Blog

„Regula este aceeași pentru toți: maximul de șansă pentru pacient! După acest principiu îmi aleg partenerii, furnizorii de implanturi chirurgicale și clinicile cu care colaborez.”

Dr. Ion-Andrei Popescu Medic specialist ortoped-traumatolog

Criza sanitară din ultimele luni a mutat atenția opiniei publice asupra sistemul de sănătate. În ultimii 25 de ani, sistemul medical românesc a cunoscut investiții puține, fracționate și lipsite de viziune. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe radical, însă. În tot acest timp, dr. Wargha Enayati, fondatorul primei rețele private de sănătate din România, a acumulat experiență și a pus bazele primului oraș medical, care îmbină experiența sa din medicină și business. Construcția acestuia – Enayati Medical City – se apropie de final și curând își va deschide porțile pentru pacienți și medici, deopotrivă.


Enayati Medical City va fi un centru medical integrat, care va strânge echipe medicale de elită, specialiști din variate domenii, pregătiți în orice moment să își ofere expertiza pentru nevoile urgente ale pacienților. Un astfel de medic este și dr. Ion-Andrei Popescu, ce a avut bunăvoința de a ne oferi detalii despre ce înseamnă educația de calitate, profesionalismul și grija pentru pacienți.
Domnule doctor, vă rog sa vă descrieți în câteva cuvinte.
Dr. Ion-Andrei Popescu: Numele meu este Ion-Andrei Popescu, sunt medic specialist ortoped-traumatolog și sunt supraspecializat în chirurgia reconstructivă a membrului superior, în chirurgia mâinii și în artroscopia de umăr. Rutina mea chirurgicală cuprinde tratarea patologiilor de ortopedie sportivă a umărului folosind tehnici minim invazive, precum artroscopia de umăr, tratarea patologiilor degenerative ale umărului cu ajutorul artroplastiei / protezării, și tratarea patologiilor complexe ale membrului superior care necesită chirurgie reconstructivă avansată precum transferuri tendinoase și de nervi periferici.
2. Știm că aveți o pregatire impresionantă în domeniul în care activați.

Unde ați ales să învățați și să vă perfecționati practica medicală?


Dr. Ion-Andrei Popescu Am absolvit specializarea în disciplina chirurgicală ortopedie-traumatologie în Germania, sub îndrumarea Prof. Dr. h.c. Wilhelm Friedl și a Prof. Dr. Th. Hopf, după efectuarea studiilor medicale și a colegiului militar liceal în România. Pentru activitatea științifică și chirurgicală din timpul rezidențiatului de 6 ani din Germania, Societatea Germană de Artroscopie m-a propus ca fellow pentru un stagiu internațional de supraspecializare în chirurgia avansată a umărului, artroscopie și artroplastie. Ca bursier franco-german și chirurg internațional, am lucrat 1 an și 3 luni în Alps Surgery Institute, Annecy, Franța, sub mentoratul Dr. Laurent Lafosse, unul dintre pionerii mondiali ai artroscopiei de umăr. În Annecy am aprofundat tehnicile chirurgicale avansate ale artroscopiei de umăr și am avut ocazia să operez alături de majoritatea chirurgilor de umăr de renume mondial. Pentru continuarea programelor de cercetare și pentru a-mi consolida rutina chirurgicală, am efectuat alte stagii de perfecționare cu Dr. Jens Agneskirchner în Hanovra.

Definitivarea supraspecializării în chirurgia umărului și a mâinii a avut loc în Paris, în Centrul Internațional de Chirurgia Mâinii și a Umărului și în Institutul de Chirurgie a Nervilor Periferici și a Plexului Brahial sub îndrumarea Prof. acad. Frederic Teboul și Dr. Jean-Noel Goubier. În cadrul Universității Sorbona, Facultatea de Medicină și Ecole de Chirurgie, am absolvit un master în tehnici microchirurgicale. În cei doi ani petrecuți în Paris am aprofundat chirurgia reconstructivă a membrului superior, chirurgia transferurilor tendinoase, a nervilor periferici și a plexului brahial. După 10 ani de specializare exclusiv internațională am reușit să echivalez diplomele în România, pentru a putea practica chirurgia avansată a umărului și a mâinii în țara natală.


3. Cum ați ajuns să lucrați la Intermedicas?


Dr. Ion-Andrei Popescu Am căutat în România un centru medical care să practice cel puțin standardele de calitate pentru pacienți oferite de clinicile de top în care am lucrat 10 ani. Am început inițial cu consultații tip second opinion iar în timp colaborarea a crescut foarte bine. Astăzi oferim pacienților servicii medicale și de tratament integrate, datorită colaborărilor cheie cu centre chirurgicale sau clinici de recuperare și a serviciilor tip concierge medicine.


4. De ce ați alege să lucrați în Enayati Medical City?


Dr. Ion-Andrei Popescu Patologiile ortopedice și sportive, în special cele la nivelul umărului și la nivelul mâinii sunt foarte complexe iar tratamentul adecvat trebuie personalizat fiecărui pacient. Atât chirurgul de umăr cât și pacientul au nevoie de un anumit grad de confort. EMC deschide o nouă plajă de servicii medicale și conexe, centrată pe pacient, unde toate resursele necesare sunt mai ușor accesibile, ca într-un shopping mall medical: serviciile de radiologie, de recuperare medicală și balneologie, medici cu specializări conexe și serviciile hoteliere medicale se află în același loc, scurtând drumurile și timpul de acces pentru un tratament individualizat performant. Experiența plăcută a colaborării cu Intermedicas, marcată de succese și premiere chirurgicale naționale, mă face să sper ca EMC este pasul următor în dezvoltarea colaborării noastre.


5. Cariera medicala nu este una ușoara și este plină de surprize. Ce va inspiră?


Dr. Ion-Andrei Popescu Mentorii mei au multe în comun, dar cea mai des întâlnită caracteristică este dedicarea pentru pacient și căutarea permanentă pentru a îmbunătăți calitatea actului medical în beneficiul pacientului. Regula este aceeași pentru toți: maximul de șansă pentru pacient! După acest principiu îmi aleg partenerii, furnizorii de implanturi chirurgicale și clinicile cu care colaborez.


6. Ce sfat medical pentru menținerea sănătății ( care poate fi aplicat zilnic ) puteți oferi pentru cei care citesc acest interviu?


Dr. Ion-Andrei Popescu Suntem mișcare. Corpul nostru este construit pentru a facilita mișcarea. Orice lucru în viață are alt efect în funcție de doză: mișcarea poate fi scop, finalitate, profilaxie, tratament dar și otravă. Aproape 95% din cele mai frecvente patologii de umăr se tratează conservator, cu ajutorul kinetoterapiei (terapie prin mișcare). Evitați perioadele lungi de sedentarism, evitați statul cu orele la birou, aplecat, fără a face pauză. Întrețineți un corp sănătos oferindu-i hrană corectă și mișcare. Practicați orice sport vă face plăcere de 2 ori pe săptămână și să va bucurați zilnic de cel puțin 30 de minute de alergare ușoară sau mers rapid împreună cu exerciții de respirație.


Noi îi mulțumim dr. Ion-Andrei Popescu și vă invităm să ne urmăriți activitatea de pe Facebook, Instagram și LinkedIn. Iar dacă aveți întrebări, nu ezitați sa le lăsați într-un comentariu!


Cuvinte cheie: Enayati Medical City, Wargha Enayati, Andrei Popescu, spital, medical, medic, ortopedie, kinetoterapie, tratament, medicina, doctor, integrat, calitate