Odată cu îmbătrânirea, corpul uman are nevoie de un necesar energetic mai scăzut, însă atunci când vârstei înaintate i se adaugă și o serie de alte afecțiuni medicale și comorbidități, dieta și tipurile de alimente din dieta vârstnicului trebuie adaptate nevoilor organismului și activităților de zi cu zi.
Înaintarea în vârstă se asociază cu pierdere excesivă de masă musculară și țesut adipos, cu deficit de calciu și vitamina D, cu deficit de magneziu, fier, zinc și vitamina A, C, E. Scăderea dramatică a nutrienților, prin reducerea aportului alimentar, scade activitatea și vigilența sistemului imunitar, ceea ce duce la apariția unor infecții recurente, neobișnuite. Declinul funcțional la vârstnici și apariția de boli cronice sunt puternic corelate cu malnutriția.
Malnutriția vârstnicului este o problemă de sănătate care poate provoca prin efect de domino o serie de consecințe grave, de la anorexie patologică cu cașexie și până la apariția unor boli cronice sau acute severe, cu perioade prelungite de boală și convalescență. Complicațiile malnutriției scad calitatea vieții vârstnicului și determină accentuarea declinului cognitiv și emoțional (demență, depresie).
Planul alimentar al vârstnicului sănătos trebuie particularizat în funcție de statusul fizic și psihic, în funcție de gradul de activitate zilnică și de statusul biologic (greutate, cantitate de țesut adipos, masă musculară, hidratare, analize de laborator).
Pofta de mâncare a vârstnicilor este foarte scăzută din cauza instalării rapide a senzației de sațietate. Seniorii trebuie să evite alimentele lipsite de nutrienți („calorii goale”) și trebuie să mănânce alimente bogate în vitamine și minerale. Astfel, sunt recomandate dietele hiperproteice cu alimente bogate în proteine (proteină de origine animală – carne slabă – sau proteină de origine vegetală – soia, fasole, mazăre, năut, linte etc.) care mențin sănătatea țesuturilor.
Planul alimentar al vârstnicului trebuie să includă cantități adecvate de micronutrienți, din surse variate precum cereale integrale, fructe și legume, lactate, pește și uleiuri vegetale. Hidratarea reprezintă un element central al nutriției persoanelor în vârstă, care tind să bea mai puține lichide. Se recomandă consumul a 6-8 pahare de lichide zilnic.
Alimentația vârstnicului trebuie adaptată comorbidităților, afecțiunilor cronice și bineînțeles statusului stomatologic. Obezitatea și malnutriția deopotrivă se tratează printr-o dietă alimentară particularizată, construită pe preferințele pacientului și nu printr-o dietă de tip restrictiv care să accelereze procesele de degradare ale organismului. Calitatea vieții după vârsta de 70-80 ani este intens influențată de statusul nutrițional și de echilibrul tranzitului intestinal. Mai mult, nutriția deficitară a seniorilor este și un indicator al degradării neurocognitive.
Managementul nutriției vârstnicului presupune o evaluare medicală completă, cu identificarea factorilor posibili declanșatori ai unui aport caloric inadecvat și al deficitelor nutriționale potențial reversibile.
La Enayati Hospital, seniorii au parte de asistență medicală geriatrică specializată, orientată către nevoile pacientului și ale familiei acestuia. Suportul medical nutrițional include evaluarea stării de sănătate de către un medic geriatru și construirea unui plan alimentar în funcție de particularitățile pacientului (starea de malnutriție, status cognitiv, status biologic, status antropometric, comorbidități, risc de fragilitate etc).
În cadrul primului oraș medical din România, seniorii beneficiază de îngrijiri medicale la standarde europene – consulturi de specialitate interdisciplinare, investigații moderne, recuperare medicală – totul integrat într-un sistem funcțional, pentru confortul pacientului. Cu ajutorul personalului medical dedicat îngrijirii pacienților în vârstă, seniorii se mențin activi, au parte de momente de recreere și de socializare, sunt sfătuiți cu atenție asupra regimului alimentar și, poate cel mai important, sunt ascultați atunci când au anumite cerințe sau preferințe.
Sursa poza: https://www.doctissimo.fr/