Blog

Testimonial Enayati Home: „Acum este momentul când eu trebuie să asigur tatălui meu o viață liniștită”

Enayati Home

„Tata tocmai a aniversat cu bucurie împlinirea a 89 de ani la Enayati Home. Ca alți seniori care au participat la aniversarea lui, tata a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial și a trecut prin multele schimbări sociale din acea perioadă” – astfel începe povestea de suflet despre viața domnului Papadopol, rezident Enayati Home, prin prisma fiicei dumnealui, Alma.

Alma: „Deși pasionat de muzică și interesat de o carieră în compoziție, la vârsta studenției a luat decizia de a deveni inginer constructor. Mi-a spus că nevoia României de a fi reconstruită după bombardamente a fost o motivație esențială pentru a alege cariera de inginer și de a își trăi pasiunea pentru artă în afara orelor de serviciu. Ca inginer, a fost foarte respectat de colegii săi din toată țara, în special datorită expertizei sale și rigurozității prin care aborda problemele ridicate de proiectele la care lucrau.

După 1989, expertiza sa a fost căutată și de firme proeminente din Germania cu care a lucrat îndeaproape la conducerea unor lucrări de mare anvergură în domeniul izolațiilor tehnologice. În tot acest timp și după pensionare, tata nu a încetat să fie preocupat de artă și a devenit Membru al Uniunii Scriitorilor din România – secția traduceri literare – pentru traducerile sale din germană a unor mari scriitori precum Thomas Mann si Gunther Grass.

Dar probabil cea mai mare preocupare a tatălui meu a fost să mă crească pe mine și pe fratele meu astfel încât să avem parte de o viață plină de bucurii. Cred că aceasta îl distinge cel mai mult în ochii mei (și ai fratelui meu) – grija lui permanentă să avem o viață frumoasă.

Cred că acum este momentul când eu trebuie să asigur tatălui meu o viață liniștită și presărată cu momente de veselie și entuziasm (mai ales că mama a decedat). Eu simt grijă față de el ca pe o constantă preocupare să știu că are tot ce îi trebuie, să poată face în fiecare zi ceva care să îi facă plăcere.

Grija mea pentru tata se exprimă și prin faptul că am încercat să găsesc după decesul mamei un centru rezidențial unde tata să poate continua să se bucure de viață în condiții excelente – adică în încercarea mea de a identifica cel mai bun Centru pentru Seniori din România. 

Pentru că tatăl meu și-a dorit ca eu și fratele meu să avem vieți cum spune el „de oameni tineri” (vieți independente și pline de activitate) și el să aibă o nouă rezidență unde să poată fi ajutat la nevoile pe care vârsta sa înaintată le creează, am decis împreună cu el să se mute la Enayati Home, unde, cum spune acum „este casa lui” astfel încât „copiii să stea fiecare la casele lor.” Eu locuind în SUA, el a insistat să îmi trăiesc viață pe care mi-am construit-o în California. Eu însă am simțit că îmi pot continua viață mea stabilită de mult în California numai dacă aveam confortul psihic că el este în mâini bune. 

Inițial am auzit de centrul rezidențial Enayati Home când era destul de nou. În primul rând, m-a atras ideea de Oraș Medical și am fost plăcut impresionată de profesionalismul celor cu care am interacționat la vizionarea clădirii. Interiorul intrării este somptuos, ca în clădirile medicale de excelență cu care sunt obișnuită în SUA. 

Cel mai important moment pentru alegerea Enayati Home pentru tata a fost când am simțit că pot avea încredere în capacitățile întregii echipe medicale, de a transforma un centru pentru seniori într-un loc unde tatăl meu se putea simți acasă. În anul pe care tata l-a petrecut în Enayati Home, doamna Tania Anghel, Coordonator Îngrijiri Enayati Home, s-a dovedit complet dedicată menirii ei de a crea  condiții de îngrijire și relaxare a seniorilor la standardele înalte pe care orice aparținător și le dorește pentru părinții dragi.

De asemenea, foarte important pentru decizia mea a fost faptul că Enayati Home este parte integrantă din Enayati Medical City. Acest lucru îmi oferă siguranța calității îngrijirilor medicale oferite rezidenților centrului. 

Tata are acces zilnic la medic geriatru de înaltă competență și cu lunga experiență în a trata boli specifice vârstei. Acest fapt mă face să stau liniștită ca să pot găsi soluții medicale oricând apare vreo problemă de sănătate.

Doamna Dr. Raluca Mitran, medic primar Geriatrie-Gerontologie, împreună cu asistentele medicale din cadrul Enayati Home pot interveni prompt dacă apar simptome clinice noi și asigură tratamentul bolilor cronice. Eu am fost interesată ca tatăl meu să consulte preventiv și specialiști din cadrul Orașului Medical și am fost foarte mulțumită de rapiditatea programărilor pentru rezidenții centrului de seniori și de îngrijirea primită.

Tata continuă (în limitele curente ale vârstei) să se bucure de artă. Îl bucură toate recitalurile de pian organizate de către Enayati Home, precum și alte spectacole de muzică, proiecții de filme și orele de gimnastică zilnică conduse de Doamna Iliana Miroslav, maseur, a cărei atitudine pozitivă ajută ca ziua rezidenților să înceapă cu zâmbete. 

De asemenea, tata își continuă pasiunea pentru lectură și pentru pictură – a pictat în acuarelă la el în cameră și a făcut schițe pentru lucrări de artă plastică mai mari, pe care le poate realiza fratele meu în studioul lui.

Știu că pe tata îl face foarte fericit să vorbească cu doamnele infirmiere și să știe că și ele se simt bine acolo cu el. Este foarte încântat când este ajutat să iasă la plimbare în grădina interioară din Orașul Medical sau curtea exterioară. Cuvintele calde adresate de infirmiere care arată că se poate dezvolta o relație umană între el și cele care îl ajută zilnic îi creează o stare de liniște interioară și mulțumire că se află în Enayati Home.

Comunicarea cu orice membru al echipei care are ca sarcină să țină aparținătorii la curent este foarte ușoară. Răspunsurile sunt prompte și clare. Nu am întâmpinat dificultăți de comunicare, ci dimpotrivă cred că ajută aparținătorii să se simtă prezenți în viața părinților lor. 

Recomand Enayati Home oricui dorește să ofere părinților lor îngrijire și rezidență de calitate. 

Și le spun chiar părinților din România, sau chiar din străinătate care vor să se mute înapoi în România, că este o opțiune reală să își găsească casa lor la Enayati Home și „copiii să stea la casa lor”, cum spune tata mereu. 

Enayati Home are o viziune care îmbină dorința de a oferi îngrijire medicală și rezidențiat pentru seniori la standarde internaționale, cu profundă înțelegere că fiecare rezident este un individ unic care are nevoie de empatie și demnitate”.