Blog

Importanța examenului ginecologic de rutină

Importanța examenului ginecologic de rutină

Examenul ginecologic de rutină are o importanță majoră în menținerea sănătății femeilor și în prevenirea, detectarea și tratamentul precoce al tuturor afecțiunilor ginecologice. Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca vizita la ginecolog și screening-ul pentru cancer de col uterin să fie efectuate anual după începerea vieții sexuale.

Consultația de ginecologie constă în anamneză și examen clinic riguros. Anamneza este o discuție amănunțită cu pacienta, medicul aflând astfel motivele prezentării la medic și istoricul medical al pacientei (data primei și ultimei menstruații, activitatea sexuală, istoricul de infecții, sarcini, avorturi, etc). Importante pentru medic sunt, de asemenea, data și rezultatul ultimului examen de screening pentru cancerul de col uterin.

Examenul ginecologic propriu-zis constă în examinarea regiunii pelvice, a perineului, regiunii vulvare și inspecția colului uterin cu ajutorul speculului pentru a identifica posibile formațiuni tumorale sau starea secreției vaginale.

Ecografia transvaginală este o procedură imagistică non-invazivă utilizată frecvent pentru a examina organele reproducătoare feminine (uterul, trompele uterine și ovarele) în timpul consultului ginecologic. Această tehnică implică introducerea unui transductor (sondă) mic și ușor în vagin, care emite unde sonore de înaltă frecvență și capturează ecourile acestora pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne.

Ecografia transvaginală poate ajuta la identificarea chisturilor ovariene, fibroamelor uterine, endometriozei, infecțiilor pelvine și altor afecțiuni ginecologice, dar și la monitorizarea sarcinii. Această tehnică permite o vizualizare mai detaliată și mai clară a structurilor interne decât ecografia abdominală tradițională, fiind în general o procedură nedureroasă, cu  un disconfort minim.

De ce este important examenul ginecologic de rutină?

Iată câteva motive importante care evidențiază importanța examenului ginecologic de rutină:

  1. Poate ajuta la depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice. Examenul ginecologic regulat permite depistarea timpurie a bolilor aparatului reproducător feminin, inclusiv a cancerului de col uterin, a bolilor cu transmitere sexuală (BTS), a infecțiilor vaginale și a altor afecțiuni. Diagnosticul precoce oferă șanse mai mari de tratament și de vindecare.
  2. Poate evalua sănătatea generală a sistemului reproducător feminin. Medicul poate evalua ciclul menstrual, simptomele legate de menstruație, eventuale disfuncții hormonale, fertilitatea și alte aspecte importante ale sănătății reproductive.
  3. Permite efectuarea screening-ului pentru cancerul de col uterin. Examenul ginecologic include de obicei un test Babeș-Papanicolau, o metodă de screening pentru depistarea precoce a leziunilor precanceroase sau canceroase ale colului uterin. Prin identificarea la timp a acestor modificări, se poate interveni în stadiile incipiente ale bolii și se poate preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.
  4. Permite examinarea sânilor pentru depistarea precoce a anomaliilor, inclusiv a nodulilor, a umflăturilor sau a altor semne de cancer de sân. Descoperirea timpurie a acestor probleme crește șansele de tratament și de supraviețuire.
  5. Oferă o oportunitate de a primi consiliere și educație despre sănătatea sexuală și reproductivă, contracepție, menopauză, igienă intimă și alte aspecte relevante pentru sănătatea femeii. Medicul poate răspunde întrebărilor și preocupărilor femeilor și poate oferi sfaturi personalizate pentru menținerea unei sănătăți optime.

Este important de menționat că frecvența și momentul examenului ginecologic pot varia în funcție de vârstă, istoric medical, simptome și alți factori individuali. Este recomandat să discuți cu medicul tău pentru a stabili momentele cele mai potrivite pentru un consult ginecologic de rutină.

La Enayati Medical City, abordăm fiecare pacientă într-un mod holistic, luând în considerare nu doar aspectele medicale, ci și cele emoționale și psihologice ale sănătății femeilor. Echipa noastră de medici și asistente se asigură că pacientele se simt confortabil, în siguranță și înțelese pe tot parcursul consultației. Alege un consult de rutină ginecologic la Policlinica Enayati Medical City | Concierge Medical!

Sursă poză: shutterstock.com