru a ajuta la dezvoltarea unui plan de tratament personalizat pentru pacientul cu deficit cognitiv ușor sau pentru a demara în continuare o altă serie de investigații cu scopul de a exclude sau de a diagnostica o patologie cerebrală. Dacă suspicionează un stadiu de predemență, medicul va recomanda suplimentar teste imagistice și analiza unor biomarkeri specifici.

Diagnosticul unui deficit cognitiv lejer  sau a unei demențe în stadiul incipient necesită analiza cazului în cadrul unei echipe multidisciplinare. Medicul geriatru, împreună cu medicul psihiatru, cardiolog și psihologul vor analiza testele neuropsihice, imagistice și de laborator pentru a stabili un diagnostic de certitudine și bineînțeles un plan de tratament optimizat.

Cum se tratează deficitul cognitiv ușor?

În funcție de starea de sănătate și de particularitățile pacientului, deficitul cognitiv ușor (uitarea) se poate aborda printr-o serie de intervenții medicale sau intervenții asupra stilului de viață. Terapia farmacologică include administrarea de medicamente care pot îmbunătăți memoria și procesele cognitive, dar cel mai frecvent se recomandă terapii ocupaționale sau de comunicare, precum și schimbarea stilului de viață. Deficitul cognitiv lejer pate fi provocat de o serie de deficiențe de vitamine (vitamina B1, B2) și poate fi tratat prin simpla substituție a acestora.

Practicarea de exerciții fizice regulate și activități care stimulează crearea de noi conexiuni neuronale (jocuri de societate, jocuri de memorie, activități creative, pictura, dans etc.) și folosirea tehnicilor de organizare și prioritizare a activităților zilnice sunt tehnici care s-au dovedit a fi eficiente pentru ameliorarea deficitului cognitiv ușor. De asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație sănătoasă, un somn adecvat și evitarea consumului de alcool și tutun, poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

Managementul uitării la vârstnic în cadrul Enayati Hospital

Enayati Medical City este un Oraș Medical cu suflet, primul ecosistem medical din România, ce oferă servicii medicale într-o atmosferă caldă, unde calitatea vieții este pusă în centrul îngrijirilor acordate pacientului. Enayati Medical City este un complex ce ridică standardele actuale prin integrarea armonioasă a două spitale, împreună cu un centru rezidențial premium pentru seniori.

În Secția de Geriatrie-Gerontologie din cadrul Enayati Hospital, pacienții primesc îndrumare și asistență medicală pe termen lung în ceea ce privește tratamentul și monitorizarea bolilor cronice specifice îmbătrânirii, precum bolile de memorie (boala Alzheimer,  demența vasculară etc.). Aici, seniorii sunt abordați  personalizat, în funcție de problemele de sănătate ce apar odată cu vârsta, de factorii de mediu, antecedente personale și preferințe. Medicina geriatrică și gerontologia se concentrează pe prevenția, diagnosticul şi tratamentul bolilor specifice seniorilor, pentru ca aceștia să își mențină independența funcțională și starea de bine cât mai mult timp.

Sursă poză: https://www.forbes.com/health