Blog

Gastrita: Cauze, Simptome, Tratament, Regim alimentar

gastrita

Gastrita se definește ca o afecțiune care inflamează nivelul mucoasei gastrice, fiind cauzată de fumat, consumul excesiv de alcool sau alimentație deficitară. Printre cele mai comune simptome se numără indigestia, durerea de stomac, greața sau senzația de balonare după masă.

Ce este gastrita

Gastrita este o afecțiune caracterizată prin manifestarea unor leziuni de tip inflamator la nivelul mucoasei gastrice. Cauzele gastritei sunt multiple, de la fumatul excesiv la consumul de alcool sau alimente procesate.

Tipuri de gastrita

Mucoasa gastrică are rolul de a proteja stomacul de acțiunea enzimelor digestive, prin secretarea unor sucuri gastrice care mențin pH-ul acid.

Diagnosticul de gastrită este pus în momentul în care mucoasa stomacului devine inflamată sau iritată. Afecțiunea nu pune în pericol viața pacientului, însă netratată pentru multă vreme poate determina complicații precum ulcerul sau tumorile maligne.

Tipul gastritei diferă în funcție de durata manifestărilor și de factorii declanșatori, fiind clasificată în: gastrită cronică, gastrită acută, gastrită antrală eritematoasă și gastrită erozivă.

Gastrita cronică

Gastrita cronică poate fi de tip A, B sau C, fiecare afecțiune necesitând timp pentru vindecare. Gastrita de tip A apare ca urmare a distrugerii celulelor care produc acid clorhidric gastric, manifestându-se la persoanele cu boli autoimune cum ar fi diabetul sau tiroidita.

Gastrita de tip B apare ca urmare a infecției cu Helicobacter pylori, un agent patogen care formează o enzimă ce distruge celulele mucoasei gastrice. Nu în ultimul rând, gastrita de tip C este întâlnită în urma unor intervenții chirurgicale, când bila pătrunde în stomac și atacă stratul de protecție al mucoasei gastrice.

Un tip de gastrită cronică este gastroduodenita, o inflamație a mucoasei și a duodenului. Gastroduodenita predispune pacientul la dezvoltarea unor boli hepatice și ale căilor biliare. De asemenea, pot apărea și afecțiuni ale sistemului endocrin. Cauzele gastroduodenitei provin de la consumul alimentelor fierbinți, prea reci sau fructelor și legumelor cu multe pesticide care vor dezechilibra bacteriile din tractul digestiv. Printre simptome se numără: slăbiciune, letargie, tulburări de somn, dureri de cap, crampe ascuțite în partea superioară a abdomenului, vărsături sau greață.

Gastrita acută

Gastrita acută se manifestă ca o durere de stomac instalată brusc și apare din cauza unui factor extern precum chimioterapia oncologică (în cazul pacienților diagnosticați cu cancer), ingestia de acizi, substanțele toxice, leziunile fizice provocate de vărsături, arsurile termice, ischemia digestivă sau alte infecții.

Gastrita antrală eritematoasă

Gastrita antrală eritematoasă este o etapă a gastritei în care pielea se înroșește din cauza dilatării vaselor de sânge, fiind un efect al inflamării structurii membranei mucoase.

Gastrita erozivă

Gastrita erozivă se dezvoltă prin multiple leziuni inflamate la nivelul mucoasei stomacului, unde provoacă inflamație și eroziune. Afecțiunea se poate vindeca în câteva zile sau procesul poate dura ani de zile, în funcție de pacient.

Primul simptom al gastritei erozive este hematemeza (vărsături cu sânge). Urmează melena (scaun moale care conține sânge provenit din părțile tubului digestiv) sau sânge în aparatul nazogastric. Alte simptome includ senzație de arsură, greață, vărsături, dureri de stomac, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune.

Cauze gastrită

Durerile de stomac provocate de gastrită apar din cauza bacteriei Helicobacter Pylori sau a altor virusuri sau paraziți. De asemenea, există și alți factori care pot contribui la apariția afecțiunii:

– Stresul (care stimulează secreția gastrică);

– Abuzul de băuturi sau alimente care au crescut aciditatea gastrică;

– Vârsta (înaintarea în vârstă subțiază mucoasa stomacului);

– Anumite medicamente.

Infecția cu Helicobacter pylori

Infecția cu Helicobacter pylori este des întâlnită atât la copii, cât și la adulți, transmițându-se prin apă, alimente contaminate, salivă sau din cauza unei igiene precare. Bacteria are o formă de spirală și reușește să penetreze mucoasa stomacului, astfel încât sistemul imunitar nu poate răspunde pentru a apăra organismul.

