Masaj Terapeutic – tehnici și beneficii

Descopera povestile pacientilor

Ce oferim în Enayati Home

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sollicitudin odio dolor vitae, turpis amet sodales sit fermentum. Pulvinar elit massa risus magna pellentesque leo.

Ingrijire personala

Centru performant

Conditii de cazare

Masajul terapeutic este o metodă benefică de reducere a stresului, aducând în același timp multe beneficii organismului. Astfel, masajul este și o soluție alternativă indicată de specialiști pentru tratarea anumitor afecțiuni. Rolul masajului terapeutic are efecte pe termen scurt, precum reducerea inflamației sau a dureri dar și pe termen lung, când se asociază cu alte proceduri precum kinetoterapia sau fizioterapia.

Ce înseamnă masaj terapeutic?

Masajul terapeutic este o formă de terapie care este folosită pentru a trata în principal durerile musculare. Scopul masajului este de a elimina punctele de declanșare ale durerii, mușchilor, dar și pentru a rezolva mici probleme circulatorii locale. Cu ajutorul acestei terapii se stimulează circulația sângelui, a limfei, în timp ce musculatura se decontractează.

Pentru ca tratamentul să aibă rezultatele dorite se folosește curentul galvanic. Acesta reprezintă o formă de curent frecventă în terapie, având un efect termic constant. Intensitatea curentului poate varia de la nivelul zero în sus (numit și curent continuu ascendent) sau în timp ce descrește spre zero (numit și curent continuu descendent).

Curentul galvanic în medicină poate fi folosit sub diferite forme: galvanizare simplă (în care sunt utilizați electrozii), băi galvanice și ionogalvanizare (procedură de electroterapie prin care se introduc medicamente sub formă ionizată în organism prin învelișul cutanat).

În ceea ce privește terapia cu băi galvanice, pacientul poate simți furnicături sau înțepături pe parcursul tratamentului.

Tipuri de masaj terapeutic

Masajul terapeutic este benefic pentru pacienții care se confruntă cu afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni cardiovasculare, metabolice sau psihologice, însă diferă în funcție de tehnică. Unele tipuri de masaj se concentrează mai mult asupra grupelor musculare, altele asupra drenajului limfatic. Printre cele mai întâlnite tipuri de masaj terapeutic se numără masajul suedez, masajul sportiv, shiatsu și presopunctura.

Masajul suedez

Masajul suedez este cel mai popular tip de masaj, ajutând la relaxarea minții și a corpului. Pe parcursul ședinței, terapeutul aplică în același timp mai multe tehnici. Mișcările au rolul de a elibera presiunea asupra țesutului muscular. În timpul masajului suedez se lucrează la circulația fluxului sanguin al pacientului, ameliorarea stresului, reducerea durerii și a tensiunii de la nivel muscular.

Foarte importantă este și comunicarea cu terapeutul în timpul masajului suedez. Acesta trebuie să știe care sunt zonele unde persistă durerea, dar și dacă pacientul se confruntă cu anumite alergii.

În timpul masajului, pacientul poate să aleagă intensitatea tehnicii. Spre exemplu, îi poate solicita terapeutului să pună accentul doar pe zonele în care apare durerea sau poate alege un masaj complet, de țesut profund, unde presiunea va fi intensă pe întreaga musculatură a corpului.

Masaj sportiv

Masajul sportiv este o terapie adresată sportivilor de înaltă performanță, dar și persoanelor care fac mișcare în mod regulat, în special celor care realizează exerciții fizice de o intensitate ridicată. Desigur, masajul sportiv poate fi recomandat și persoanelor active, dar care fac sport la un nivel începător.

Masajul sportiv are rolul de a relaxa mușchii suprasolicitați, deblocând complexele de actină și miozină blocate la nivelul muscular prin drenarea mușchiului și eliberarea toxinelor în sistemul limfatic.

Cele mai folosite tehnici în masajul sportiv sunt netezirea și frământatul. Cea din urmă pune accent pe o presiune asupra mușchilor, în timp ce netezirea are rolul de a relaxa terminațiile nervoase senzitive ale pielii, dar și de a calma pacientul.

Shiatsu

Shiatsu este o tehnică de masaj cu origini în Japonia, având la bază tehnici de presopunctură folosind mâinile, degetele, coatele și genunchii. Diferența față de acupunctură, acolo unde se utilizează acele, este că aici se folosesc degetele pentru a pune presiune pe fibra musculară. Se presupune că această tehnică ajută la restabilirea echilibrului între corp și minte.

Printre beneficiile shiatsu-ului se numără relaxarea profundă a mușchilor și a țesuturilor, reducerea stresului, eliberarea toxinelor din organism, creșterea flexibilității, îmbunătățirea circulației sanguine, reducerea presiunii arteriale, diminuarea anxietății, plus amplificarea conștientizării mentale și spirituale.

