Dr. Romina Sima, medic obstetrică-ginecologie în Enayati Medical City a explicat, pe larg, în SMARTLIVING.RO de ce apare cancerul de col uterin, cum poate fi diagnosticat și ce opțiuni de tratament există.
De ce apare cancerul de col uterin și cine are cel mai mare risc să îl dezvolte?
Dr. Romina Sima: Agentul etiologic principal al cancerului de col uterin şi leziunilor precursoare ale sale este infecția cu tulpini de risc înalt ale virusul Papilloma uman (HPV – Human Papilloma Virus).
Cancer de col uterin cauze și factori de risc
HPV s-a dovedit a fi prezent în aproximativ 90% din cancerele invazive ale colului uterin şi leziunile preneoplazice. Însă ca evolutia să progreseze către o leziune neoplazică, infecţia HPV trebuie să aibă un caracter persistent.
Persoanele care au riscul cel mai mare de a dezvolta aceasta patologie sunt reprezentate de femeile cu:
- status socio-economic scăzut,
- debut precoce al vieţii sexuale,
- istoric de boli cu transmitere sexuală,
- număr crescut de parteneri sexuali,
- sarcini – naşteri multiple,
- fumătoare,
- anumite boli autoimune sau cu imunosupresie cronică (HIV, transplant renal).
Cum se manifestă acest tip de cancer?
Dr. Romina Sima: O perioadă lungă, cancerul de col nu are o simptomatologie deosebită. El este „mut clinic”. Ulterior apar simptome precum secreţie vaginala anormală. Această leucoree poate fi la început albicioasă, apoi rozată şi în final cu miros fetid.
Un alt simptom important este sângerarea pe cale vaginală. Hemoragia, iniţial apare doar după contact sexual, irigaţii vaginale, examen genital, în cantitate mică, cu sânge roşu, care nu se asociază cu durere. În timp, pierderea de sânge pe cale vaginală creşte cantitativ, nu are o periodicitate iar în stadiile finale poate să fie masivă.
Cancer de col uterin simptome în stadii avansate
Durerea este un simptom care apare tardiv, după invazia structurilor de vecinătate ale colului uterin, la nivel pelvin.
În cazuri avansate, total neinvestigate primul semn clinic pentru care pacientele se prezintă la camera de gardă o reprezintă pierderea de urină pe cale vaginală. Aceasta apare datorită invaziei vezicii urinare.
Cum poate fi diagnosticat un cancer de col uterin?
Dr. Romina Sima: Diagnosticul de cancer de col uterin se pune în urma investigatiilor periodice la medicul ginecolog. În primul rând se efectuează o anamneză riguroasă care evidenţiază factorii de risc pentru cancer de col ai pacientei precum şi participarea sa anterioară în screeningul de rutină.
Ulterior, se realizează examenul clinic genital care obligatoriu implică vizualizarea colului uterin cu ajutorul valvelor sau speculului genital. Se completeaza apoi, cu tuşeu vaginal şi la nevoie cu tuşeu rectal.
Deoarece cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluţie sub forma unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestora reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenţie a cancerului de col invaziv.
Analize necesare
Screening-ul leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin poate detecta leziunile de risc înalt precum și cancerul de col. Acesta se face prin examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolaou clasic sau în mediu lichid.
Pentru completarea diagnosticului la pacientele cu modificări ale rezultatului citologic se recomandă investigaţii suplimentare precum:
- tipaj viral,
- colposcopie,
- biopsii ţintite sau extinse
- investigații imagistice de tipul IRM (investigatie prin rezonantă magnetică) sau PET-CT (tomografie computerizată cu emisie de pozitroni) pentru a identifica gradul de afectare a altor organe la distanţă.
Diagnosticul de certitudine al cancerului de col uterin este stabilit exclusiv prin rezultat anatomo-patologic. Acesta este obţinut prin prelucrarea ţesutului prelevat la biopsie. Investigatiile suplimentare de tip imagistic sunt efectuate pentru stadializarea completă a cancerului de col uterin.
Cum poate fi tratat cancerul de col uterin?
Dr. Romina Sima: Tratamentul cancerului de col uterin se face diferenţiat în funcţie de stadiul bolii. Se ţine cont de asemenea de caracteristici individuale ale pacientei ca vârsta, dorinţa de a avea copii, patologii asociate sau situaţii particulare precum sarcina.
Evolutia bolii este este corelată cu gradul de extindere în momentul stabilirii diagnosticului.
Principalii factori de prognostic sunt:
- stadiul şi volumul tumorii,
- invazia ganglionară pelvină şi para-aortică,
- tipul histologic,
- gradul de malignitate dar şi invazia vasculară şi limfatică.
Pentru tratamentul cancerului de col uterin, medicul ginecolog trebuie să colaboreze interdisciplinar cu specialistul oncolog medical, radioterapeut şi anatomopatolog.
Intervenţiile chirurgicale care se practică sunt corelate cu stadiul diagnosticului şi pot avea abordare clasică sau minim invazivă în cazuri atent selectate. Se pot efectua operaţii de tip conizaţii uterine, trahelectomii, histerectomii cu limfadenectomie pelvină sau para-aortică ori exenteraţii pelvine în stadiile avansate.
Cancer de col uterin tratament naturist
Tratamentele naturiste au vreun efect în cazul cancerului de col uterin?
Dr. Romina Sima: Nu există studii care să dovedească eficienţa tratamentelor naturiste în tratarea cancerului de col uterin. De aceea pacientele care aleg o metodă exclusiv naturistă trebuie descurajate pentru că întarzie sau exclud posibilitatea de vindecare a bolii prin aplicarea corectă a metodelor standardizate.
Orice alternativă naturistă abordată trebuie discutată cu medical curant ginecolog sau oncolog deoarece sunt terapii care pot interfera în defavoarea bolnavei.
Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?
Dr. Romina Sima: Cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluţie sub forma unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestora reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv.
Screening-ul se face prin examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau clasic sau în mediu lichid.
O alta metoda de prevenţie o reprezintă vaccinarea anti-HPV care şi-a dovedit eficacitatea la nivel mondial.