Dacă nu este tratată la timp infecția poate provoca leziuni la nivelul mucoasei stomacului sau al intestinului subțire. Helicobacter pylori poate rămâne în mediul acid al tractului digestiv, astfel că simptomele apar doar în momentul în care pacientul a fost diagnosticat cu gastrită. Atunci se manifestă durerile de stomac specifice bolii.

Simptome gastrită

Bacteria Helicobacter pylori atacă leziunile de la nivelul mucoasei stomacului, astfel că durerile de stomac vor apărea în partea superioară. Pacienții care suferă de gastrită se pot confrunta și cu simptome precum spasme, vărsături, balonare, senzație de greață, sughiț frecvent, pierderea poftei de mâncare sau scădere bruscă în greutate.

În cazuri avansate, pacientul se poate confrunta și cu sângerări la nivelul stomacului sau anemii. Totodată, durerile de stomac vor crește în intensitate dacă afecțiunea nu este identificată în stare incipientă.

Când trebuie să mă prezint la medic

Prezentarea la medicul specialist este recomandată atunci când simptomele asociate gastritei persistă mai mult de o săptămână sau atunci când durerile de stomac sunt severe.

Totodată, prezența scaunului în sânge sau în vărsături indică necesitatea unei vizite în cabinetul medical pentru un consult amănunțit.

Criza de gastrită – Simptome

Criza de gastrită poate apărea în urma infecției cu virusului Helicobacter Pylori, din cauza fumatului sau alcoolului în exces. Alți factori declanșatori pot fi alimentația necorespunzătoare, stresul, vârsta sau medicamentele.   

Printre simptomele crizei de gastrită se numără durerea de stomac, crampele și arsurile la nivelul stomacului. Totodată, mai poate apărea și senzația de greață, alături de vărsături.

Tratament gastrită

Tratamentul diferă de la un pacient la altul, în funcție de severitatea simptomelor sau etapa în care a fost depistată afecțiunea. Spre exemplu, gastrita acută nu dispune de un tratament specific decât în cazurile în care afecțiunea apare în urma infecției cu Helicobacter pylori – atunci când sunt administrate antibiotice.

Durerile de stomac se manifestă și ca urmare a unor obiceiuri alimentare nesănătoase. Aici sunt recomandate mese mici și dese, în locul celor abundente și bogate în grăsimi. De asemenea, durerile de stomac pot fi evitate dacă pacientul exclude fumatul și consumul băuturilor alcoolice în exces.

Medicul va recomanda o utilizare a medicamentelor analgezice în cantități mici și pe termen scurt, împreună cu un stil de viață echilibrat ce permite o stare emoțională stabilă și lipsită de stres.

Diagnosticul de gastrită

Medicul va efectua o serie de investigații în vederea stabilirii diagnosticului de gastrită, precum:

  • examenul de coprocultură: folosit pentru a depista o infecție sau o hemoragie la nivelul stomacului, inclusiv în cazul infecției cu bacteria Helicobacter pylori;
  • radiografiile cu bariu: pacientul va consuma o soluție cu bariu, iar medicul va urmări traseul lichidului în tractul digestiv;
  • endoscopia digestivă superioară: introducerea unui tub flexibil prin esofag în stomac pentru a urmări dacă mucoasa stomacului este inflamată.

Complicații gastrită

Netratată la timp, gastrita poate duce la complicații severe precum ulcerul gastric, polipi la nivelul stomacului, tumori benigne sau maligne.

Regim alimentar gastrită

Durerile de stomac sau alte simptome provocate de gastrită pot fi evitate adoptând un stil de viață sănătos bazat pe un regim alimentar adecvat.

Stilul de viață care să ajute în gestionarea gastritei

În cazul gastritei, un simptom des întâlnit este durerea de stomac, provocată de anumite alimente. Un pas important în prevenție este evitarea consumului de carne afumată sau grasă, produse prăjite, legume bogate în celuloză (mazăre și conopidă). Totodată, se recomandă un consum redus de cafea, ceai negru sau sucuri produse din citrice.

În completarea stilului de viață sănătos intervine și evitarea consumului excesiv de alcool, a fumatului sau a stresului întrucât stimulează secreția gastrică.

Întrebări frecvente:

Q: În cât timp se vindecă gastrita?

A: Gastrita tratată încă din fazele incipiente se poate vindeca în decurs de câteva zile sau săptămâni (în funcție de organismul fiecărui pacient).

Q: Ce este duodenita?

A: Duodenita este un tip de gastrită în care simptomele apar din cauza inflamării mucoasei duodenale.

Surse: webmd.commayoclinic.orgmedicalnewstoday.comnhs.co.uk.

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact