Intitulată ca „a treia medicină”, recuperarea servește la continuarea absolut firească a actului terapeutic, scopul său principal fiind vindecarea și recăpătarea condiției fizice inițiale a pacientului.
În cazul recuperării post-COVID, printre cele mai frecvente tipuri de terapie se enumeră: oxigenoterapia hiperbară, ozonoterapia, kinetoterapia și hidrokinetoterapia.
Oxigenoterapia Hiperbară
Forma de terapie prin oxigen hiperbaric este complet naturală și se folosește pentru vindecarea multiplelor țesuturi și organe. Datorită oxigenului inserat, sângele capătă o cantitate suficientă pentru a începe refacerea, implicit pentru a restabili funcționarea normală a organismului. În esență, oxigenul adăugat contribuie la circulație, iar astfel sângele ce poartă nutrienții necesari reușește să-i distribuie mai eficient în corp.
Pe termen lung, oxigenoterapia hiperbară dezvoltă sistemul imunitar, determină funcționarea corectă a corpului, contribuie la recuperarea post-covid și vindecă alte afecțiuni precum:
- Leziuni cerebrale;
- Migrene;
- Intoxicații cu monoxid de carbon;
- Infecții ale pielii sau ale oaselor care provoacă moartea țesuturilor;
- Anemii severe;
- Leziuni cauzate de radiații;
- Boala de decompresie;
- Afecțiuni osteoarticulare.
Ozonoterapie
În completarea terapiei cu oxigen hiperbaric, unde țesuturile și organele au nevoie de oxigen suficient în sânge pentru regenerare, este importantă și ozonoterapia.
Această formă de tratare este bazată pe un amestec de oxigen și ozon. Terapia se realizează prin intermediul injectării sau insuflării amestecului în organism, iar beeficiile constau în potențialul său torfic, revitalizant, regenerator, antiinflamator și miorelaxant.
Datorită terapiei crește flexibilitatea hematiilor, se ușurează fluxul sangvin, se dezvoltă producția de 2,3-DGP a celulelor roșii (moleculă ce permite eliberare de oxigen) și se stimulează funcția mitocondrială (ce favorizează energia și refacerea celulară). Alte efecte benefice ale ozonoterapiei sunt cele de ameliorare a metabolismului, stimulare a imunității și detoxifiere.
Ozonoterapia contribuie la recuperarea post-covid, dar și la combaterea unor boli precum:
- Afecțiuni circulatorii;
- Cancer;
- Diabet;
- Demență;
- Hepatite cronice;
- Alzheimer;
- Osteoartrită;
Kinetoterapia
Punerea bazelor în recuperarea post-covid nu corespunde doar dezvoltării sistemului imunitar, energizării și refacerii țesuturilor, ci și redobândirii forței musculare și a capacității de a depune efort. Kinetoterapia utilizează mișcarea controlată și terapeutică cu rolul de a restabiliza diverse funcții ale corpului ce au fost pierdute în urma unui accident sau afecțiuni. În urma procesului fizic și a masajelor specifice sunt activate resursele de readaptare ale organismului.
Exercițiile sunt selectate în funcție de vârstă, gen, constituție fizică, afecțiuni, activitățile desfășurate în mod normal și intensitatea acestora, stadiul bolii sau existența altor probleme de sănătate. În funcție de acestea, pacientul experimentează recâștigarea echilibrului și a controlului muscular, alături de un tonus fizic ce-i oferă mai multă energie în timpul zilei.
Hidrokinetoterapia
O practică suplimentară kinetoterapiei, ce are obiective comune cu aceasta, este hidrokinetoterapia. Ambele se folosesc de gimnastica medicală și activitatea fizică pentru a ajuta la recuperarea pacientului, cu mențiunea ca hidrokinetoterapia se realizează în apă. Exercițiile în bazin contribuie la mobilitate, acest efect fiind obținut cu ajutorul apei care face corpul mai ușor. Astfel, pacientul experimentează o rutină fizică ce facilitează ușurința exercițiilor, circulația și protejarea articulațiilor.
Hidrokinetoterapia folosește apă termală, sulfuroasă, sărată sau de mare și aduce beneficii adiționale prin timpul îndelungat petrecut în apă care îi permite corpului să absoarbă toate mineralele și proprietățile. Menținerea sau creșterea tonusului, dar și arderea de calorii devin mult mai ușoare prin activitatea fizică în apă, determinând pe termen lung creștere în masa musculară și în rezistență.
Sursă: www.mayoclinic.com
Servicii Enayati de evaluare si recuperare post-Covid