Blog

Sănătatea psihică a pacientului oncologic, elementul cheie pentru reușita tratamentelor oncologice

Atunci când starea de sănătate este afectată, atunci când apar boli grave care ne pun viața în pericol, primul instinct al oricărui om este de a găsi o explicație și un vinovat pentru acea suferință sau eveniment nefast. Statisticile arată faptul că de cele mai multe ori se ajunge la autoînvinovățire. Pacientul dă vina pe propria persoană sau pe cei din jur, se simte abandonat de către divinitate și îi este frică că tot restul vieții va trăi în suferință. Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu boli oncologice ajung să aibă dileme existențiale, să îndepărteze persoanele dragi, să se izoleze din punct de vedere social și să se cufunde într-o stare profund depresivă.

De aceea, consilierea și sprijinul psihologic al pacientului oncologic și al familiei acestuia sunt elemente cheie ale unui tratament de specialitate oncologic. Medicul are un rol foarte important în procesul de îngrijire paliativă a pacienților diagnosticați cu o boală canceroasă. Pe lângă acordarea de îngrijiri medicale, clinicianul trebuie să ajute pacienții să își identifice emoțiile (îndeosebi pe cele negative precum deznădejdea, tristețea, neputința, ura, frica de moarte, etc.), să accepte situația și să își găsească motivația pentru a parcurge pașii terapeutici ai tratamentului oncologic de lungă durată.

Mai mult, deoarece instabilitatea emoțională, psihică și fizică a pacientului se asociază de cele mai multe ori și cu suferința aparținătorilor, medicii trebuie să medieze relația dintre aceștia și pacienți. Sprijinirea familiei pacientului și integrarea aspectelor psihologice ce țin de boala oncologică revine în principal paliației oncologice.

Îngrijirea paliativă este o specialitate medicală interdisciplinară care se focusează pe nevoile pacientului cu boli oncologice și care are ca scop ameliorarea suferințelor acestuia din toate stadiile bolii și, bineînțeles, îmbunătățirea calității vieții. Medicii și personalul medical auxiliar specializat în acordarea îngrijirilor paliative au cunoștințe vaste în managementul corect al pacientului oncologic, indiferent de patologie și pot oferi suport atât pacientului, cât și familiei acestuia pe toată perioada tratamentului de specialitate.

Îngrijirile paliative includ în program terapia psihologică de specialitate și utilizează o echipă interdisciplinară formată din medici oncologi, medici psihiatri, psihoterapeuți, psihologi sau asistenți sociali. Paliația este în definitiv un sistem de sprijin pentru pacienți care:

  • Îi ajută să accepte diagnosticul și planul de tratament
  • Îi ajută să își găsească motivația de a lupta împotriva bolii
  • Îî ajută să adopte un stil de viață activ și confortabil pe cât posibil
  • Îi ajută să prevină complicațiile și efectele adverse ale tratamentului oncologic
  • Le oferă ameliorarea duerilor sau a oricăror altor simptome asociate bolii.

Enayati Medical City cunoaște importanța și complexitatea îngrijirilor paliative oncologice și pune accent pe starea de bine a pacientului. În cadrul Secției de Îngrijiri paliative de la Enayati Hospital, echipa medicală multidisciplinară pune accent pe calitatea vieții pacientului, pe confortul și suportul de care are nevoie acesta pentru a-și trăi viața de după diagnostic cu demnitate. Problemele și nevoile pacientului sunt abordate într-o manieră modernă, holistică care integrează terapii fizice, terapii psihologice, dar și terapii spirituale. La Enayati Hospital facem ca un diagnostic oncologic să fie doar o problemă de perspectivă și nu o sentință la moarte.