Scleroza multiplă (SM) este o boală neurodegenerativă, autoimună, inflamatorie, cronică și progresivă, care afectează tinerii, în special femeile (3 femei:1 bărbat), reprezentând prima cauză de dizabilitate non-traumatică la această categorie de vârstă.
În articolul următor, șef de lucrări dr. Gabriela Mihăilescu ne vorbește despre Scleroza Multiplă, recuperarea pentru această afecțiune și importanța acesteia
Deși etiologia SM este încă incomplet elucidată, în ultimii 25 de ani s-au dezvoltat și aprobat la nivel mondial 21 de molecule utilizate ca și terapii modificatoare ale evoluției bolii. Fiind o afecțiune cu variabilitate mare a simptomatologiei în timp, determinată de localizarea leziunilor inflamatorii demielinizante, se asociază frecvent tratamente medicamentoase simptomatice.
Recuperarea în Scleroza Multiplă
Pentru rezultate terapeutice superioare administrarea acestor terapii ar trebui asociată cât mai precoce cu exercițiu fizic, activități fizice cotidiene de intensitate moderată/mare, dietă sănătoasă și cu programe susținute de reabilitare. Inițierea precoce a reabilitării e recomandată – fiind considerată tratament și având la bază ghiduri elaborate de specialiști, deoarece păstrarea funcțiilor e mult mai ușor de realizat, decât recuperarea funcțiilor pierdute temporar. Programele de reabilitare, deși nu necesită aprobări nici de la FDA (Food and Drug Administration), nici de la EMEA (European Medicines Agency), fiind accesibile și cu costuri net inferioare altor terapii specifice utilizate în SM, sunt cele mai subestimate și subutilizate terapii, deși au eficacitate demonstrată în afecțiunile neurodegenerative și în toate formele clinice de scleroză multiplă (recurent remisivă, primar progresivă, secundar progresivă, și progresivă cu recăderi). Pe lângă efectele directe asupra simptomelor, aceste terapii exercită și un efect neuroprotector, prin stimularea secreției factorilor de creștere cu rol anti-îmbătrânire, a endorfinelor cu rol în ameliorarea dispoziției și a afectivității, creșterea plasticității funcționale și structurale a creierului și prin stimularea funcției anumitor zone ale sistemului nervos central. Reabilitarea fizică și ocupațională are efecte pozitive asupra forței musculare, a flexibilității, echilibrului, mersului, durerilor, spasticității și implicit a dizabilității. În același timp ameliorează respirația, funcțiile cardiacă și cognitivă, reduce fatigabilitatea, depresia și anxietatea, precum și comorbiditățile asociate sedentarismului, prin toate acestea crescând independența, capacitatea de a participa la activități sociale și calitatea vieții pacienților indiferent de durata bolii și de gradul dizabilității.
Studiile efectuate au demonstrat că asocierea unui program de recuperare tratamentului puseului cu metilprednisolon intravenos ameliorează mult mai rapid și mai consistent dizabilitatea fizică, programul de reabilitare putând să se desfășoare în regim ambulatoriu sau prin spitalizare.
Așa cum tratamentul medicamentos este ales cu grijă, pe baze științifice, pentru fiecare pacient în parte, și programul de reabilitare va fi conceput special, individualizat, după o examinare neurologică și o evaluare complexă a tulburărilor funcționale și a necesităților personale, în funcție de abilitățile și capacitatea de efort a fiecărui pacient, de nevoi și preferințe, de tipul și nivelul de dizabilitate, de stilul de viață. Având în vedere condițiile medicale asociate, este esențială prezența unei echipe multidisciplinare formate din personal medical specializat în tratarea pacienților cu SM, care să stabilească un parteneriat cu pacientul și să îi ofere siguranță și asistență în stabilirea și desfășurarea programului de reabilitare personalizat, pentru a obține beneficii reale. Cum vindecarea SM nu este posibilă, pe lângă tratamentele medicamentoase specifice care reduc activitatea și încetinesc progresia bolii, programele de reabilitare au ca și scop atingerea celui mai bun potențial fizic, mental și social, reducând dizabilitatea fizică și psihică și menținând integrarea socială a pacienților.
Pentru a veni în sprijinul acestor nevoi reale de tratament fizical-kinetic, psihologic și de reabilitare ce ar trebui să fie asociat precoce tratamentului medicamentos oferit prin Programul Național de Sănătate, Enayati Medical City, orașul medical care dispune de o bază de recuperare la standarde internaționale, dotată cu echipamente de ultimă generație, piscină cu lift, temperatură controlată și instructor dedicat, o echipă de specialiști în domeniul neurologiei, al recuperării medicale și psihologiei, pune la dispoziția pacienților cu scleroză multiplă mai multe pachete de reabilitare adaptate diferitelor forme de boală, programul urmând a fi unul individualizat pentru a satisface maximal nevoile specifice ale fiecărui pacient.
Surse:
Sef Lucrari Dr. Mihailescu Gabriela