Blog

După 3 săptămâni de recuperare medicală la Enayati Hospital, pacienta adusă pe targă merge singură

,,Bunica mea, în vârstă de 85 de ani, a ajuns la Secția Recuperare Medicală de la Enayati Hospital, în urma recomandării unei cunoștințe. Am decis împreună cu familia mea că cea mai bună soluție ar fi internarea într-un spital privat de recuperare, unde va beneficia de supraveghere, evaluare și îngrijire corespunzătoare”, a mărturisit Cristina, nepoata doamnei P.

Bunica ei a căzut astă vară și s-a ales cu fracturi de șold și de humerus (fractură inter- și subtrohanteriană stângă și fractură-luxație de cap humeral stângă). A fost operată având nevoie de sistem DHS pentru șold și respectiv fixare cu broșă pentru umăr și a stat o lună imobilizată la pat, dar din cauza faptului că nu putea folosi niciun echipament de sprijin pentru mers, perspectivele unei vieți normale și reluarea activităților zilnice erau extrem de pesimiste.

,,După atâția ani în care bunica ne-a fost de un real ajutor, am considerat că merită orice efort necesar pentru a încerca să o readucem la stilul de viață precedent”, a spus Cristina, care după ce a aflat de Enayati Hospital, a căutat mai multe informații pe internet și a decis s-o ducă la spital.

,,Am fost impresionată de locația în sine, simți ceva pozitiv când privești locul. Nu arată ca un spital, simți implicare și dorința de a crea un mediu în care pacientul, care vine copleșit de probleme, să se simtă bine”, a apreciat Cristina

Pacienta a ajuns în Secția de Recuperare Medicală de la Enayati Hospital în grija doctorului Dan Dumitrașcu, medic primar Recuperare medicală. ,,Din punct de vedere clinic, la internare pacienta era conștientă, cooperantă, ușor palidă și deshidratată. Plaga postoperatorie de la umărul stâng era în curs de vindecare, iar din punct de vedere funcțional, mișcările membrului superior erau limitate din cauza durerii. Și la nivelul cotului, pumnului și mâinii se plângea de dureri. Deși pacienta se mobiliza singură în pat, o făcea cu dificultate, necesitând ajutor pentru ridicare în poziția șezând, fără a fi fost însă inițiate anterior ortostatismul și mersul. În plus, pacienta prezenta dispnee la eforturi mici”, a explicat dr. Dan Dumitrașcu, medic primar Recuperare medicală, Enayati Hospital.

Bunica Cristinei, fiind și hipertensivă, a fost reevaluată din punct de vedere clinico-funcțional pentru a primi tratament specific de recuperare și nu numai.

,,Recuperarea medicală la Enayati Hospital a fost cea mai bună alegere pentru bunica mea. Deja din prima săptămână de internare, ea putea să facă pași cu cadrul, am observat că se simte mai optimistă și era foarte încântată de terapeuții ei. I s-au făcut, de asemenea, analize de sânge, consult ortopedic și cardiologic.

După trei săptămâni, bunica mergea cu ajutorul cârjei, urca și cobora scări, mergea singură la baie, în condițiile în care a fost adusă pe targă, cu sonda urinară.

Mulțumesc doctorului Dan Dumitrașcu pentru răbdare și profesionalism, la fel fizioterapeuților Ciprian și Violeta. Felicitări pentru ce faceți, nu e o muncă deloc ușoară… Tot personalul cu care am interacționat, de la secția Internări până la asistente și infirmiere, a fost prietenos și implicat”, a precizat aparținătoarea pacientei.

Pe parcursul internării, pacienta a fost reevaluată din punct de vedere cardiologic, urmărindu-se cauzele și eventualul tratament al dispneei de efort, precum și cauzele posibilului eveniment sincopal care ar fi determinat căderea pacientei și astfel a dus la producerea fracturilor

,,Pacienta a fost urmărită ortopedic (inclusiv radiologic), a primit tratament anticoagulant, antihipertensiv, antiagregant, protector cardiac, statinic, de suplimentare vitaminică, antialgic. În cazul pacientei s-a inițiat un program specific de recuperare, urmărindu-se creșterea mobilității articulare, retonifierea musculară generală și a centurilor, creșterea toleranței la efort, îmbunătățirea transferurilor, inițierea și menținerea ortostatismului, reluarea ambulației, îmbunătățirea funcționalității mâinii stângi. Ca urmare a fracturii la nivelul umărului, reinițierea mersului cu sprijin în cadru (cu încărcare progresivă pe membrul pelvin operat) a fost mai dificilă, fiind astfel necesară utilizarea unei cârje canadiene, deci unilateral. Evoluția a fost însă favorabilă, la externare pacienta putându-se deplasa singură, dar cu supraveghere, cu toleranță la efort îmbunătățită, fiind de asemenea capabilă să urce și să coboare scări”, a subliniat dr. Dan Dumitrașcu, medic primar Recuperare medicală, Enayati Hospital.

În ceea ce privește partea financiară, respectiv cheltuielile cu spitalizarea, Cristina a atras atenția că ,,în alte țări, asemenea servicii de recuperare – cu câte două sesiuni de fizio sau kinetoterapie pe zi, consultații, îngrijirea zilnică a pacientei, 3 mese pe zi costă infinit mai mult, iar la Enayati Hospital condițiile de cazare sunt foarte bune”.

Șecția de Recuperare medicală din Enayati Hospital este completă și include servicii de evaluare, recuperare și spitalizare în regim hotelier. Medicii cu experiență vastă în domeniu, aparatura de ultimă generație și abordarea medicală integrată a întregului personal fac din Enayati Hospital cel mai performant spital de recuperare medicală din țară.