Genunchiul este o zonă anatomică foarte frecvent expusă traumatismelor și accidentelor, mai frecvent comparativ cu alte articulații din corp (șoldul sau umărul). Articulația genunchiului nu este protejată la fel de bine de către structurile anatomice din jur (mușchi, ligamente) și este supus permanent unor forțe mecanice și de tracțiune, fiind implicat în toate activitățile fizice de zi cu zi – mers, alergat, urcat de scări, dar mai ales stat în picioare pentru un timp îndelungat.
Genunchiul poate fi traumatizat în timpul activităților cotidiene sau sportive printr-o varietate de moduri, inclusiv:
- Traumatisme directe: lovirea genunchiului cu forță de un obiect dur poate provoca leziuni ale oaselor, ligamentelor, tendoanelor și mușchilor care acoperă genunchiul.
- Hiperextensia: îndoirea forțată în spate a genunchiului poate provoca leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația.
- Rotirea sau torsiunea forțată: o mișcare bruscă de rotație a genunchiului poate provoca leziuni ale ligamentelor și cartilajului din interiorul genunchiului.
- Utilizare excesivă: practicarea de sporturi, în lipsa unei pregătiri prealabile și a încălzirii cuprinzătoare – alergare, mers în drumeție, sărituri sau alte activități fizice susținute pentru un timp îndelungat pot provoca leziuni ale tendoanelor și supraîncărcarea genunchiului.
Stilul de viață actual al multora dintre noi este considerat a fi unul activ, în care practicarea de activități sportive este o modalitate obișnuită de a ne petrece timpul. Activitățile care predispun articulația genunchiului la o serie de traumatisme și accidente sunt:
- sporturile de contact sau de echipă – cele care implică mișcări bruste ale genunchiului (cum ar fi fotbalul sau baschetul)
- sporturile de iarna – ski alpin, snowboarding, patinaj artistic, hockey pe gheață, etc.
Care sunt simptomele unui traumatism la nivelul genunchiului?
Atunci când o persoană suferă un accident sau un traumatism la nivelul articulației genunchiului, durerea este simptomul principal. Traumatismele grave provoacă de obicei inflamația genunchiului, acesta devenind mai puțin mobil și foarte sensibil la atingere. Mai mult, la încercarea de mobilizare a genunchiului se pot auzi o serie de zgomote (cracmente) ce pot indica leziuni ale meniscului, ligamentelor sau chiar a oaselor. În astfel de cazuri se recomandă prezentarea imediată la camera de gardă sau la medicul specialist ortoped sau de recuperare.
Traumatismele ușoare, precum căderile în timpul practicării de activități sportive, afectează clinic și mai puțin funcțional. După o perioadă de timp sau chiar imediat, pacientul poate sesiza probleme în timpul mersului, la îndoirea sau la întinderea membrului inferior (aplecare, ghemuire, ridicare din genuflexiune), apariția de durere, instabilitate, slăbiciune sau pierderea echilibrului.
Durerea și instabilitatea articulației genunchiului la mobilizare și în timpul efectuării unor mișcări simple se datorează leziunilor apărute la nivelul ligamentelor, meniscului, oaselor, tendoanelor sau cartilajului articular. Traumatismele de diferite cauze pot provoca rupturi de ligamente, cu pierderea stabilității genunchiului, fisurarea sau ruptura meniscului, capetelor osoase (femur, tibie, peroneu) cu apariția durerii și a inflamației, întinderi sau rupturi parțiale/fibrilare ale tendoanelor, structurile care leagă mușchii de oase sau zdrobirea și fisurarea cartilajului articular, cu apariția durerii și a zgomotelor intraarticulare.
Programe de recuperare medicală pentru genunchi
Recuperarea medicală (sau medicină fizică și de reabilitare) este o ramură a medicinei care se concentrează pe evaluarea, tratarea și managementul afecțiunilor locomotorii care alterează funcționalitatea globală, mișcarea și calitatea vieții pacientului.
