Blog

Recuperarea oncologică – tratament suportiv pentru bunăstarea pacientului

Cancerul este un diagnostic nefast, care îți schimbă viața. Comunicarea cu pacientul bolnav de cancer și familia acestuia și gestionarea optimă a durerii sunt elemente esențiale ce stau la baza motivației pacientului de a continua planul de tratament potențial curativ și planul de recuperare terapeutică oncologică.

Recuperarea oncologică este un program medical personalizat, construit în jurul nevoilor pacientului diagnosticat cu cancer. Pentru a reduce impactul diagnosticului oncologic și pentru a minimiza efectele secundare ale procedurilor terapeutice anticanceroase (intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie etc.), programele de recuperare oncologică se bazează pe preferințele, problemele și nevoile urgente ale pacientului.

Pentru pacienții oncologici, ghidurile de bune practici medicale internaționale susțin că pacientul trebuie ajutat să nu piardă din vedere scopul final al tratamentului, acela de posibilă vindecare și de reluare a vieții, așa cum o știa el înainte de primirea diagnosticului.

Recuperarea medicală oncologică implică muncă de echipă. Echipa dedicată tratamentului suportiv este formată din medici specializați în managementul simptomelor cauzate de cancer și de tratamentul anticanceros, asistenți medicali, asistenți social, psihoterapeuți și consilieri spirituali, cu scopul de a oferi pacientului un tratament personalizat. Toți își centrează atenția către pacient, către identificarea nevoilor acestuia și către rezolvarea acestora. Echipa medicală se îngrijește zilnic ca pacientul să fie optimist și motivat pe toată durata tratamentului.

Pacienții diagnosticați cu cancer trăiesc zilnic cu frica de durere. Durerea cronică oncologică poate fi tratată și gestionată cu succes cu ajutorul programelor de recuperare oncologică, iar lupta pacientului împotriva cancerului crește șansa dacă acesta dobândește încă de la inițierea tratamentului un status optimist, plin de speranță și încredere. În acest sens, un program de recuperare oncologică desfășurat alături de o echipă medicală specializată în tratamentul suportiv poate ajuta pacienții oncologici să înțeleagă mult mai bine diagnosticul și tratamentele ulterioare, recăpătând încrederea în sine și în cei din jur.

Programele de recuperare oncologică sunt acordate doar de personal medical certificat. La Enayati Hospital specialiștii în recuperare oncologică lucrează cu pacientul atât în perioada de efectuare a tratamentului, cât și în perioada de remisie, însoțindu-l îndeaproape pe tot parcursul medical. Astfel, pacientul va fi ghidat către cele mai bune opțiuni terapeutice și va beneficia de cele mai bune experiențe medicale (consultații, investigații și tratamente suportive), toate sub același acoperiș, fără a fi nevoie să se deplaseze în alte centre medicale.

În Enayati Medical City pacienții diagnosticați cu boli oncologice pot beneficia de o gamă completă de servicii medicale datorită infrastructurii moderne care permite atât diagnosticul de certitudine și tratamentul specializat, cât și procesul de recuperare medicală.

Programul adaptat de recuperare oncologică include:

  • Consultații pluridisciplinare în specialități conexe patologiei oncologice
  • Discuții despre boala și evoluția acesteia
  • Înțelegerea procesului terapeutic
  • Ședințe de consiliere psihoterapeutică pentru consolidarea încrederii în procesul terapeutic
  • Programe  adaptate de kinetoterapie și fizioterapie pentru stimularea tonusului fizic
  • Programe specializate de reducere a durerii cronice
  • Îngrijiri paliative personalizate.

Enayati Hospital a fost gândit ca parte integrantă din Enayati Medical City pentru ca pacienții cu afecțiuni oncologice să poată beneficia sub același acoperiș de îngrijiri medicale specializate, la standarde internaționale. Din grijă pentru pacienți, Enayati Hospital abordează pacientul ca un tot unitar, într-o manieră holistică, și le oferă servicii medicale la cel mai înalt nivel profesional.

Sursa poza: https://parkviewseniorlivingtn.com/