Pe lângă consult, Enayati Medical City îți pune la dispoziție medici de elită și o întreagă paletă de investigații care se pot realiza în ambulatoriu.
Enayati Medical City oferă servicii medicale de elită în realizarea investigațiilor imagistice.
Ecografia este una dintre cele mai eficiente metode imagiste care poate stabili un diagnostic. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiunile organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și, cel mai important, pot fi depistate posibile afecțiuni. De asemenea, ecografia este utilizată și în cazul femeilor însărcinate pentru a urmări dezvoltarea fătului.
Ecografiile sunt investigații ce folosesc ultrasunete pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni, servind pentru examinarea mai multor organe, țesuturi, fie pentru supravegherea embrionară și fetală în perioada sarcinii.
Ecografia tiroidiană este utilizată pentru examinarea glandei tiroide, ajutând la măsurarea dimensiunilor glandei, evaluarea structurii parenchimului tiroidian, dar și la identificarea modificărilor tiroidiene difuze.
Ecografia abdominală este clasificată în două categorii: superioară (examinează ficatul, stomacul, splina, rinichii, pancreasul și vezica biliară) și inferioară (examinează ovarele, uterul, colul uterin, vezica urinară și trompele uterine).
Ecografia transvaginală ajută la diagnosticarea posibilelor afecțiuni ale aparatului genital feminin. Se recomandă pentru stabilirea cauzelor sângerărilor vaginale, identificarea sarcinilor extrauterine, monitorizarea ovulației prin vizualizarea foliculilor ovarieni pentru persoanele infertile, dar și la diagnosticarea tumorilor genitale benigne și maligne, cum ar fi chisturile ovariene sau fibroamele uterine.
Ecografia mamară este un examen ecografic al sânului, fiind recomandat atunci când sunt depistați la palpare noduli de tip malign, modificări la nivelul pielii, roșeață sau când sunt observate scurgeri mamelare. Ecografia trebuie efectuată în primele zece zile ale ciclului menstrual. Totodată, se recomandă ca persoanele de sex feminin să efectueze o ecografie mamară anuală.
Ecografia în sarcină este unica metodă imagistică prin care poate fi urmărită evoluția fătului, fiind realizată în etapa embrionară și cea fetală.
Ecografia embrionară se efectuează în primele zece săptămâni pentru a confirma o sarcină. Ecografia fetală presupune două examinări în săptămânile 11 – 14 (se identifică dacă fătul ar manifesta sau nu Sindromul Down) și săptămânile 20 -22 (este urmărită dezvoltarea organelor fătului). O ultimă ecografie poate fi realizată între săptămânile 28 – 33 pentru a vizualiza dezvoltarea fătului și maturizarea placentei.
Ecografia se recomandă în momentul în care simptomele pacientului îi afectează stilul de viață, un diagnostic rapid fiind important în depistarea afecțiunii și administrarea unui tratament încă din fazele incipiente ale bolii.
Ecografia este o metodă eficientă de diagnostic, fiind rapidă, simplă și lipsită de dureri. Disconfortul poate apărea doar în cazul în care pacientul prezintă simptomele unei afecțiuni precum pancreatita sau colecistita. Ecografia este recomandată și prin prisma folosirii ultrasunetelor, fiind evitate astfel efectele nocive ale razelor X.
Pentru efectuarea unei ecografii nu este necesară spitalizarea, iar examenul clinic durează între 15 și 30 de minute, cu obținerea imediată a rezultatului.
Înainte de efectuarea ecografiei, pacientul trebuie să țină cont de anumite indicații, în funcție de specificul investigației. În cazul ecografiei abdominale este interzis consumul de băuturi alcoolice, cafea sau băuturi acidulate cu șase ore înainte de investigație, întrucât conținutul gazos din intestine trebuie să fie redus astfel încât medicul să poată vizualiza structurile interne. De asemenea, cina din ziua precedentă trebuie servită până în ora 19:00, iar dulciurile și alimentele care fermentează (fasolea, prunele, iaurtul) trebuie evitate.
În cazul ecografiei pelviene, pacientul poate consuma un litru de apă cu o oră înainte de investigație pentru ca vezica urinară să fie plină, permițând vizualizarea precisă a organelor interne.
Ecografia poate depista diverse boli, în funcție de specializare:
– Gastroenterologie: boli hepatice (ciroză, cancer hepatic), pancreatice (pancreatită cronică, tumori), biliare (calcuri biliari, colecistită) sau renale (calculi, tumori).
– Ginecologie: evaluarea uterului, ovarelor și identificarea afecțiunilor conexe (ovare polichistice, fibrom uterin)
– Obstetrică: monitorizarea dezvoltării normale a fătului și depistarea unor posibile malformații congenitale.
– Cardiologie: depistarea bolilor cronice precum afecțiunile cardiovasculare (accidentul vascular cerebral, boala cardiacă congenitală, boala arterială periferică, anevrismul de aortă și disecție).
– Diagnosticarea cancerului pulmonar, a diabetului, astmului, parkinsonului, osteoporozei și sclerozei.
Contact
Policlinică & abonamente
Descarcă aplicația MyEMC
© Toate drepturile sunt rezervate