Specialiștii în recuperare medicală tratează pacienți cu diverse afecțiuni, cum ar fi afecțiuni musculo-scheletale, traumatisme survenite în urma unor accidente rutiere, casnice sau sportive. Specialiștii în recuperare medicală lucrează în echipă cu alți profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi medicii chirurgi, neurologi și ortopezi, pentru a oferi pacienților o abordare integrată și personalizată a tratamentului.
Recuperarea medicală pentru afectările genunchiului se recomandă în toate condițiile privind atingerea articulației, indiferent de amploarea lor, inclusiv post-operator (operații de reparare sau de protezare a structurilor anatomice). Este indicat ca înainte de a începe o activitate sportivă cu intensitate medie, să se aplice un program de pregătire pentru genunchi și musculatura care îi protejează.
Programele de recuperare medicală se recomandă pentru traumatismele genunchiului cu scopul de a recăpăta funcționalitatea genunchiului. Recuperarea fizical-kinetică presupune efectuarea unor proceduri care ar trebui să reducă în primul rând durerea, simptomul principal care îl deranjează pe pacient, și mai apoi să reducă inflamația și să restabilească funcția normală a articulației genunchiului.
Programul de recuperare pentru traumatismele și leziunile mici, incipiente de la nivelul genunchiului poate include o serie de terapii fizice pentru a ajuta la ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și a funcției genunchiului. Procedurile fizice de recuperare care se pot aplica pentru tratamentul traumatismelor de la nivelul genunchiului includ:
- Terapia de mobilizare și masaj terapeutic: această tehnică implică aplicarea de presiune și manipularea articulațiilor, mușchilor și țesuturilor moi pentru a ajuta la ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității.
- Kinetoterapia: activitatea care echilibrează și normalizează grupele musculare care susțin articulația genunchiului. Exerciții de întindere sau de forță sunt concepute pentru a ajuta la creșterea flexibilității și a mobilității genunchiului, la susținerea și stabilizarea acestuia.
- Fizioterapia – terapia cu ultrasunete, cu magneți, băi de parafină, termoterapia, electroterapia sau drenajul limfatic automat: acestea implică utilizarea unor unde sonore de înaltă frecvență, a unor unde magnetice sau a curenților electrici pentru a reduce inflamația, a ameliora durerea și pentru a grăbi vindecarea țesuturilor.
Este important ca pacientul să participe activ și să lucreze în colaborare cu un specialist în recuperare medicală pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat și sigur pentru starea lui de sănătate. Patologia articulației genunchiului este una vastă, iar primul pas către evitarea unui traumatism și a unei intervenții chirurgicale de mare amploare este conștientizarea și practicarea preventivă a exercițiilor de kinetoterapie, mai ales înainte de practicarea unui sport sau a unei activități sportive (alergat, mers în drumeții, alpinism, etc.).
Recuperarea pentru afecțiunile genunchiului la Baza de recuperare Enayati Hospital
Scopul final al recuperării medicale este de a ajuta pacienții să-și îmbunătățească tonusul fizic, psihic și calitatea vieții. Enayati Hospital îți oferă servicii complete de recuperare medicală, începând de la evaluare fizică amănunțită și până la spitalizare de 5*, asistență 27/7 și cu tratamente și proceduri de reabilitare medicală care vizează o recuperare fizică și psihică rapidă și eficientă. Spitalul pune la dispoziția pacienților o Baza de recuperare medicală performantă, cu aparatură de ultimă generație, medici de elită și o abordare medicală integrată și modernă.
La Enayati Hospital, specialiștii cu pregătire exemplară explică pacienților procedurile și modalitățile de executare a acestora, iar programele de recuperare se pot efectua cu sau fără bilet de trimitere, atât pentru adulți sau copii, cât și pentru persoane în vârstă. Rezultatele optime se datorează asistenței medicale specializate 24/7, echipei medicale specializate și posibilității de efectuare a consulturilor interdisciplinare.
Alege Baza de recuperare din cadrul Enayati Hospital pentru proceduri specializate de kinetoterapie, fizioterapie, hidroterapie sau hidrokinetoterapie, efectuate într-un cadru ultramodern, cu aparatură de ultimă generație!
Sursă poză: https://www.sharp.com/