Blog

În ce constă un consult la pneumologie?

consult la pneumologie

Pneumologia este una dintre cele mai importante ramuri ale medicinei. Se ocupă de cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator, prin mijloace nechirurgicale.

Dacă întâmpini probleme de respirație sau știi că ai un istoric medical care a inclus o boală cronică pulmonară, atunci trebuie să te prezinți la medic. Specialiștii de la Enayati Medical City au la dispoziție  tehnologii de top și oferă un pachet complet de consultații pentru a putea oferi un diagnostic corect în cazul afecțiunilor pneumologice.

Bolile pulmonare sunt grupate în mai multe categorii: afectări ale căilor aeriene (astm bronșic, bronșită cronică, emfizem pulmonar, fribroză chistică), afectări ale sacilor alveolari (pneumonie, tuberculoză, edem pulmonar, cancer pulmonar), afectarea interstițiului pulmonar (boală pulmonară interstițială – sarcoidoză, fibroză pulmonară idiopatică), afectarea vaselor de sânge pulmonare (hipertensiune pulmonară) și afectarea peretelui toracic (sindrom de apnee în somn, tulburări neuromusculare).

Ca să tratezi aceste boli sau să eviți, îți recomandăm un consult pneumologic. În acest material te ajutăm să înțelegi în ce constă acest consult.

În ce constă un consult la pneumologie? Pașii pe care îi urmezi

În cazul în care medicul de familie susține că aveți o boală pulmonară obstructivă cronică, acesta vă poate trimite la un specialist numit pneumolog pentru a stabili un diagnostic. Medicul specialist va trata bolile care implică sistemul respirator. Acestea includ plămânii, traheea și alte părți ale corpului care vă ajută să respirați.

În momentul în care ajungeți la un consult pneumologic este important să prezentați fișa medicală, pe care o solicitați medicului de familie. Pneumologul va dori să verifice:

– Rezultatele analizelor de sânge;

– Radiografii sau rezultatele altor teste imagistice;

– Rezultatele testelor funcționale pulmonare;

– Orice altă înregistrare a istoricului medical.

De asemenea, va trebui să realizați o listă cu medicamentele și suplimentele administrate în acea perioadă, inclusiv dozajul acestora. Lista de medicamente îl va ajuta pe medicul pneumolog să observe dacă aveți și alte afecțiuni care ar putea cauza problemele respiratorii.

Pentru un consult pneumologic trebuie să ajungeți din timp, fiindcă este necesar să completați mai multe documente, cum ar fi istoricul privind operațiile anterioare, fumatul, vaccinările recente și bolile care v-au afectat.

Pneumologul va face un test fizic. El va examina degetele și buzele pentru a vedea dacă pielea are o nuanță albastră. De asemenea, medicul va căuta umflături la picioare și va verifica venele de la nivelul gâtului pentru a urmări dacă sângele este refulat în acea zonă.

În continuarea consultului la pneumologie urmează evaluarea fizică a pacientului. În acest caz se face un test de spirometrie care măsoară cantitatea de aer pe care pacientul o poate expira. Astfel, acesta trebuie să sufle printr-un tub care este conectat la un aparat. De asemenea, medicul poate solicita o radiografie toracică sau o tomografie computerizată.

În cazul în care nu poate oferi un diagnostic exact, atunci medicul poate realiza și un test de oximetrie de efort pentru a urmări care este nivelul de oxigen în timpul efortului pacientului. Totodată, se mai poate face și un test de mers pe jos timp de șase minute pentru a măsura efortul și intensitatea.

Urmează ca medicul să interpreteze analizele și să ofere diagnosticul prezumtiv sau cel final. Apoi se va  face o serie de recomandări care să îndrume pacientul către analize specifice sau, după caz, să urmeze un tratament de lungă sau scurtă durată.

După ce s-a încheiat testul fizic, medicul va înmâna pacientului o scrisoare medicală ce va conține datele de consultație sintetizate.

Specialiștii din cadrul Orașului Medical vă pot ajuta prin aceste consultații să depistați mai ușor bolile pulmonare și să le tratați la timp, evitând agravarea stării de sănătate.

Surse:

Dr. Cristina Gică

webmed.com, mayoclinic.com