Blog

Ce este steriletul și cum se montează

sterilet

O sarcină poate fi combătută prin mai multe metode contraceptive, iar una dintre cele mai sigure opțiuni este steriletul. Dispozitivul intrauterin, denumit și DIU, poate fi integrat în uterul pacientei, rezultatele fiind sigure.

Ce este steriletul?

Steriletul este un dispozitiv intrauterin de dimensiuni mici, în forma literei „T”, fiind învelit în cupru sau pe bază de hormoni. Aparatul poate fi montat în interiorul uterului și are scopul de a preveni sarcina. 

Dispozitivul intrauterin a devenit o metodă contraceptivă din ce în ce mai folosită de femei, întrucât riscurile și complicațiile sunt minime. 

Montarea unui sterilet (sau, pe scurt, DIU) poate fi realizată doar de medicul ginecolog. Procesul durează în jur de 5 minute sub anestezie locală. De obicei, cel mai oportun moment pentru a fi introdus este în ultimele zile de menstruație, când colul uterin devine dilatat.

Cum arată un sterilet

Un astfel de dispozitiv are, de regulă, forma literei „T”, însă pentru că uterele diferă în formă și dimensiuni, producătorii au inovat în ultimii ani prin lansarea unor modele în formă de „U” (numit și sterilet-ancoră), în formă de „S” dublu, sferic sau cilindric sau, mai nou, în formă de bilă.

Tipuri de sterilet

Steriletul poate fi încadrat în 2 categorii: sterilet din cupru și sterilet hormonal. Ambele au un efect garantat, însă cu avantaje și dezavantaje diferite, în funcție de organismul fiecărei paciente.

Sterilet hormonal

Steriletul hormonal (sau pe bază de hormoni) are rolul de a elibera hormonul numit „progestin”. Efectele sale sunt similare cu cele ale progesteronului, găsit în numeroase pilule contraceptive. 

Steriletul hormonal oferă o protecție garantată între trei și cinci ani, având rolul de a îngusta mucusul cervical, ceea ce face dificilă pătrunderea spermatozoizilor în uter. 

Printre avantajele steriletului pe bază de hormoni se numără:

– Eficiența de 99% pentru a evita o sarcină nedorită;

– Reglează volumul menstruației și ameliorează crampele;

– Previne anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul endometrial;

– Nu afectează fertilitatea pacientei;

– Nu influențează contactul sexual între parteneri.

Ce dezavantaje implică steriletul: 

– Nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală;

– Dureri de cap;

– Greață;

– Acnee;

– Sensibilitate la nivelul sânilor;

– Poate provoca sângerări între menstruații.

Sterilet Mirena

Steriletul Mirena are forma literei „T”, adaptându-se foarte ușor la forma uterului. După ce a fost implantat, steriletul va elibera levonorgestrel (medicament hormonal) în interiorul cavității uterine. Substanța se regăsește în părțile laterale ale dispozitivului, având rolul de a inhiba ovulația, îngroșa mucusul cervical și de a modifica endometrul.

Mirena se mai folosește și pentru a trata diferite afecțiuni ginecologice, precum menoragiile (sângerări menstruale excesive). Astfel, fluxul menstrual se reduce considerabil după trei luni, iar în cazul unor paciente menstruația se oprește.

Cea mai bună perioadă pentru a implanta un sterilet Mirena este în zilele 3-5 ale ciclului menstrual. Acest dispozitiv poate avea și efecte adverse precum amenoreea, nervozitate, sângerări uterine prelungite, chisturi ovariene, greață sau cefalee.

Sterilet Jaydess

Un alt sterilet pe bază de hormoni este Jaydess. Acesta are tot forma literei „T” și  dimensiuni reduse (între 28 mm și 30 mm), eliberând cantități mici de levonorgestrel în uter. Spre deosebire de steriletul Mirena, Jaydess produce o cantitate mai mică de levonorgestrel și necesită înlocuire după trei ani.

Rolul lui Jaydess este asemănător cu al steriletului Mirena: inhibă ovulația, îngroașă mucusul cervical și modifică endometrul. Printre afectele adverse ale dispozitivului se numără amenoreea, stări depresive, nervozitate, sângerări uterine prelungite, chisturi ovariene, greață sau cefalee.

Sterilet din cupru

Steriletul din cupru, la fel ca cel pe bază de hormoni, este tot un dispozitiv în forma literei „T”, având cuplat un fir de cupru în jurul său. Cel mai important rol îl joacă firul de cupru, întrucât acționează ca un spermicid în interiorul uterului, prevenind astfel implantarea ovulelor fertilizate.

Avantaje:

– Are eficiență de 99% timp de trei până la zece ani de la montare;

– Nu influențează greutatea corporală;

– Nu este asociat vreunui tip de cancer;

– Nu afectează fertilitatea;

– Poate fi utilizat și în timp ce pacienta alăptează;

– Nu influențează contactul sexual între parteneri;

– Poate fi utilizat în termen de cinci zile de la ultimul contact sexual neprotejat.

