Blog

Ce tratează psihologul? Semne că ai nevoie de un psiholog

ce se trateaza cu psihologie

În comparație cu un psihiatru sau un psihoterapeut, psihologul nu oferă un diagnostic sau medicamentație, ci mai mult oferă uneltele necesare pentru conștientizarea problemelor cu care se confruntă pacientul. În esență, toate componentele distructive atașate de psihicul pacientului rulează incontrolabil pentru că nu sunt sesizate, iar dacă sunt sesizate sursa lor de proveniență este neînțeleasă. Atunci, psihologul aduce conștientizarea problemei, cât și a originii acesteia. În momentul în care atât problema, cât și originea ei sunt conștientizate, pacientul se poate detașa mai ușor de bagajul emoțional sau traumatic pe care îl poartă.

Articol realizat cu ajutorul dnei. Raluca Ioniță – psiholog clinician specialist si psihoterapeut cognitiv comportamental.

psiholog clinician

Ce tratează psihologul

Psihologul nu se ocupă cu tratarea bolilor, ci de disfuncționalitățle mintale care perturbă viața pacientului. Tulburările se acumulează în timp, în anumite momente cheie ale vieții, unde pe baza interpretărilor eronate, făcute de cele mai multe ori inconștient, pacienții construiesc noi credințe și percepții limitative despre lumea înconjurătoare și imaginea lor de sine.

Datoria psihologului este aceea de a contribui la atingerea echilibrului emoțional, calmitatea fiind esențială pentru starea generală de sănătate a pacientului deoarece funcționarea în starea permanentă de stres și emoții negative crește nivelul de cortizol peste limitele normale. Cortizolul în cantiăți excesive, prezent în manieră continuă, poate declanșa eventuale dezechilibre hormonale, boli de natură neurologică, mintală sau chiar fiziologică.

Tulburări tratate de psiholog

Tulburările tratate de psiholog ating aspecte diverse, iar una dintre cele mai întâlnite este legată de stima de sine scăzută a pacientului. Cauzalitatea unei astfel de stime constă în relații interumane disfuncționale ce pot implica părinți absenți sau abuzivi, bullying, respectiv lipsa sau pierderea prietenilor. În timp, acest lucru poate da naștere unor credințe negative legate de propria valoare, unde pacientul nu se consideră destul de vrednic pentru a fi apreciat, respectat sau iubit. De asemenea, alte variabile pentru alterarea stimei de sine sunt lipsa educației sau obiectivele alese în mod incorect, ce pot să alimenteze frustrări sau idei conform cărora pacientul nu atinge gradul de performanță dorit.

Munca terapeutică a psihologului implică și tratarea formelor ușoare de fobie. Fobiile se dobândesc în decursul timpului, având la baza lor diferite experiențe care au marcat emoțional pacientul. Fricile devin iraționale, incontrolabile și afectează calitatea vieții. Psihologul oferă pacientului o altă perspectivă, una obiectivizată, în care cu lejeritate se pot face modificări asupra poveștii atașate evenimentului negativ. Astfel, în urma schimbării poveștii, se schimbă și semnificația asupra evenimentului, transformând situația într-una pozitivă și rațională. Prin tehnici similare psihologul contribuie la rezolvarea unor probleme precum nevroza ușoară, crizele de vârstă, gândirea negativă și stresul.

Semne că ai nevoie de un psiholog

Semnele ce pot indica nevoia unui consult în cabinetul psihologului sunt încadrate în trei categorii: fizice, emoționale și comportamentale. Oboseala resimțită la nivel cronic, palpitațiile declanșate de evenimente specifice, schimbarea haotică a greutății, pierderea apetitului alimentar, respectiv pierderea apetitului sexual sunt doar câteva dintre aceste simptome.

De asemenea, predispoziția la emoții negative sau instabilitatea emoțională reprezintă alte semne care pot necesita vizita în cabinetul psihologului. Astfel de emoții sunt anxietatea, tristețea, neputința și vina, completate de modificările inexplicabile ale dispoziției. Prezența unui dialog interior auto-distructiv, pesimismul, autoînvinovăţirea, fricile excesive, gândurile de suicid, iritabilitatea, furia incontrolabilă, confuzia sau tulburările de somn se adaugă pe lista indiciilor unui dezechilibru ce necesită intervenția la psiholog.

Alte surse: www.webmd.com

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact