Blog

Recuperarea activă a pacientului și mobilizarea precoce – elemente esențiale împotriva durerii

Durerea constituie o cauză de morbiditate în populația generală cu consecințe invalidante, scăderea calității vieții și un impact economic major.

Managementul durerii cronice presupune existența unei echipe multidisciplinare care are ca scop diminuarea suferinței pacientului, evitarea complicațiilor, a prelungirii spitalizării și a costurilor suplimentare.

Durerea se poate întâlni în formă acută (etiologie frecvent cunoscută) sau formă cronică (etiologie variată, cu durată de peste 3 luni).


Programul de recuperare medicală
include diverse procedee care ajută la recuperarea fizică și psihică a pacienților care au suferit de diferite afecțiuni. Recuperarea trebuie instituită cât mai curând posibil.

Metodele de recuperare medicală au drept scop:

  • dobândirea unui status funcțional care sa ofere independență și ajutor minim din partea celorlalte persoane;
  • acomodarea fizică și psihică a pacientului cu schimbările determinate de boală;
  • integrarea în familie și comunitate.

Recuperarea medicală are ca rol prevenirea agravării, deteriorării fizice și cognitive, ameliorarea funcțiilor, prevenirea complicațiilor.

Este foarte important ca recuperarea medicală să fi începută cât mai curând posibil, așa cum funcțiile motorii se recuperează după un interval relativ scurt de timp. Astfel, pacientul este încurajat să se ridice din pat și să facă câțiva pași. Recuperarea variază de la un pacient la altul, în funcție de factori precum afecțiunea de care a suferit pacientul, vârsta acestuia și afecțiunile asociate.

Programul de recuperare medicală în Enayati Hospital include evaluarea multidisciplinară, aparatură de ultimă generație și abordarea medicală integrată a întregului personal, tratament medicamentos (după caz), consiliere psihologică, încurajarea activităților sociale, condiții de spitalizare 5*, asistență 24/7, proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie și masaj. Fiecare pacient beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, adaptat în funcție de necesitățile și dizabilitățile acestuia. Recuperarea medicală este un proces îndelungat care necesită răbdare și poate să devină frustrant. În astfel de cazuri, se recomandă consilierea psihologică și tratamentul medicamentos de specialitate (după caz). Tulburările de limbaj și comunicare pot încetini recuperarea pacientului, astfel că reintegrarea socială poate fi de asemenea mai dificilă. Este bine ca pacientul să discute cu familia despre frustrările pe care le are, pentru a i se acorda suportul corespunzător.