Dezavantaje:

– Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală;

– Alergie la cupru;

– Efecte secundare după două sau trei luni de la implantare, cum ar fi crampe sau menstruații mai abundente;

– Poate provoca boala Wilson.

Sterilet cu fir de aur

Steriletul cu fir de aur este un dispozitiv care are forma literei „Y”, fiind alcătuit dintr-o structură de polietilenă, în timp ce pe axa verticală se află înfășurat un fir de cupru cu nucleu de aur. Durata de viață a unui sterilet este între trei și cinci ani, iar printre beneficiile sale se numără sistemul special de inserție care ajută la evitarea unei sarcini.

Sterilet cu fir de argint

Steriletul cu fir de argint are, de asemenea, forma literei „Y”, iar pe axa verticală se află înfășurat un fir de cupru cu nucleu de argint. Datorită sistemului de introducere de tip mobil, dispozitivul poate fi amplasat corect în uter și va evita sarcina. Durata de viață, la fel ca în cazul celorlalte sterilete, este între trei și cinci ani.

Prețul steriletului diferă în funcție de tipul ales și locația de unde este achiziționat. 

Cum se montează un sterilet

Montarea steriletului se face de către medicul ginecolog în urma unui proces destul de simplu. Mai întâi se vor efectua o serie de teste pentru a determina dacă organismul pacientei permite procedura. Pot fi recomandate teste precum Babeș-Papanicolau, de secreție vaginală, test Chlamydia, test de sarcină sau ecografie.

Pentru inserarea dispozitivului este necesară realizarea unei anestezii locale. Medicul va aplica un specul vaginal pentru a observa colul uterin și orificiul. Urmează ca vulva și vaginul să fie sterilizate, apoi se introduce steriletul în cavitatea uterină prin orificiul și canalul colului uterin. 

Recomandări după montarea steriletului

După ce a fost montat sterilet în uter, recomandarea este ca pacienta să fie însoțită după ce a părăsit clinica, iar condusul este interzis.

Montarea steriletului poate provoca dureri ușoare pe parcursul a câtorva zile de la procedură. Se recomandă odihnă prelungită, iar dacă durerile persistă, pacienta trebuie să se prezinte la un control la medicul ginecolog.

Cum se extrage steriletul

Steriletul se va extrage la solicitarea pacientei, în cazul în care dorește să rămână însărcinată sau atunci când dispozitivul a expirat. Extracția este una mai puțin dureroasă decât montarea lui. 

Medicul ginecolog va folosi un speculum pentru a separa pereții vaginului, după care va urma un proces simplu. Mai întâi va căuta firele steriletului, apoi va utiliza o pensă pentru a prinde și extrage firele. Urmează ca „brațele” flexibile ale steriletului să alunece prin colul uterin, urmând ca extracția să fie încheiată. Procedura durează în jur 5 minute.

Avantajele montării steriletului

– Poate fi folosit pentru o perioadă mai lungă de timp;

– Este mai avantajos din punct de vedere financiar, întrucât nu necesită administrarea zilnică sau lunară a unor medicamente contraceptive;

– Steriletul acționează la nivelul local, în uter, și nu afectează organismul;

– Nu afectează greutatea corporală;

– Are o rată de succes de 99% și poate fi păstrat între trei și cinci ani, în funcție de dispozitiv.

Dezavantajele montării steriletului

– Modificări în cantitatea și regularitatea ciclului menstrual (menstruații abundente);

– Steriletul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală;

– Pot apărea sângerări între menstruații;

– Steriletul poate fi expulzat din uter (se întâmplă rar);

– Poate provoca boala inflamatorie pelviană.

Complicațiile montării unui sterilet

Montarea unui sterilet presupune și anumite complicații care duc la reacții adverse precum sângerări neregulate timp de câteva luni, menstruații mai ușoare, scurte sau total absente, dureri de cap, greață, sensibilitate la nivelul sânilor sau acnee.

În anumite cazuri pot exista și reacții adverse rare precum expulzarea steriletului din uter sau boala inflamatorie pelviană.

Prețul unui sterilet

La Enayati Medical City prețul montării unui sterilet costă între 350 de lei și 400 de lei. În ceea ce privește extragerea, costul oscilează între 240 de lei și 270 de lei.

FAQ

Q: Poți rămâne însărcinată cu sterilet?

A: Steriletul este un dispozitiv care să evite o sarcină nedorită, având o eficacitate de 99%.

Q: La cât timp poți avea contact sexual după montarea steriletului?

A: Contactul sexual se poate realiza după 14 zile de la montarea steriletului.

Q: Ce se întâmplă dacă expiră steriletul?

A: În cazul în care expiră steriletul, va trebui să mergeți la un medic ginecolog pentru a-l extrage din uter.

Surse: webmd.com, mayoclinic.org, nhs.uk, healthline.com