Pneumologie

Pneumologia este specialitatea medicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor aparatului respirator.
pneumologie

Servicii

Pe lângă consult, Enayati Medical City îți pune la dispoziție medici de elită și o întreagă paletă de investigații care se pot realiza în ambulatoriu.

Dr. Cristina Gică 320 LEI Programează-te
Dr. Daniela Chirita 320 LEI Programează-te
Dr. Cristina Gică 280 LEI Programează-te
Dr. Daniela Chirita 280 LEI Programează-te

De ce Pneumologie în Enayati Medical City

Enayati Medical City oferă servicii medicale de elită în prevenția, diagnosticarea și tratamentul pneumologic.

Afecțiuni

În Enayati Medical City investigăm și tratăm o gamă largă de patologii, precum:

Astm bronșic
Cancer pulmonar
Tuberculoză pulmonară
Edem pulmonar
Viroză respiratorie
Pneumonie

Echipa Medicală

Alege medicul cel mai potrivit pentru tine și programează-te acum apelând 0219362 sau completând formularul de solicitare a programării de pe pagina medicului !

Gica Cristina

Pneumologie

Dr. Cristina Gică

daniela-chirita-removebg-preview

Pneumologie

Dr. Daniela Chirita

Articole

Fii la curent cu cele mai importante știri și informații din domeniul medical. Află recomandările specialiștilor din Enayati Medical City dintr-o serie de articole și interviuri dedicate îngrijirii sănătății tale.

Despre afecțiuni pulmonare

Astmul bronșic se definește ca o afecțiune pulmonară cronică ce afectează căile respiratorii superioare. Afecțiunea poate fi provocată de alergii, exerciții fizice, anumite alimente, din cauza sinuzitei sau a altor infecții care apar la nivelul căilor respiratoriii. Printre simptomele frecvente se numără: tusea seacă sau productivă (în special în timpul nopții), respirația șuierătoare sau scurtă, senzația de presiune și compresie toracică, dispnee sau senzația de sufocare.

Cancerul pulmonar apare în plămâni atunci când celulele au o creștere anormală și se înmulțesc cu rapiditate, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Principalele simptome sunt: tusea persistentă, expectorație cu sânge, dificultăți de respirație, răgușeală, subfebrilitate, pierdere în greutate și oboseală.

Tuberculoza este o boală cauzată de infecția cu virusul Mycobacterium tuberculosis care se transmite prin secrețiile eliminate în timpul strănutului sau tusei. Cele mai frecvente simptome ale TBC-ului sunt: scăderea bruscă în greutate, stare febrilă, transpirații necontrolate (în special noaptea), tuse persistentă, expectorații cu sânge și dispnee.

Edemul pulmonar este o afecțiune cauzată de acumularea de lichid în interstițiul pulmonar și alveolele pulmonare, ceea ce provoacă dificultăți de respirație. Cele mai întâlnite simptome sunt: senzația de sufocare, respirație șuierătoare, învinețirea buzelor, răcirea pielii și palpitații.

Viroza respiratorie este o boală infecțioasă virală a căilor respiratorii superioare care afectează rino-faringele. Răceala, așa cum mai este numită această afecțiune, include simptome precum tuse, rinoree, congestie nazală, durere sau iritația faringelui.

Pneumonia este o infecție care inflamează sacii alveolari din unul sau ambii plămâni. Sacii de aer se pot umple cu lichid sau puroi provocând tuse cu expectorație, febră, frisoane și dificultăți de respirație. Afecțiunea apare din cauza bacteriilor, virușilor sau ciupercilor.

Diagnostic

Diagnosticul în cazul afecțiunilor pulmonare se realizează în urma unui proces destul de simplu. Se începe cu anamneza, în care medicul pneumolog va consulta fișa pacientului, va verifica istoricul familial și simptomatologia actuală. Urmează un consult amănunțit urmat de un diagnostic preliminar sau final.

Tratament

Tratamentul diferă în funcție de severitatea afecțiunii fiecărui pacient în parte. Medicul pneumolog va recomanda fie un tratament medicamentos, fie în cazuri avansate pneumologul poate solicita internarea pacientului pentru o mai bună monitorizare a evoluției bolii și a administrării tratamentului.

Subspecialități pneumologie:

  • Bronhologie;
  • Fiziopatologie respiratorie;
  • Pneumologie pediatrică;
  • Tulburări neuromusculare;
  • Tulburări respiratorii în timpul somnului
  • Boli pulmonare obstructive;
  • Pneumologie intervențională;
  • Chirurgie pulmonară

Ce proceduri și intervenții folosesc medicii pneumologi?

Medicii pneumologi folosesc proceduri precum Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN), Computer Tomografia (CT) sau Ecografia pentru a diagnostica afecțiunile pneumologice.

Când să consultați un medic pneumolog?

Consultul la medicul pneumolog este recomandat atunci când pacientul întâmpină dificultăți de respirație, tuse persistentă, respirație șuierătoare, expectorații cu sânge sau pierderi inexplicabile în greutate.