Colectarea medicamentelor expirate și/ sau neutilizate de la populație

Statisticile arată că 1500 de tone de medicamente ajung anual în apele din România. Pentru a reduce sau chiar elimina poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică, medicamentele expirate sau neutilizate, te îndemnăm să le predai în centrele de colectare special amenajate. 

Conform instrucțiunilor emise de către Ministerul Sănătății privind gestionarea deșeurilor medicale neutilizate provenite de la populație, deșeurile de medicamente rezultate de la populație sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.

Nu arunca medicamentele expirate sau neutilizate!

Predarea medicamentelor expirate de la populație în Enayati Hospital se face urmând un proces bine stabilit, pentru a asigura siguranța și conformitatea cu reglementările. Acesta implică câțiva pași pe care te îndemnăm să-i respecți.

Cum să pregătești medicamentele expirate sau neutilizate pentru predare?

Pasul 1: Identifică medicamentele expirate sau cele pe care nu le mai folosești. Sortează -le și păstrează-le în ambalajele originale, dacă este posibil. Îndepărtează, șterge sau acoperă informațiile personale de pe ambalaje pentru a proteja confidențialitatea.

Pasul 2: Trebuie să știi că, medicamentele expirate sau neutilizate sunt deșeuri periculoase și se predau la punctele de colectare special amenajate din cadrul spitalelor publice și private din România.

Pasul 3: Selectează punctul de colectare cel mai apropiat ție sau cel pe care dorești sa-l accesezi.

Vino în punctul de colectare pentru medicamentele expirate sau neutilizate din Enayati Hospital.

Medicamentele expirate și/ sau neutilizate, provenite de la populație, sunt colectate în fiecare zi de marți între orele 10.00-12.00.

Nu se colectează stupefiante și psihotrope. Conform legislației în vigoare, stupefiantele și psihotropele (o categorie specială de medicamente) nu se colectează în spital; acestea pot fi predate pentru colectare doar în farmaciile sau instituțiile de unde a fost au fost eliberate.

Lupta pentru natură este, în esență, o luptă pentru viitorul nostru. Contribuie și tu la gestionarea responsabilă a deșeurilor farmaceutice!