Boli Infecțioase

Bolile infecțioase sunt boli cauzate de organisme patogene, precum bacterii, virusuri, paraziți sau fungi. Aceste boli pot fi răspândite, direct sau indirect, de la o persoană la alta.
infecțioase

Servicii

Pe lângă consult, Policlinica Enayati Medical City îți pune la dispoziție medici de elită și o întreagă paletă de investigații care se pot realiza în ambulatoriu.

De ce Boli Infecțioase în Enayati Medical City

Policlinica Enayati Medical City oferă servicii medicale de elită în prevenția, diagnosticarea și tratamentul bolilor infecțioase.

Bolile infecțioase pot afecta orice parte a corpului uman și pot avea simptome variate. Prevenirea și tratamentul acestor boli variază în funcție de cauza specifică a infecției.

Prevenirea bolilor infecțioase include măsuri precum vaccinarea, spălarea mâinilor, practicarea igienei personale, evitarea contactului cu persoanele bolnave și evitarea consumului de apă sau alimente contaminate. Tratamentul depinde de tipul agentului patogen și poate include medicamente antivirale, antibiotice, antifungice sau antiparazitare.

Afecțiuni

Cauzatorii bolilor infecțioase pot trăi în corpul uman fără a provoca daune în anumite situații, dar pot deveni problematice atunci când echilibrul normal al organismului este perturbat, fie din cauza factorilor externi (de exemplu, antibiotice sau chimioterapie) sau din cauza altor boli.

Bolile infecțioase pot fi:

Boli virale - cauzate de virusuri, precum gripa, rujeola, HIV sau COVID-19.
Boli bacteriene - cauzate de bacterii, precum tuberculoza, scarlatina sau tifoida
Boli fungice - cauzate de fungi, precum candidiaza sau aspergiloza
Boli parazitare - cauzate de paraziți, precum malaria sau giardiaza

Echipa Medicală

Alege medicul cel mai potrivit pentru tine și programează-te acum apelând 0219362 sau completează formularul de solicitare a programării de pe pagina medicului!

Despre afecțiuni boli infecțioase

Ce sunt bolile infecțioase

Conceptul de boală este definit ca o condiție medicală care implică un proces patologic asociat cu un set de simptome. Există boli care afectează doar o anumite parte a corpului, în timp ce altele se manifestă în mai multe părți, fie boli sistemice care se propagă în întregul organism. Bolile infecțioase apar ca rezultat am interacțiunii cu un agent patogen precum bacterii, virusuri, fungi sau paraziți. Printre acestea se numără gripa, COVID-19, hepatita, HIV, tuberculoza sau gonoreea.

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă cauzată de mai mulți viruși, afectând nasul, gâtul și plămânii. Simptomele sunt tusea, scurgerile nazale, durerea în gât, febra, durerile de cap, durerile musculare sau vărsăturile.

COVID-19 este boala infecțioasă cauzată de noul coronavirus descoperit în 2019, având un grad de contagiozitate foarte ridicat. Cele mai frecvente simptome sunt febra, oboseala, tusea uscată, durerile de cap, durerile în gât sau scaunele moi.

Hepatita este o boală infecțioasă virală cauzată de virusul hepatic. Infecția atacă și distruge celulele hepatice din organism, ceea ce produce o funcționare deficitară a ficatului. Cele mai răspândite infecții sunt cele ale Hepatitei A, B și C. Hepatita A este cauzată de consumul de apă sau alimente contaminate cu virusul hepatic A, în timp ce hepatitele B și C se transmit prin sânge sau contact sexual.

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) este un virus care afectează sistemul imunitar și reduce capacitatea organismului de a oferi protecție împotriva infecțiilor și bolilor. Pacienții diagnosticați cu HIV pot dezvolta în timp sindromul imunodeficienței achiziționate (SIDA).

Tuberculoza este o infecție a plămânilor care se răspândește pe cale aeriană, fiind cauzată de un microorganism bacterian numit bacilul de tuberculi sau Mycobacterium tuberculosis. Simptomele sunt reprezentate de dificultăți de respirație, dureri în piept, tuse sau expectorație cu sânge, oboseală, transpirație excesivă, oboseală, febră sau pierdere în greutate.

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală ce poate fi contactată în urma relațiilor intime neprotejate. Poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Gonoreea apare ca urmare a infecției cu Neisseria gonorrhoeae, o bacterie dezvoltată în urma contactului sexual neprotejat cu mai mulți parteneri.

Complicațiile asociate bolilor infecțioase

Complicațiile asociate bolilor infecțioase diferă de la o afecțiune la cealaltă. Acestea se pot manifesta sub formă de respirație șuierătoare, oboseală extremă sau erupții cutanate. În cazul Hepatitelor B și C poate fi dezvoltat și cancerul hepatic. Pe de altă parte, pacienții diagnosticați cu COVID-19 pot întâmpina probleme severe de respirație ce necesită intubarea.

Cauza bolilor infecțioase

Bolile infecțioase sunt provocate de microorganisme precum bacteriile, virusurile, fungii sau paraziții.

Diagnostic

Un consult la specialitatea boli infecțioase poate fi efectuat atunci când apar simptome specifice precum febră, oboseală, dureri în gât, vărsături sau scaune moi. Medicii diagnostichează bolile infecțioase în urma unei serii de analize de laborator ce pot presupune recoltarea probelor de sânge, urină, spută, secreții vaginale, exudat faringian sau hemocultură.

Tratament

Tratamentul bolilor infecțioase diferă în funcție de microorganismul care a cauzat infecția. Afecțiunile provocate de bacterii sunt tratate cu antibiotice, iar cele virale cu terapii de susținere, cum sunt aportul crescut de lichide, odihna și medicamentele antivirale.

Cum pot fi prevenite bolile infecțioase

Bolile infecțioase pot fi prevenite prin vaccinuri în cazul hepatitei, gripei sau COVID-19. Totodată, sunt recomandate spălarea mâinilor cu apă și săpun în mod frecvent, acoperirea nasului și a gurii în caz de strănut sau tuse, dezinfectarea suprafețelor atinse frecvent, evitarea contactului cu persoanele bolnave sau a consumului de apă și alimente contaminate.