Blog

Primele semne ale cancerului de colon: cum să identifici simptomele?

Cancerul de colon este o afecțiune malignă care se dezvoltă în polipii situați în mucoasa interioară a intestinului gros (colon). Cancerul colorectal, care, prin extensie, începe în intestinul gros și se întinde până în colon (rect), este una dintre cele mai frecvente la nivel mondial, afectând în special persoanele de peste 50 de ani [1]. În acest articol, observăm care sunt semnele și simptomele specifice cancerului de colon, dar totodată subliniem importanța screeningului și a identificării timpurii a bolii. 

Primele semne ale cancerului de colon

Identificarea semnelor și simptomelor cancerului de colon în stadiul incipient are o importanță majoră. Unele dintre aceste semne pot fi subtile și pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni mai puțin grave.

Cancerul de colon nu prezintă simptome în stadiile incipiente, ceea ce face detectarea timpurie problematică [2]-[3]-[4]-[5]. Însă, pe măsură ce boala progresează, simptomele pot deveni mai evidente, iar la un moment dat, pot fi necesare îngrijiri paliative.

Primul semn al cancerului de colon constă, de regulă, într-o schimbare care are loc în tranzitul intestinal. Aceasta poate însemna diaree, constipație sau modificarea consistenței scaunului, care durează mai mult de câteva zile. Sângerările rectale sau sângele în scaun pot fi, de asemenea, un semnal de alarmă pentru cancer de colon.

Simptomele cancerului de colon

Simptomele cancerului de colon pot varia de la persoană la persoană. Totuși, există câteva semne comune care ar trebui să determine o vizită la medic. Pe lângă schimbarea care are loc în tranzitul intestinal și sângerările rectale sau sângele în scaun, alte simptome de cancer de colon la femei sau bărbați pot include [2]-[3]-[4]-[5]:

  • senzația de oboseală constantă sau de slăbiciune;
  • pierderea în greutate inexplicabilă;
  • disconfortul stomacal sau durerile abdominale persistente, posibil însoțite de episoade de vomă

Dacă observi oricare dintre aceste simptome, nu amâna consultul medical! Ține cont de factorii de risc: vârsta peste 50 de ani, istoricul familial de cancer de colon, unele afecțiuni genetice și stilul de viață nesănătos. În aceste circumstanțe, este recomandat un control medical de rutină. 

Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate de afecțiuni care nu sunt cancer, cum ar fi hemoroizi, infecții sau inflamații intestinale. De exemplu, sângerările rectale sau schimbările în tranzitul intestinal pot fi semnele hemoroizilor sau ale sindromului de colon iritabil. Este important să discuți cu medicul tău despre toate simptomele pe care le ai.

Importanța identificării timpurii a simptomelor cancerului de colon

Identificarea timpurie a simptomelor cancerului de colon influențează prognosticul afecțiunii. Diagnosticarea într-un stadiu incipient al bolii poate crește considerabil șansele de supraviețuire. Tratamentul poate fi mai puțin invaziv, iar calitatea vieții pacientului poate fi mai bine conservată. 

Un aspect-cheie este controlul medical regulat, chiar și în absența simptomelor. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu risc ridicat de a dezvolta cancer de colon, cum ar fi cele cu istoric familial de această boală sau cu alte afecțiuni înrudite, precum polipoza adenomatoasă familială sau sindromul Lynch [1]-[3]-[4].

Persoanele care prezintă semne sau simptome ale cancerului de colon trebuie să discute cu medicul lor cât mai curând posibil. Acesta poate decide care sunt cele mai bune metode de testare și de ce ar trebui să fie luate în considerare, în funcție de simptomele individuale, istoricul medical și factorii de risc. În unele cazuri, poate discuta și despre alcătuirea unui plan de îngrijiri paliative în cancer.

Screeningul pentru cancerul de colon

Există mai multe metode de screening disponibile, printre care se numără colonoscopia, testele de sânge ocult în scaun și testele ADN. Atunci când cancerul de colon este depistat în stadiile incipiente, rata de supraviețuire este mai mare. În plus, screeningul poate ajuta la prevenirea dezvoltării cancerului de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor precanceroși.

Screeningul pentru cancerul de colon ar trebui să înceapă la vârsta de 50 de ani pentru majoritatea persoanelor [1]-[2]-[3]. Cu toate acestea, persoanele cu un risc crescut, cum ar fi cele cu istoric familial de cancer de colon, ar trebui să înceapă screeningul mai devreme.

Testele ar trebui repetate în funcție de recomandarea medicului. Dacă rezultatele testelor de screening sugerează prezența cancerului de colon, diagnosticul va fi confirmat de un medic oncolog, de exemplu, de la Policlinica Enayati Medical City. Acest proces poate include o serie de teste suplimentare, cum ar fi o colonoscopie de diagnostic, teste de laborator și imagistică medicală.

Tratamentul cancerului de colon și prevenția

Tratamentul cancerului de colon poate varia în funcție de stadiul și localizarea bolii. În general, principalele metode de tratament includ intervențiile chirurgicale, chimioterapia și radioterapia. După tratament, îngrijirea post-tratament și reabilitarea contribuie la a asigura o recuperare completă și pentru a preveni recidiva acestei boli paliative

Monitorizarea regulată poate ajuta la detectarea timpurie a oricăror semne de recidivă. Suportul psihologic și reintegrarea socială sunt aspecte care ajuta pacientul să se adapteze la viața după tratament. Stilul de viață are rol în prevenirea cancerului de colon. O dietă echilibrată, exercițiul fizic regulat, controlul greutății și renunțarea la fumat și la alcool pot reduce riscul de a dezvolta această boală.

Acest articol este destinat exclusiv scopurilor informative și nu reprezintă o bază pentru diagnosticare. Pentru un diagnostic avizat, mergi la un consult medical de specialitate! Ai grijă de sănătatea ta și fă controale medicale periodice, indiferent dacă ai sau nu simptome de cancer de colon!

Bibliografie:

1. “Colorectal Cancer.” Www.who.int, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/colorectal-cancer#. Accessed 13 Feb. 2024;

2. Wint, Carmella. “Colorectal (Colon) Cancer.” Healthline, Healthline Media, 7 Feb. 2019, www.healthline.com/health/colon-cancer. Accessed 13 Feb. 2024;

3. Mayo Clinic. “Colon Cancer – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, Mayo Clinic, 8 Oct. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669. Accessed 13 Feb. 2024;

4. Cleveland Clinic. “Colorectal (Colon) Cancer.” Cleveland Clinic, 14 Nov. 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer. Accessed 13 Feb. 2024;

5. “Signs and Symptoms of Colon Cancer.” Www.cancer.org, www.cancer.org/cancer/latest-news/signs-and-symptoms-of-colon-cancer.html. Accessed 13 Feb. 2024.

Sursă foto: shutterstock.com