Presopunctura

Presopunctura este o formă de terapie alternativă care a devenit populară în China și Japonia. Metoda de masaj terapeutic urmărește reglarea dezechilibrelor din viața pacientului. Astfel, terapeutul va presa continuu, timp de unul sau două minute, o anumită zonă a corpului. Presarea se face cu buricele degetelor, forța fiind medie sau mare, în funcție de alegerea terapeutului.

Beneficiile masajului terapeutic

Masajul terapeutic are un efect antialgic pentru că relaxează musculatura. De asemenea, circulația sângelui este stimulată datorită manevrelor realizate. Astfel, organismul va furniza mai mult oxigen și substanțe nutritive în organele vitale.

Masajul terapeutic contribuie la îmbunătățirea elasticității articulațiilor și, de asemenea, determină o creștere a secreției de endorfine (hormonii fericirii) ceea ce generează o stare de bine a pacientului și reduce starea de stres a organismului.

Frecvența ședințelor de masaj terapeutic

Ședința de masaj terapeutic durează între 15 și 90 de minute. Durata depinde de zonele afectate, astfel că terapeutul va decide durata ședinței. Important de știut este că ședințele nu au un număr predefinit sau limitat, ci vor fi efectuate atât timp cât problemele musculare vor persista.

Pentru pacienții cu probleme locomotorii se recomandă minimum 10-12 ședințe de masaj terapeutic, dintre care 2-3 săptămânale pentru a decontracta musculatura și pentru a ameliora durerea.

Când este recomandat masajul terapeutic

Mesajul terapeutic se recomandă atunci când pacienții se confruntă cu următoarele afecțiuni:

– Afecțiuni ale aparatului locomotor, cum ar fi reumatismele, afecțiunile articulare sau cele neurologice;

– Afecțiuni cardiovasculare – stazele venoase și limfatice;

– Afecțiuni metabolice – obezitate și diabet;

– Afecțiuni psihologice – nevroza astenică, spasmofilii.

De asemenea, masajul terapeutic mai este recomandat și persoanelor care suferă de sedentarism, dar și celor care se confruntă cu probleme ale circulației sângelui.

Tehnici și proceduri de masaj terapeutic

Principalele tehnici de masaj terapeutic sunt fricțiunea, mângâierea, petrisajul, tapotamentul (sau loviturile), vibrațiile, trepidațiile și presiunile.

Fricțiunea are rolul de menține activă circulația sanguină, mângâierea de a calma organismul, petrisajul de a stimula organismul, în timp ce tapotamentul are tot un rol stimulant utilizând degetele, palma, pumnul sau încheietura mâinii. Vibrațiile, trepidațiile și presiunile au rolul de a relaxa pacientul.

Alte proceduri secundare de masaj terapeutic sunt rularea țesuturilor moi, pensările, ridicarea țesuturilor moi și subcutanate, tracțiunile și tensionările.

Contraindicații masaj terapeutic

Masajul terapeutic, la fel ca orice altă terapie alternativă, are și contraindicații pentru unii pacienți. În primul rând nu este recomandat persoanelor care suferă de boli infecțioase în stadiu evolutiv, dar nici celor care au fragilitate vasculară.

Totodată, masajul terapeutic este contraindicat pacienților diagnosticați cu tromboză venoasă, întrucât această tehnică poate determina agravarea bolii sau chiar stop cardio-respirator.

Nici pacienții cu tumori maligne nu pot apela la această terapie deoarece există riscul diseminării celulelor neoplazice. Nu în ultimul rând, masajul terapeutic nu este recomandat persoanelor care prezintă micoze, dermatoze majore sau afecțiuni cutanate.

Secțiunea FAQ

A: Masajul terapeutic este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni cardiovasculare, metabolice sau psihologice.

A: Masajul terapeutic are rolul de a ameliora durerea în cazul anumitor afecțiuni după efectuarea mai multor ședințe, dar vindecarea completă diferă în funcție de organismul fiecărui pacient. Cu alte cuvinte, operația va fi necesară dacă ședințele de masaj nu au oferit rezultatele dorite.

Echipa medicala

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sollicitudin odio dolor vitae, turpis amet sodales sit fermentum. Pulvinar elit massa risus magna pellentesque leo.

Cardiologie

Dr. Alexandra Dumitru

Dr. Alexandra Dumitru a început activitatea clinică în urma cu 9 ani ca medic rezident cardiolog în Terapie Intensiva Coronarieni din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Contactează-ne și reprezentanții noștri vă vor oferi un plan de tratament personalizat

Știm că fiecare pacient este diferit. De aceea, suntem pregătiți să oferim fiecărui pacient îngrijirea de care are nevoie.