Blog

Interviu cu Dr. Andreea Șerban, șef secție paliație

Ce este ingrijirea paliativa?

Ingrijirea paliativa este o ingrijire complexa a pacientului, bolnav cronic sau in stare terminala. Spre deosebire de alte ramuri ale medicinei, aceasta abordeaza pacientul ca pe un intreg, nu se concentreaza doar asupra bolii de fond/regiunii afectate a organismului. Vede omul asa cum este –  un organism complex, atat cu nevoi fizice cat si psihologice, sociale, spirituale.

Pentru a-si atinge scopul final – CRESTEREA CALITATII VIETII,  ingrijirea paliativa abordeaza toate aceste nevoi ale omului, de aici si caracterul multidisciplinar al acesteia:

  • medici din diferite specialitati abordeaza problemele fizice, simptomele date de boala
  • psihologul abordeaza problemele ce tin de psihicul pacientului si felul in care acesta se raporteaza la boala, la greutatile pe care aceasta le aduce in viata sa, la diversele probleme inca nerezolvate din viata sa (relatii cu membri din familie, cu alte persoane din viata sa, etc.), chiar cu insusi modul in care se raporteaza la viata, atat a sa, cat si in general
  • preotul/indrumatorul spiritual ajuta pacientul sa isi gaseasca linistea si echilibrul pe acest plan

Cui i se adreseaza ingrijirea paliativa?

Deocamdata cele mai frecvente cazuri in care este solicitat acest tip de ingrijire in Romania sunt cele ale pacientilor oncologici si ale persoanelor inaintate in varsta cu multiple patologii, ceea ce, impreuna cu o lipsa a informarii corecte a populatiei, a condus la formarea unor preconceptii. De fapt, ingrijirea paliativa are o adresabilitate mai larga. Aceasta se adreseaza atat categoriilor enumerate mai sus dar si altor bolnavi cronici, cu alte patologii, din categoria populatiei tinere, cu speranta de viata mai lunga, dar care in ciuda faptului ca urmeaza un tratament pentru boala de fond, de obicei curativ, nu au solutii pentru a contracara/trata unele simptome date de boala sau care apar chiar ca efecte adverse ale tratamentului mentionat. Problema este ca aceste simptome pot varia in intensitate, frecventa, etc. si, desi in unele cazuri nu par a fi grave/ a reprezenta un adevarat obstacol, in timp afecteaza pacientul atat fizic cat si psihic/social, iar prin aceasta diminueaza calitatea vietii.

Care este diferenta dintre ingrijirea paliativa la domiciliu si cea intr-un centru specializat? Care sunt avantajele?

Aceasta discutie trebuie sa plece de la nevoile pacientului, care se schimba in timp (pe parcursul tratamentului, pe parcursul bolii). Daca in unele cazuri pacientul poate primi ingrijiri paliative si la domiciliu, aceasta fiind, de regula, varianta optima in viziunea sa si a familiei, in alte cazuri acest lucru nu este indicat, fie datorita severitatii simptomelor, fie datorita stadiului bolii (afecteaza apartinatorii, care de regula il si ingrijesc pe pacient, iar ingrijirea paliativa reprezinta un sprijin si pentru acestia). In aceste ultime cazuri este indicata internarea intr-un centru specializat, unde pacientul este supravegheat permanent de personal medical si unde, in functie de nevoile sale, ingrijirea poate fi adaptata rapid. Totodata, intr-un centru specializat pacientul poate fi evaluat si ingrijit de toata echipa multidisciplinara, concomitent, lucru care de cele mai multe ori este imposibil de realizat la domiciliul acestuia.

Ce ofera acest serviciu in Enayati Medical City?

Serviciul nostru ofera ingrijiri paliative de calitate intr-un centru dedicat. Fiecare pacient este evaluat, fiind stabilite nevoile si prioritatile acestuia. Medicul de ingrijiri paliative coordoneaza astfel fiecare caz. Acesta obtine controlul simptomelor fizice iar, in cazul in care considera este necesar, implica in cazul respectiv si medici din alte specialitati pentru a obtine acest rezultat. Totodata, in functie de nevoile pacientului, medicul de paliatie care coordoneaza ingrijirea impreuna cu echipa multidisciplinara se adreseaza nevoilor psihologice, sociale, spirituale ale acestuia.

Cum se pastreaza relatia cu apartinatorii/familia?

Comunicarea este esentiala. Acestia trebuie sa fie informati in mod corect si complet cu privire la starea pacientului, inca de la prezentare, precum si cu privire la nevoile si necesitatile acestuia, pentru a cunoaste exact ce ingrijiri ii sunt necesare si cum pot fi oferite acestuia, dar si pentru crearea unor asteptari realiste.

De cat timp lucrezi in domeniu, care este relatia cu pacientii si ce iti propui sa realizezi in Orasul Medical?

Lucrez in domeniu de circa 3 ani de zile. Am inceput la Hospice Brasov iar din 2019 m-am mutat in Bucuresti si am continuat lucrul la Hospice Bucuresti. In aceasta perioada am oferit ingrijiri paliative atat adultilor cat si copiilor.

Am avut si am o relatie foarte apropiata cu toti pacientii mei, bazata pe respect, empatie si comunicare. Consider ca stabilirea acestei relatii este primul lucru pe care trebuie sa il faca medicul de ingrijiri paliative si este crucial daca doresti sa intelegi, cu adevarat, suferinta si nevoile celui din fata ta pentru a ii oferi cea mai buna ingrijire posibila.

Imi propun ca sectia de paliatie pe care o conduc sa devina punctul de sprijin si ajutor la care sa se gandeasca orice persoana care cauta ingrijiri paliative pentru sine sau pentru altcineva.

Cea mai mare provocare a fost si mereu va fi sa ii faci pe oameni sa inteleaga/accepte ca, indiferent de evolutia stiintei si a medicinei, nimeni nu este nemuritor. Acesta este un ciclu normal al vietii in natura iar adevarata miza este aceea ca parcursul nostru prin aceasta lume sa fie desavarsit de bucurie, demnitate, implinire.

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact